Friday, July 18, 2014

SET SAHUR
ORDER DI SINI


Kanser dan Vivix

kanser dan vivix
bimbang kanser

Kawan kepada rakan sepejabat meninggal malam semalam. Agak mengejut kerana baru 3 bulan disahkan ada sel kanser pada paru2..dikesan pada stage 2 dan baru memulai rawatan. Last words " dont worry i am a fighter"..


Sel kanser dijumpai secara tak sengaja semasa membuat complete medical check up.

Kita semua ada sel kanser kan. Cuma tak tahu adakah dia akan aktif atau tidak.

Mak saya pernah cakap, 'mak kalau boleh taknak tau lah kalau mak ada penyakit kronik, boleh tak ambil supplemen pencegahan sahaja. Moga2 dia mati sendiri kalau ada..nauzubillah'

Untuk yang berpotensi mendapat kanser, (merokok, genetik etc) dan berfikiran sperti mak saya tu boleh lah mula mengambil VIVIX dari sekarang.

Saya dengar cerita kawan td pun jadi seram..sebab cancer is indeed a silent killer.

P/s: nak simpan stok vivix promo utk pantang dan sambung sampai bila2..salah satu ikhtiar untuk tua tanpa penyakit inshaallah. Selain bersenam sbb dah WAILM uhuk uhuk

Anda boleh terus membeli Vivix
ORDER DI SINI!

Atau hubungi saya untuk keterangan lanjut: Aishah email : aishah.amin@gmail.com 0122727995


Thursday, July 17, 2014

6 sebab kenapa VIVIX adalah supplement SHAKLEE paling murah

Salam semua!

Harini saya nak cerita pasal Vivix. Ramai yang bercerita soal Vivix. Apa yang hebat sangat ya? Walaupun Vivix merupakan supplement paling orang kata mahal dari Shaklee, tapi bagi saya ia sangatlah murah. Kenapa? Saya akan senaraikan di bawah mengapa:

1. Dalam sebotol ada semua :)
Ada customer suka bertanya saya berpantang, pastu ada masalah sendi- sendi, pastu nak cantik, pastu nak kurus. Semua lah. Banyak juga set kena beli karang. Macam masalah sendi kamu perlu OStematrix, Advanced Joint Health Tablet, Omega Guard. Kalau berpantang pula kamu perlu ESP, Zinc, Vitalea, B Complex, Ostematrix. Tu tak kira nak cantik pulak, dah kena ambik collagen Powder. Kalau banyak hajat macamni saya akan cadangkan Vivix sahaja. Kerana ia power dan sangat potent. Cuba kira berapa bajet tu? Vivix InshaAllah kalau diamalkan boleh penuhi semua hajat anda di atas. Simple. Sebotol je.

2. Kos Perubatan vs. Pencegahan
Vivix merupakan supplement yang memberi tenaga dan kesihatan di peringkat sel. Maka ia dapat melambatkan proses "pengaratan" sel yang akhirnya akan membawa kepada penyakit- penyakit kronik yang berkaitan dengan penuaan. Penyakit berkaitan penuaan ini termasuklah kanser, kencing manis, darah tinggi, gout, sakit jantung, sakit buah pinggang, tumor dan sebagainya. Kos perubatan untuk penyakit- penyakit kronik ini sangatlah tinggi. Kalau ikut statistik ini, purata anda perlukan RM300,000 untuk merawat kanser. Tu janganlah kata kos insulin kepada pesakit diabetes, kos perubatan untuk pembedahan pintasan koronari. Bagi saya, apalah sangat Vivix yang berharga tak sampai RM500 untuk kesihatan anda yang amat berharga.
Seram kan?

3. Supplement yang mesra buah pinggang
Umum mengetahui pengambilan supplement haruslah beserta pengambilan air yang mencukupi untuk membantu penyerapan ke dalam tubuh dan menggalakkan pemulihan. Untuk mereka yang mengambil banyak supplement dalam bentuk solid (tablet dan kapsul), anda perlu lebihkan pengambilan air masak untuk memberi daya penyerapan efektif. Vivix adalah sangat mesra buah pinggang kerana ia adalah supplement dalam bentuk cecair dan cuma perlu diambil sedikit setiap hari. (sesudu teh di waktu pagi) Ia sangat mesra warga emas, dan juga sesuai untuk pesakit buah pinggang yang mahukan mengambil supplement tetapi tidak mampu minum banyak air.

4. Kurangkan bil hospital
Pengambilan Vivix secara berterusan dapat memanjangkan "usia muda" maksudnya memanjangkan waktu cergas dan sihat. Dengan izin Allah, pengambilan Vivix di dalam diet dapat mengelak perbelanjaan berulang di hospital pada usia emas. Shaklee meletakkan "lebih muda 25 tahun" dengan berani kerana mereka tahu kehebatan penemuan terbaru anti penuaan ini melalui Vivix.


5. Mencegah dan merawat penyakit kronik
Ada berapa banyak supplement di pasaran yang menawarkan fungsi ini? Walaupun supplement berfungsi mencegah penyakit dan bukan merawat, Vivix berupaya memperbaiki keadaan sel yang rosak dan menjadikannya pulih kembali. Bayangkan sel yang dahulunya sangat lemah dan rosak, dapat di "rejuvenasi" melalui pengambilan Vivix. Tetapi anda haruslah mengambilnya secara berterusan.



6. Promosi hanya pada bulan ini
Promosi beli 6 botol percuma satu ni sebenarnya yang membuatkan memiliki Vivix adalah keputusan paling baik pada waktu ini. Saya dah mengumpul banyak testimoni bagaimana Vivix membantu kehidupan saya, keluarga saya dan kawan kawan. Anda pula layak keahlian percuma apabila membeli 2 botol minimum. Untuk sentiasa dapat menikmati kebaikan Vivix, anda cuma perlu kongsi bagaimana Vivix memperbaiki kesihatan dan gaya hidup anda. Anda akan di reward supaya dapat sentiasa menggunakan Vivix. Begitulah kitaran yang terjadi kepada saya. Saya share kebaikan Vivix kepada saya dan keluarga dan sekarang saya mampu membeli Vivix bukan setakat untuk diri sendiri, tetapi juga untuk ibu bapa saya sendiri.

Anda boleh terus membeli Vivix
ORDER DI SINI!

Atau hubungi saya untuk keterangan lanjut: Aishah email : aishah.amin@gmail.com 0122727995

Thursday, July 10, 2014

Blogging Sebagai Sumber Pendapatan - B.F.M

Salam semua!

Walaupun gaya penulisan blog saya santai dan tidak formal, sedar tak sedar blog ini telah mula memberi saya sumber pendapatan. Blog ini bermula pada 2007, sebagai tempat saya meluahkan rasa, semasa saya sedang bekerja di Banda Aceh selama setahun. Seronok bercerita mengenai orang- orang yang saya ketemu. Dan saya tak pasarkan blog ni pun, kononnya di privatekan untuk tatapan sendiri. Padahal posted to the world melalui Internet! haha..kemudian ia menelusuri perjalanan saya semasa masih bujang bila saya suka mengembara. Kerjaya saya banyak membawa saya ke tempat2 yang korang takkan sampai lah kalau setakat nak bercuti- cuti. Kadangkala berseorangan kadangkala dengan teman teman. Kemudian alam perkahwinan, anak- anak, dan ya, kehidupan normal sorang wanita.

OK tak payah ler tengok balik post- post yang lama. Ada juga yang saya dah delete, kerana potensi orang lain berjumpa dengannya. uhuk uhuk..malu.

sejak 2013 saya mula serius berblogging untuk berkongsi kisah saya dengan Shaklee. Saya blog mengenai produk, pengalaman saya dengan produk, perjalanan bisnes, perkembangan empayar LiSA. Dan rupanya ramai yang berminat dengan cara saya menulis dan berkongsi. Mungkin kerana saya memilih untuk berkongsi dari hati.

Secara kebetulan juga saya pelajari "oh blog ni tarik trafik kalau kena caranya". Saya pun bermain- main dengan teori yang saya pelajari sendiri dan kaboom..trafik masuk bila saya tau taktik mana nak guna. Trafik yg masuk mcm anda yang tengah baca sekarang ni saya kategorikan sebagai pelawat. Anda baca, dan kemudian anda mungkin berminat nak scroll ke belakang, cerita- cerita lama, so anda lebih kenal siapa saya. Atau anda memilih untuk tutup blog saya. Sebab ntah apa lah dia ni tulis haha..

 Apa yang akan membuat kisah kita bermula? apabila saya berjaya membuat menjentik perasaan anda dan "call to action", convert anda menjadi prospek -- bila anda mula whatsapp saya dan bertanya- tanya. Saya pula akan pikat anda untuk jadi customer. Selalunya tak perlu pun, kerana bila anda contact saya selalunya anda sudah 70% terpikat. Dan macam biasa customer Shaklee selalunya akan bertukar menjadi bisnes partner.

Dan selepas banyak respon saya terima dari blog ini, saya memulakan langkah untuk mengajar team LiSA bagaimana anda berblogging secara santai tetapi menarik banyak peluang bisnes. Disember lepas, saya memulakan kelas Blogging.Fun.Money (BFM), dan sekarang sudah bertukar menjadi lebih serius Blogging For Millionaires. Bulan lepas, kami jalankan 2 sesi untuk lebih kurang 40 orang tentang bagaimana ber blogging secara santai tapi masyukkk..

BFM disember 2013

22 June 2014

Rugi siapa takde blog!!

dengan sebahagian peserta




Pelancaran eSell oleh Shaklee membuatkan blogging menjadi lebih penting dan berdaya saing jika anda ingin berjaya dengan bisnes Shaklee. eSell sangat penting untuk pasaran "strangers" bukan kawan- kawan seperti bila kita berbisnes di FB. Maka potensi pelanggan ada 30 juta rakyat Malaysia..erkkkk..

Saya akan menjalankan kelas ini secara bulanan, dengan harapan melahirkan lebih ramai lagi blogger yang berilmu, bijak dan menarik banyak WANG. Oh kelas ini memang eksklusif kepada team Shaklee di bawah empayar saya dan empayar Puteri & Friends.

Kelas berikutnya akan diadakan pada 18 Julai 2014. Anda masih ada peluang untuk menyertainya jika anda masih belum menjadi ahli Shaklee di bawah mana- mana empayar. Tetapi amat berminat untuk mengetahui rahsia, tips dan pedoman dari saya, dan kemudian membina empayar pula di bawah bimbingan saya.

Sertai LiSA, peluang bisnes online Shaklee yang berbeza, dengan menghubungi saya: Aishah 0122727995 atau email aishah.amin@gmail.com

Sunday, July 06, 2014

Kolesterol -- cegah & turun kan dengan Phytocol-ST

Salam Ramadhan!

Masa National Conference haritu, Shaklee ada lancarkan produk baru yang khusus untuk mencegah kolesterol. Bila baca tentang Phytocol ni, buatkan awak nak bawa ke meja makan dan telan sebelum setiap waktu makan OK. Sebab kolesterol merupakan pembunuh senyap untuk orang Malaysia. Walau kolesterol tinggi, kita mungkin nampak sihat, aktif cergas, tetapi kalau tahap kolesterol dibiarkan bertambah, risiko diserang strok sangat tinggi!!

Produk baru Shaklee Phytocol-ST yang diformulakan dari adunan Fitosterol, yang telah terbukti dapat menurunkan paras kolesterol. Anda perlu 2,000mg fitosterol setiap hari.

Saya baca sikit pasal fitosterol tadi:

-proven research and studies tentang firosterol yg menurunkan kadar kolesterol

- selalunya terdpt secara semulajadi dlm minyak sayuran dan kekacang.

- bila kita makan fitosterol ia akan "berlawan" dengan kolesterol untuk diserap oleh tubuh. Selalunya kolesterol akan kalah. Fitosterol pun tidak mudah juga diserap tubuh..kedua2 efek ini akan menurunkan kolesterol jahat (LDL) secara dramatik.

-penurunan kolesterol secara dramatik dapat mengurangkan kemungkinan stroke dan serangan jantung




- best lagi - fitoseterol ada kelebihan menghalang merebaknya kanser, juga menghalang penurunan kolagen, dan menggalakkan pertumbuhan kolagen baru!!

Halamakk.. Saya pun mahu sebotol macam ni!!

Untuk order klik SINI


Aishah 0122727995

Friday, June 27, 2014

Bisnes Shaklee yang Berbaloi - Sorotan NC 2013/2014



Lama dah bercadang nak menulis tentang NC, tak kesampaian. Almaklum lah ibu beranak kecil, blogging cuma dalam kepala. Alasan hehe. Anyways Bisnes Shaklee memang best la sebab bukan setakat dapat peluang bekerja dari rumah, dia kasi kita chan naik pentas turun pentas rasa special, dpt trophy la kunci kereta besar la. Bak katanya "Go where you are celebrated not where you are tolerated".

Harini nak cerita pasal National Conference Shaklee 2013/2014. Ingat tak tahun lepas saya ada cerita pasal NC 2012/2013? masa tu saya beli tiket untuk hadir, cuma bersorak aje tengok orang lain. Yang saya kenal cuma mentor saya, Master Puteri yang pada masa tu menerima kunci kereta besarnya (maksudnya layak bonus kereta pada cycle sebelum itu). Saya kan berazam ingin hadir sebagai Master Cordinator ke NC tahun ni? and guess what? I DID IT!!

Walaupun poster Master ku belum terpampang, saya diraikan kali ini dengan 9 anugerah. Ya Allah perasan macam anugerah bintang popular pulak, sebab lepas turun pentas ambik satu award, kena lari lari anak beratur untuk award seterusnya. Memang tak expect dan tak harap, walau setiap bulan saya bekerja keras untuk efektif (untuk layak satu award yg saya aim), sekali..9 ketui kau.
Alhamdulillah.
bawak Imaan naik pentas, sebab dia pun tolong mak dia separuh cycle lepas

Yang buat saya lagi gembira, saya juga naik pentas dengan 13 orang lagi anak dan cucu bisnes. Dalam bisnes network marketing macam Shaklee ni, keupayaan bisnes leaders membantu anak cucu cicit juga mencapai sepertinya adalah menandakan 1. Anda membantu ramai orang  2. Bisnes anda ada peningkatan yang hebat.
dengan mentor kusayam - Puteri Yusof

Saya menerima anugerah- anugerah:
1. Business Group Volume Growth
2. Business Leader Development
3. Business Growth New Rank Achievement
4. Leadership Consistency - 21% Achiever
5. Personal Group Volume Growth
6.  New Rank - PV Month
7. Top 10 Income for New Business Leaders
8. New Rank Promotion - Senior Key Coordinator
9. New Car Bonus Achiever

Oh NC berlangsung dari 7 hingga 8 Jun lepas. Masa tu saya baru je seminggu lebih habis berpantang. Tapi disebabkan NC ni sangat penting pada saya, (i mean it is reward atas kerja keras selama setahun kan)..so saya bersungguh pergi cari baju lawo sikit untuk reward diri sendiri yang bekerja keras tu. Saya naik pentas bertemankan Imaan dalam Ergobaby nya. baik je dia tak nangis pun tanda sokongan padu pada mak. Dia pun layak ambik award sebab mak dia bawak dia merata2 dalam perut buat bisnes Shaklee :)

Habis NC semua star achiever award winners diraikan dalam satu majlis makan malam Glitter Nite Gala Dinner. Yang best team LiSA je tapau satu biji meja. Next year confirm minimum 3 biji meja untuk kami..confirmm..
LiSA team yang best masa Glitter Nite Gala Dinner

Jom layan gambar!

team LiSA
Award Senior Key Coordinator :)
Hasil kutipan cycle ini!

me, Master put, Master Alin, CTZ

Anak Sulungku sayam - Mas

Adik iparku sayam pun dapat car bunus - Aida
Bersama super Mentor yg memang Jutawan - PM Cery

OK terkejut CEO SHaklee Roger Barnett ni menyelit2 dekat barisan kami- apa lagi..senyum macam kepah
Bersama leader F1 beta - Makcik Aini dlm award yang cukup special "Top 10 new business leader income"
Ada pelancaran produk baru khusus untuk memerangi kolesterol - Phytocol-ST
Izzah pun puas hati dpt stay hotel 2 malam



OK tu aje kalini, daaa

HUBUNGI SAYA | Aishah | 0122727995 | aishah.amin@gmail.com

Thursday, May 29, 2014

There must be a way!

Memang sifat saya kot..tak puas hati kalau tak jumpa jalan penyelesaian sesuatu perkara. mesti ada jalan.... mesti ada jalan.

Dulu saya rasa memang tak ideal bekerja 9-6 di Malaysia ni. lebih- lebih lagi sebagai ibu bapa. Mungkin sebab selama beberapa tahun saya bercampur gaul dengan pekerja asing dari barat, yang memegang kontrak kerja dari negara mereka masing2. Contohnya rakan saya dari Sweden seorang lelaki expat, asyik bercuti kerana beliau beritahu saya yang dia ada 18 bulan cuti paternal yang harus dia ambil. Rakan saya dari German pula bercuti 6 bulan selepas bersalin. Lama baru nak jumpa dia balik. Teman dari Indonesia pun 4 bulan cuti bersalinnya. Saya pula 60 hari tepat setelah bersalin dah muncul di pejabat..sengal meneran baby pun belum hilang!! *ok ini over*

Saya juga pernah tinggal selama sebulan di rumah rakan saya yang bertugas di Copenhagen. Oh ada saya tulis mengenainya di sini!..Suaminya pulang awal (jam 4) setiap hari rabu untuk tujuan bersama keluarga, dan diwajibkan bercuti setiap hari Isnin juga untuk tujuan sama! Tiada masalah trafik jam kerana mereka semua berbasikal ke pejabat. haihhhhh...

Jadi saya memang sentiasa berpendapat, I deserve better! tak kisah lah kalau semua orang menerima keadaan ini sepenuhnya. Saya tidak!

Itu baru mengenai masa bersama keluarga. Jangankan kata kos sara hidup.

Pertama saya bersyukur kerana pendapatan kami suami isteri bila bergabung sangat selesa. Tetapi kami tak berangan lah nak tukar kereta kami yang lama. Kalau beli baru pun, tak upgrade la sangat sebab kami tak perlukan fancy car pun. Dan emm nak kumpul duit downpayment kereta pun makan bertahun. Dan kami selesa je bercuti cara bajet dan backpackers, (walaupun saya dah puas berkelana secara bajet semasa "muda"). OKlah kalau untuk keluarga kecil kami. Boleh lah hulur sikit dekat parents and in laws. kadang tu tak boleh lebih2, dapat juga kasi Alhamdulillah.  Bila nak raya kalau takat kami anak beranak boleh lah..tapi nak belanja keluarga besar kena saving dari awal tahun sebenarnya. takpe lahh...TAPI I DESERVE BETTER!! sebab rasanya otak dan kudrat saya boleh dpt lebih dari ini!!

Lagi satu ehem people we dont like in the office. makin ramai..sebab mungkin makin matang, so kadang2 rasa macam idea bos tu tak boleh terima, apalagi polisi syarikat yang pelik tapi kena juga ikut walau bodoh. adoi..rasa diri tu pandai sangat kah..takkk..cuma rasa macam keluar masuk organisasi lain2 kena hadap benda pelik yang sama. politik pejabat? nak larikan diri tak boleh, nak layan rasa bodoh haha!..dilema dilema...

Ini yang saya selalu bincang dengan rakan sejak 2005, Puteri. Sejak tak bekerja sepejabat, kami sering bertukar idea bertema "there must be a way!" dalam medium online -- dr Yahoo Messenger, Skype, dll--. sejak saya bekerja di Indonesia sehinggalah kami berkeluarga dan beranak pinak..bontot makin panas. This style of working can't be our way till we are emm 60! I complaint about working long hours, and she complaint about crappy bosses at work, and we both agree we must MAKE MORE MONEY. * We were initially inspired by Sophie Kinsella's Shopaholic Series and thats why we agree to Becky's concept of "MAKE MORE MONEY"*

Banyak idea bisnes kami bincang pong pang pong pang. Ada sekali tu dia cadang nak contact an MLM moghul (yang bisnes korset), nak dengar idea saja. I said "you must be joking, you go la I anti MLM, no way!" saya pula nak berbisnes makanan -- sebab saya suka masak dan makan..suka show off plak tu. So idea banyak dari lasagne frozen ke cinamon rolls yang tinggal borak- borak kosong sahaja.

FAST FORWARD -- SHAKLEE

Puteri mula dulu. Saya berkeras tak mahu. That is not my kind of business. I love businesses yang ada likeability factor yang tinggi (kurang org benci--kekonon) iaitu bisnes makanan. Puteri rajin kasi idea dan panduan yg dia belajar dari Shaklee business nya. Tapi sebab i berseorangan, lemah semangat dan tiada kuasa tindakan.

Sampai lah I resign to the fact that I might have the potential in this Shaklee Business.

And the rest is history!

We found the way Alhamdulillah.
flexibility in our 9-5 working hours.checked
Extra extra extra income Alhamdulillah. checked
Work with people we like only. checked!

Most importantly -- our precious brain is used for our own enterprise, and to grow something that we are passionate in. Doing what we do best, helping people grow, and the business incidentally grows together.

Jika anda berkongsi sentimen saya dan tak nak akur kepada realiti hidup seharian anda sekarang. Hubungi saya lah ya..

Aishah | aishah.amin@gmail.com | 0122727995

Thursday, May 22, 2014

Terfikir nak resign??

Saya suka tulisan Anis pengusaha Anis Chocolate Moist Cake (kek dia pun sedapp)..yang di bawah ni tulisan dia pasal resign dari kerja. Ramai yang takut nak resign sebab dah tak secure lah, macamana kalau bisnes lingkup, nak makan apa kan?..
Bagi saya la kan ..kalau kerja dah memang talented dan dedicated, maybe tak risau nak resign sebab
1. Dalam bisnes pun akan beri talent dan dedikasi yg sama 
2. Kalau nak kerja balik pun mesti ada yg cari, good references, masa tu kalau nak bekerja pun sebab suka bukan sebab terpaksa untuk mencari sesuap nasi..

hehe, bacalah di bawah ni. Kredit : ANIS MOIST CHOC CAKE


TERFIKIR NAK RESIGN?

Ada yang tengah befikir-fikir nak resign..Dah lama dah teringin nak resign tu, tapi tak berani..masih tercari-cari bisnes apa yang nak dibuat..Ada pulak yang memang dah ada bisnes pun..tapi masih bekerja,pun takut nak resign..Kalau masih tercari-cari tu logik lah jugak nak takut..tapi kalau dah ada on going business, macam pelik jugak, nak takut apa?

Saya tak akan kata macam tu kalau saya tak pernah alami..Suami pun pernah alami..Kami dulu bekerja jugak..Tapi, saya memang tak takut pun masa nak resign sebab memang dah lama impikan, dah lama inginkan. Betul, dulu masa zaman bekerja, saya tak exposed pun lagi pasal visualisation ni..Tapi dah lama exposed pasal berangan ni.hehe..Ingat lagi, lepas solat kat ofis..saya selalu membayangkan apa yang saya buat kalau saya dah berhenti kerja.

Saya imagine saya hantar anak ke sekolah..Saya masak untuk mereka..Itu yang saya SANGAT nak!Selalu terbayang benda tu..Dan bila ingat-ingat balik..betul lah, yang dulu saya angan-angankan dah jadi kenyataan pun. Baru faham, kalau kita bayangkan dalam keadaan keinginan kita yang sangat tinggi, plus dengan rasa excited,membuak-buak..maka perkara tu memang boleh terjadi..Besstt dapat hantar dan ambik anak dari sekolah ni..Spend quality time dengan anak-anak dalam perjalanan, itulah anugerah yang tak terhingga yang Allah berikan.Terima kasih Ya Allah..

Suami pun sama jugak..dia pun dulunya bekerja dah hampir 15 tahun..ingat senang dia nak resign? Takut, risau..semuanya ada..tapi dia fikir sampai bila nak hidup kelam kabut? Life tak ada..siang bekerja, dalam masa kerja kalau ada masalah di kedai..terpaksa setelkan jugak..balik kerja sambung bisnes..Masa awal-awal bukak kedai tahun 2010 dulu, sebelah malam pun kami terpaksa keluar untuk hantar kek lagi..Bukan dekat,kadang sampai ke Nilai..Kesian anak-anak, siang busy, malam pun terpaksa tinggalkan diorang jugak..Badan letih,penat..macamana nak perform di ofis? Bukan senang nak bahagi masa macam tu...

Masa nak resign, bukan senang jugak suami nak mintak restu dengan parents..Suami bagi abah confident, katanya kalau apa-apa terjadi pada kami nanti,jangan risau..dia pasti boleh bekerja semula di mana saja..selama ni, abah pun tau..ex boss suami semua sayangkannya..Masa nak resign pun, diorang counter offer..drag berbulan-bulan sampai bagi time off untuk suami dapat pegi ke kedai buat urusan bisnes..

Jadi, yang saya belajar kat sini, sangat penting kita kena perform yang terbaik di tempat kerja..bila nak resign, rasa tak takut pun..apa-apa hal boleh kerja balik kat mana pun, sebab kita ada skill dan experience..Tapi, kalau masa zaman bekerja pun lemau..malas nak pi ofis...kerap MC..kerap cuti...mak bapak kita tengok pun risau..kalau perangai macam tu, siapa tak risau? Mak bapak mana nak restu kalau nak resign?

Ada seorang adik yang jumpa kami baru ni..Dulu bekerja, sambil kerja sambil buat insurance..Pastu income dah ok sikit..dia resign. Itu fine..ingatkan dah resign sure lagi dasyat incomenya..tup tup baru berapa bulan, dah susah hati...dah nak kerja balik..Awat pulak ni? Dia kata bisnes dia agak slow...pastu mak dia pun dah bising-bising suruh kerja balik..

Tapi, rupanya maunya mak dia tak bising..Dia dah comfort zone rupanya!..Konon dah cukup income insurance tu..tak cari client baru..Kejanya di rumah, tidur sampai tengahari..bangun tidur main game..Mak ayah mana yang tak susah hati? Kalau kita jadi parents macam ni kita pun suruh dia kerja apa saja..asalkan kerja, dan tak lah main game 24 jam..

Jadi, jangan salahkan insurance..slow lah..itulah..dia yang tak keluar cari client, tak buat marketing..Pastu nak salahkan mak pasal tak bagi restu dia berniaga, ya lah kalau perangai macam tu sapa nak restu? Betul tak?...Tunjuklah performance kita kat ibu bapa kita bagi adik-adik yang bujang ni..Tunjuk semangat kita nak bisnes..Tunjuk kebolehan kita..

Seorang lagi yang saya kagum ialah adik saya sendiri Mohd Edib..sorry, bukan nak naik bakul..tapi dia pun sama...dulu nak resign jenuh nak explain kat abah..dia nak buat kek jugak..Tapi, hari-hari di psycho abah..cerita macam-macam masalah kat ofis dia..

Sambil-sambil kerja, dia buat part time bisnes..jual kek yang abah buat..Dia tunjukkan kesungguhan dia..balik ofis, dia terpaksa hantar kek sampai ke tengah malam..So dia selalu bagitau abah, dia letih..kat tempat kerja dia tak boleh perform..Mak ok sporting gila...dia memang encourage kami berbisnes, tak nampak langsung dia risaukam kami yang nak buat bisnes..Sebab apa?

Sebab mak ayah ni pasti tahu macamana cara kita bekerja? Kalau kita selalu berbual dengan mereka bab nak kaya contohnya..Diorang pasti tahu semangat kita..Keyakinan diorang datang dari apa yang kita tunjukkan kepada mereka..apa tindakan kita..Confidentkan diorang, tapi kalau asyik bergolek-golek tidur, main game saja...mak bapak mana yang nak restu?

WALLAHU'ALAM..