Friday, December 19, 2014

5 cara nak buka selera makan orang tua yang sedang sakit

Atok saya, dah 88 tahun umurnya. Selama ini kami sangat kagumi kesihatan atok. Setiap waktu solat atok akan ke surau untuk berjemaah. Atok kitorang memang jarang sakit sakit ni. Sentiasa kuat walau semakin dia berusia dia makin senang tertidur tidur, dan lemah.

Baru baru ini kesihatan atok makin merosot. Ada beberapa kali masuk hospital sebab demam, sakit kaki dan sebagainya. Tapi atok kami ni pandai sorok- sorok sakitnya.

Minggu lepas atok hilang selera makan. Satu makanan pun tak boleh masuk tekaknya. Atok mula lemah lemah. Kami ni memang risau lah kan. Abah yang menjaga pun macam buntu nak kasi makan apa. Atok makan buah sikit2..tapi kalau nak suruh makan nasi ke bubur ke memang tak boleh masuk.

Selalunya bila dah tak sihat, makin tak sihat lah bila takde zat yang masuk dalam tubuh. Paling penting sekali bila takde selera ni kena lah makan makanan asas yang beri tenaga kepada tubuh. Kalau tak ia akan terus jadi lemah dan lemah.

1. Teman mereka makan. Makan ramai ramai
Ini juga sama dengan atok saya lagi seorang yang juga 88 tahun umurnya. Kalau takde yang teman makan memang lah susahhh dia nak makan banyak. Bila meriah ramai- ramai tahu pula dia bertambah. Orang tua macam ni lah, rasa kesepian tu memang mengganggu selera makan

2. Kasi minum banyak air
Selalunya dehydration akan menyebabkan mereka kurang selera makan jugak. Bila dehydrate badan memang terusan jadi lemah. Tu yang terpaksa check in hospital untuk "masuk air". Sebab minum pun dah tak larat. Shaklee ada minuman elektrolit yang memberikan penghidratan pantas kepada tubuh iaitu Performance Drink. Yang ini datang dalam bentuk serbuk, dan cuma bancuh sahaja. Rasanya tu sangat menyegarkan kalau dibancuh dalam air sejuk. Rasa oren yang masam tapi hilang dahaga terus..

Performance Drink yang sangat best dinikmati waktu cuaca panas

3. Snack on fruits
Belilah buah buahan yang atok suka. Abah belikan pisang, anggur untuk atok makan. Makan sikit2 lah. Buah kan ada glukos semulajadi, air, dan serat yang sangat bagus lagi2 waktu sedang tak sihat ni.

4. Berikan "makanan dalam bentuk cecair" yang mudah diconsume- Seperti Shaklee Meal Shakes
hope Atok punya selera akan bertambah
Bila atok dah tak nak terima solid food, saya fikir mungkin makanan tambahan yang dalam bentuk cecair seperti Meal Shakes boleh membantu. Keadaan atok yang dah taknak makan apa apa akan menjerumuskan atok ke dalam kitaran yang makin lemah makin tak bermaya tiada nutrisi. Meal Shakes mempunyai kalori yang cukup, nutrisi yang seimbang dengan 28 jenis vitamin dan mineral dari sumber semulajadi yang diperlukan untuk tubuh yang sedang "nutritional challenged". Ini termasuk lah orang sakit, orang tua, kanak kanak dsbnya. Nanti bila dia sihat sikit dengan nutrisi yang cukup, InshaAllah seleranya pun sihat kembali nak makan makanan2 biasa.

5. Snack dengan kalori tinggi juga fun!
Apa kata belikan mereka aiskrim yang sejuk, manis dan berwarna warni. Atau juga kek yang lazat..coklat, yang boleh berikan mereka glucose boost dari keadaan yang agak lemah. Sambil tu boleh menjamu selera beramai ramai, supaya mereka lebih gembira dan selera makan terus bertambah.

Cuba lah!

Aishah | Shaklee Independent Distributor 908079 | aishah.amin@gmail.com | 0122727995

Thursday, December 18, 2014

Perniagaan di Facebook akan disekat?

Ada info terbaru dari Facebook Management yang akan mengurangkan post post promosi yang keterlaluan di Facebook News Feed.

Sebab utama penubuhan FB adalah untuk mengetahui berita berita terkini mengenai kawan- kawan. Facebook dah menjalankan satu survey untuk melihat apa yang user mahu lihat dalam newsfeed mereka. Respon mereka adalah mereka lebih suka melihat cerita cerita dari orang orang yang mereka kenali dan kurangkan bahan bahan promosi.

So mulai Januari 2015, Facebook akan menyekat kebanyakan post berbentuk promosi samada dalam status atau juga Fan Page yang di LIKE.



2015 ini disekat!!


Antara yang akan disekat adalah:

1. Post yang menjual produk atau aplikasi
2.Post yang memberitahu tentang Promosi atau Pertandingan
3. Post yang duplicate sebiji sebiji iklan lain

Sebagai peniaga, adakah kita patut UPSET dengan keadaan ini?

Hmmm..lets get back to reality. kita patut ingat Facebook ini kepunyaan Mark Zuckerberg, dan tujuan penubuhan Facebook adalah untuk memberikan user pengalaman yang menyeronokkan  melalui NewsFeed masing masing. Jadi user FB adalah no.1, dan bisnes come 2nd.

Sebagai bisnes yang bergantung kepada FB, ini adalah cabaran untuk memberi content yang lebih baik - content yang engaging dan menambahnilai kepada audiens. Menambah nilai kepada content akan menarik lebih ramai pelanggan yang setia, yang juga akan memberi pulangan lebih besar. Tak ada guna jugak kalau kita post dekat FB benda yang orang tak baca atau lebih teruk, membuat mereka tak suka. Peniaga yang all out memberi yang terbaik untuk menambahnilai kepada audiens dengan posting yang menarik, kreatif dan berguna saya percaya tak akan banyak menerima impak dari polisi Facebook yang baru ini.

Saya sahut cabaran ini!..Bagi saya ini adalah untuk kebaikan semua orang. Ia mungkin beri cabaran besar kepada usahawan yang bergantung sepenuhnya kepada Facebook. Tetapi kalau mereka mula merajinkan diri belajar mengenai dunia blogging, kaedah pemasaran melalui penulisan, pasti mereka tidak akan ketinggalan begitu jauh.

Saya juga sebenarnya suka kalau News Feed saya dipenuhi info, berita dan bukan hard sell..Saya suka lihat peniaga yang go all out berkongsi mengenai kebaikan sesuatu produk berbanding suruh beli produk mereka. Baru lah peniaga yang ada kelas!

Wah 2015 memang menjanjikan cabaran dan keseronokan baru. Hampir semua cara lama dah kena buang..bermula untuk cara cara baru yang lebih kreatif dan menyeronokkan. Saya nampak keperluan saya mengadakan lebih banyak Kelas "Blogging for Millionaires". Tahun 2015, mungkin saya akan buka kepada orang ramai. STAY TUNED!

** #projek2ribu kelas TIGA di buka sekarang. Anda akan menerima bimbingan khusus dan percuma untuk menjana RM2,000 bulanan mulai Mac 2015 ..Hubungi ku!

Sekian
Aishah Amin | aishah.amin@gmail.com |

Wednesday, December 17, 2014

Kacang Pool Haji yang best - JB

Actually saya suka gak hidangan Kacang Pool ni. First sekali saya makan adalah di rumah sahabat saya yang berketurunan Arab di Singapore. Masa tu tahun 2012 kot, saya bawa suami dan anak ke Singapore untuk ikut saya bermeeting. Masa tu memang first time makan. Kawan saya ni sungguh2 ajak datang dan hidang saya complete set kacang pool. Dia ajar macamana makan dia sebab dia letak semua bahan2 dia secara berasingan. Bawang, cili, telur, kuah kacang nya, rotinya..mcmana nak gaul..Arab style..kira was a good introduction. Memang tak pernah dengar lah dish ni sebelum tu...

Lepas tu baru la terdengar pasal hidangan ni disebut sebut.  Ku ingat masyarakat Arab Singapore saja yang buat. Rupa rupanya ada di Johor juga..aha..of course ku mahu lagi.

Khamis lepas kitorg saja pergi JB ikut suamiku bermeeting di sana. Dan merasalah Kacang Pool Haji yang diperkata orang. Ia terletak di sebelah Balai Bomba Larkin dekat kawasan macam food court. Kecik aje stall nya. Haritu kami tengok diorg dpt coverage Majalah 3. Tokey nya tu berkahwin dengan Aktres Wan Maimunah ..tapi sebab nampak cam best teringin la balik tekak ni dok teringat pekena Kacang Pool dekat Bedok Reservoire..
Rupa gerainya

So ni dia
roti dia best..kacang dia best..nyumm


Verdict : OKlah..tak sesedap Kat&Family punya ..tapi roti dia memang best sebab pakai homemade. Semangkuk RM5. Takde la kenyang sangat makan tu. Kalau tengah kebulur tu kena order dua mangkuk baru settle haha.. (jangan percaya tekak ibu menyusu)..Cuma kedai dia tu kecik bebeno ..kalau ikut masyhur dia dah boleh bukak kedai besar lagi. Dan kebersihan dkt kawasan food court tu memang agak kureng lah..kalau la tempat tu bersih lagii..huhu
BTW, sebab ku masih lapar lepas semangkuk Kacang Pool, kami order nasi goreng ayam .yang ni sedap oi..gerai dia gerai sebelah. So kalau nak kenyang dan puas -nafsu gorrilla- sila la order sekali nasi goreng ayam gerai sebelah.

Sekian Review Kacang Pool..Next nak masak sendiri tengokk haha

Sunday, December 14, 2014

kene reject ..rasa nak berhenti bisnes sekarang jugakkkkk

Hehe..tajuk dia pun.

Masa saya mula mula start bisnes, saya sangat naive. Saya ingatkan saya boleh happy happy jual jual barang ..cari idea buat promo, seronok jadi kreatif..seronok lawan- lawan post status dengan sidelines. best sangat cabar diri sendiri blogging 3 kali seminggu..hebat sangat blogwalk sampai nak kasi hits atas seratus tiap hari..Seronok tau cakap "this is my card" dekat strangers dalam LRT. Seronok OK bila orang order Alfalfa lepas nampak beg National Conference Shaklee yang saya jinjing merata rata..Saya ingat kan semua ni seronok-seronok ja kemudian nanti dapat bonus besar besar belaka..I mean saya tengok yang dah berjaya dalam bisnes semuanya gembira aja..order Porsche, beli rumah besar cash..travel first class pergi Europe semata mata nak beli Chanel Boy..SEMUANYA HAPPY!

Mana saya tahu ..rupanya tak semua yang sms saya tu sebenarnya nak beli barang. Rupanya dia tanya2 sebab nampak macam kita ni tahu pasal vitamin, lepas tu dia beli dengan jiran dia. NANGIS seround..Mana saya tahu ada yang dah bayar duit nak beli 4 kotak kolagen, esoknya telefon minta duit balik sebab rasa tak maulah "bazir duit",..NANGIS 3 ROUND..Mana saya tau..ahli keluarga saya sendiri UNFRIEND saya di Facebook sebab tak gemar dengan status status promo saya..NANGIS BERBULAN BULAN. Mana saya tahu kawan ni dia kata dia nak jadi Master, so saya support dia, bersengkang mata coaching ..prepare bagai..rupanya bila bisnes susah sikit, nak kekal Supervisor pun tak sudi..NANGIS LAGI.

Wahh banyak episod nangis rupanya ke???

Saya teringat hari pertama saya lepas saya announce saya ni Shaklee Independent Distributor, Januari 2013. Kawan ni saya panggil Cik BB la ya..dia nak beli 2 jenis vitamin. Ya Allah tuhan sahaja yang tahu over the moon nya mak..sanggup ambil LRT waktu lunch pergi branch Sri Rampai (dari Bangsar)..jalan kaki lagi dalam panas nak beli Vitalea dan B Complex. SKIP LUNCH lagi ..seronok punya pasal. Lepas seminggu calling2 ko nak aku pos tak vitamin ko ni..dia kata nanti dulu..aku leh je ambik kt rumah ko..eh nak oder vitamin C sekali tawwww..menapak lagi gua ke Sri Rampai......follow up lagi lepas seminggu..Cik BB kata dia nakkk nakk..geram juga..rasa nak down tapi ku distract tempat lain.

Dalam masa tu saya berjaya close order vitamin yang sama 3-4 kali..dok ambik stok yg Cik BB ni tak ambik2..pastu beli lagi (kot- kot dia nak drop by malam ni, ambik vitamin dia).. sampai habis bulan, saya close bonus RM200. Cik BB tak ambik juga..

IN FACT..sampai sekarang dia tak ambik2 Vitamin dia ni. Akak dah jadi Master Coordinator pun. LOL.

Moral of the story: Kalaulah saya menangisi order Cik BB itu dan berhenti berbisnes dan tidak berpaling arah buat kerja lain sementara tunggu dia drop by kat rumah saya..mungkin saya tak tahu pun saya berpotensi jadi Master Coordinator. Mungkin Cik BB tak tahu atau tak sedar pun order dia lah yang pertama, dan order yang dia cancel tu lah pemangkin saya untuk mencapai peringkat tertinggi dalam Shaklee. Mungkin satu hari nanti saya akan ucapkan terima kasih kepada dia..eh tulus tau..tiada dendam di situ. cuma gelihati bila teringat.

ya dalam bisnes apa pun, REJECTION adalah wajib harung. kalau lah ada org yg bisnes tak pernah kena reject.. saya suspek hang bisnes apaaaa?..Dulu bila kena reject saya nangis.. sekarang ni bila kena reject saya BERSYUKUR (sambil nangis..masihh) sebab saya memang kena lalui ini untuk GROW lebih besar. Kalau dah lama tak kena reject tu maksudnya saya play safe dan berada dalam zon selesa..Kena bangkit untuk rasa lagi rejection after rejection sampai dah kebal.

Saya saspek 5 tahun pertama, adalah tempoh membina KEKEBALAN. Kekebalan takkan terbina tanpa berdampingan denganNYA. Kerana kita manusia by default adalah penuh kelemahan dan penuh prasangka. ALLAH sahaja yang mampu beri kekuatan.

Lagi..istimewanya dalam bisnes Shaklee, anda hadapi rejection. You are not alone. Mentor you dah rasa sebelum you..sidelines, uplines, semua boleh cerita kisah yang lebih teruk dari apa yang you alami..dan anda tak perlu berseorang diri. Cuma ANDA WAJIB HADAPINYA. Support system ada di belakang untuk tolong ringankan kepedihan ini. Jadi janganlah berseorangan bila berbisnes seperti ini. Get a support team to cheer you on. On the way to the finish line.

Wallahualam.

*** #projek2ribu masih terbuka untuk anda semua. Hubungi saya aishah.amin@gmail.com untuk menerima pelan bisnes simple, atau buat temujanji dengan saya di 0122727995

**** Promosi Kolagen BUY 3 FREE ONE berjalan sehingga 31 Disember 2014. Lepas tu SETAHUN takde stok KOLAGEN agagagaga




Wednesday, December 10, 2014

Kek Vanilla Simple dengan Cheese Topping

Sometimes you just crave for a simple vanilla cake. Hot! No frillssss..

This is my favourite recipe. Not too sweet and yummyyy..


RICH BUTTERY VANILLA CAKE - Nigella Lawson (modified)

For the vanilla cake

250  grams  butter  (softened)
2 teaspoon vanilla essence
250  grams  caster sugar
3  eggs
310 grams  plain flour
2 teaspoon baking powder
180  ml  milk


Cream butter and sugar until fluffy and light. Put in eggs one at a time, then vanilla essence. Sift together baking powder and flour.. Fold it in, alternate with milk.

160celcius - bake for an hour

Topping
Sebongkah philadelphia cheese 250g
65g butter
100g icing sugar
Sesudu teh vanila essence

Cream butter and cheese until soft. Put in vanilla essence. And slowly add in icing sugar. Can add more sugar if u like it sweet

Friday, December 05, 2014

#projek2ribu untuk menghadapi suasana ekonomi 2015

Bismillah!

Saya dengan ini merasmikan #projek2ribu. Projek khusus untuk menjana kewangan lebih mantap pada 2015 UNTUK SEMUA.  Saya tahu ramai yang masih berkira kira untuk memulakan apa jua langkah menjana pendapatan tambahan. Saya cuma boleh katakan : PILIHLAH SHAKLEE. Kerana sistem nya dah sedia, mentornya (saya lah) dan sedia nak beri tunjuk ajar.



Pengalaman saya adalah #10ribu10bulan, Kepakaran saya ialah #2ribu3bulan ..ya saya nak kasi pelan bisnes yang sederhana sahaja. Taknak stress kalau anda nak buat macam saya tu #10ribu10bulan. Klik sini untuk pengalaman saya berbisnes Shaklee 5-angka dalam 10 bulan.

Kenapa saya launch #projek2ribu? Kerana saya tahu ramai yang perlukan RM100-RM5000 tambahan setiap bulan. Almaklumlah kehidupan di bandar ni, kalau tak hutang sekeliling pinggang, terpaksa bersengkang mata untuk menjana pendapatan kedua untuk keluarga. Atau kedua- duanya. RM100-RM1000 ? sangat mudah, mungkin kalau anda baking ke, buat dropship ke atau jual shawl ke boleh dapat jumlah banyak tu kan? Saja nak kongsikan 4-Quadrant of wealth by Kiyosaki ni.


 Saya nak ajak anda jadi B - Business Owner. no no no bukan self employed!..sebab Shaklee tawarkan sistem yang memang dah terbukti berkesan untuk jana income pasif. Bezanya Self Employed dengan Business Owners adalah, the B boleh pergi bercuti cuti tetapi masih menjana income. Akan tetapi S, terpaksa berkira kira nak tutup kedai 2-3 hari takut tak masyuk. Ya.. di Shaklee kami tak tawarkan small business, kita tawarkan SISTEM.

Tapi apa yang Shaklee tawarkan?


Tudiah, dari RM20,000 hingga ke RM600,000 setahun. Kenapa join bisnes ini kalau anda cuma target RM100 hingga RM200 bulanan?..Saya sendiri sepanjang tahun pertama berbisnes ini Alhamdulillah berjaya mengumpul sebanyak RM77,000, tak termasuk percutian 5-bintang ke Los Angeles & San Francisco. Jadi kenapa nak aim kecil?..Think BIG get BIG!


Keduanya, saya tahu ramai yang income makin terhad sejak petrol mengalami kenaikan, harga barang pun meningkat, Inflasi bakal menggegar negara dengan pelaksanaan GST dan gaji dok sama macam tu jugak. lebih lebih lagi untuk keluarga dengan single income. Bagi saya, marilah kita tampung kebocoran income anda dengan menjana lebih RM2,000. Tu kira sikit tu. Gaji permulaan leader Shaklee tu :)



Lagi 2015 -- Anda akan lihat ramainya orang mula berbisnes, dan anda mahu mereka ini di dalam sistem & rangkaian anda, kerana anda bermula lebih awal iaitu SEKARANG.

Saya cuma akan membawa anda untuk pikir yang besar2 sahaja. Jadi saya nak yang berjiwa besar dan mahu berusaha BESAR untuk join #projek2ribu ini.  Anda cuma perlu peruntukkan 2-jam sehari untuk tujuan ini. Setakat artikel ini ditulis, 12 orang telah bermula dalam usaha mereka menjana RM2,000 seawal Februari 2015.



BAGAIMANA SAYA INGIN MENYERTAI #PROJEK2RIBU?

1. Whatsapp saya di 012-2727995 atau email : aishah.amin@gmail.com untuk menyatakan niat anda menyertai projek ini

2. Saya akan menemuduga anda lebih lanjut. Jika anda layak untuk #projek2ribu:

3. Anda akan menerima Blueprint #projek2ribu dan diberi masa 24 jam untuk menyatakan komitmen

4. Bermula sebagai peserta #projek2ribu LiSA

2015 - Kita bakal hadapi bersama. BE MY TOP LEADERS @ LiSA!