Friday, March 27, 2015

Photoshoot

Family portrait
Haii..tiba-tiba kami locked date untuk buat photoshoot sekeluarga. Sebenarnya ia adalah benda yg dok ditangguh tangguh sejak lama dah. So dah ada weekend yg free sikit kami pun book studio, photographer dan makeup artist.

Saya di makeup kan oleh seorang MUA yang comel bernama Shae Taib. Sebenarnya saya dok follow insta kawan dia Ati Harun. So saya minta Ati mekap kan. Last minute Ati accident, kesian betul. So dia cepat2 panggil Shae untuk replace dia..Shae memang hebat la ..40 minit mekap, 10 minit styling tudung.. Sesiapa berminat boleh lah contact Shae sendiri, follow dia dkt insta @shae_taib.

Studio pulak kami booking di Serindit Photo, Ken Rimba (insta: @serinditphoto). Yang photographer tu nama Khairol, memang laju buat kerja, pandai juga direct.. Kami buat Corporate Photoshoot, lepas tu ada couple photoshoot romantic sket, pastu photoshoot dengan anak anak.....banyak posing juga kami dapat dalam sejam booking tu..worth the money!

Kami pulak terkocoh kocoh la nak siapkan anak lagi nak styling diorg lagi..nak kasi makan, taknak kasi meragam all..memang bikin panas aje kan..

Hasilnya superb weh.. layan je la keping kepingan foto yang diambil sendiri. Hasil studio eksklusif lorrrr..

OK kan? bukan selalu nak fefeeling retis hijabi haha

Wednesday, March 25, 2015

Trip Keluarga ke Jakarta - Taman Safari Bogor

Assalamualaikum!

Sambungan dari part 1.

Masa buat plan nak ke Jakarta, saya memang dah decide tak nak duduk di Jakarta sepanjang 5 hari tu. Mahu keluar dari kota. Sebab hmmm kota ada apa saja kan? Mall, macet, bangunan, restoran..boring. Kami nak explore..

Saya pernah ke Bogor sekali masa zaman berkerja dulu. Saya ingat yang ia adalah kota yang bagus untuk dilawati. Jadi since perjalanan ke sana ambil masa 40-45 minit sahaja, jadi saya pun rasa apalah salah nya kita melawat Bogor. Dari pembacaan, memang ada macam macam tempat yang seronok untuk dikunjungi. Antaranya Taman Botani, Puncak dan juga Taman Safari.

Tetapi kerana waktu perayaan Imlek (Tahun Baru Cina), trafik agak sesak, jadi perjalanan ke Bogor ambil masa 2-3 jam. Kami masa tu tak tahu nak ambil risiko naik ke Puncak (dan stuck) atau melawat Kota Bogor sahaja. Jadi kami ke Kebun Raya dulu.
Ni dekat Kota Lama Jakarta..suka sgt gambar ni :)

Mula2 kami ke muzium haiwan. Memang bestlah, kemudian kami explore Kebunnya. What a very nice park!..Ia macam kawasan rekreasi yang sangat terjaga rapi. Kedudukan Kebun Raya ni betul betul bersebelah dengan Istana Bogor. Istana tu halamannya penuh dengan rusa- rusa. Izzah memang angau sekejap.

Kebun Raya yang sangat cantik
Kami menginap di Hotel Santika. Sangat bagus hotel ini. Harga pun dalam RM170 sahaja semalam, dan attach dengan satu mall yang besar. Breakfast pun ada hidangan yang banyak dan sedap.

Kami sewa mobil dengan supir, bayar dalam Rp800,000 sehari. Lebih kurang RM260. Sangat berbaloi sebenarnya. Kijang yang spacious, selesa untuk anak anak.

Esoknya kami bermula awal pagi untuk ke Taman Safari!...dan kalau ada masa kami nak cuba mendaki Puncak. Keluar jam 7pagi..

Masuk ke Taman Safari Rp 660,000 untuk sekeluarga bersama supir.

Paling best adalah kitorang dapat tengok binatang yang macam- macam dari dalam kereta. Boleh juga beri mereka makan. Binatang nya banyakkkkk sangat..semua ada lah ..Puma, singa, harimau, beruang, zirafah, Orang Utan, Zebra, Yak, Kancil, ..Izzah dengan Imaan enjoy sangat la..tergelak gelak mereka. Ada la sejam keliling safari ni..syok syokkk.. mak dia pun teruja wey..

Binatang semua pandai masukkan muncung dkt tingkap mobil!
Muka ala sinyummmmmmmm
Ingatkan settle le lepas tu..rupanyaa baru suku perjalanan

Ada pulak show show macam- macamm.. Kami pergi tengok Elephant Show, Dolphin show, Sea Lion show, Cow boy show..Semuanya best dan mengujakan..Mak dia sekali lagi terujaaaaa.. anak2 jangan cakap la..muka ada sinyummmm sampai tidur.
lepas Sea Lion show
Dekat Dolphin Show
Lepas Elephant Show

Keluar dari Safari dah petang (sore)..tapi on the way keluar nampak pula air terejun uols.. lepas tu nampak Caravan hotel yg seronok.

Ini bermaksud sesiapa yang nak datang ..sehari tak cukup nak explore..kena stay 2 hari.

Dekat Safari tu sangat dingin cuacanya..memang tak berpeluh,..pasal tu pun anak kurang meragam kot kan..

Kesimpulannya : Saya sangattttt recommend anda semua pergi ke Bogor. Kalau ada anak-anak memang kunjungan ke Taman Safari tidak menghampakan.

Monday, March 23, 2015

Macamana nak mula berbisnes Shaklee terjawab di sini

Start Bright Series (SBS) #1 2015, A Review

I Love SBS!!
Program sehari ini dipelopori oleh upline saya Master Puteri Yusof.

Setelah dijalankan selama setahun setengah, SBS tahun 2015 dirombak dan diperbaharui kandungannya. Wow mantap betul lah. Dari program 4 jam sekarang menjadi sehari dan diperkemas kan lagi susunannya.


Program ini amat sesuai dihadiri oleh mereka yang mahu memulakan bisnes Shaklee. Elemennya padat dan informatif. Dijalankan secara berduet oleh pasangan suami isteri paling hot dan kaya. eh. Master Puteri Yusof dan Master Aznin Ghazali.

Sesi pagi adalah untuk kita mengenali sistem tubuh, penyakit common yang ada, dan juga produk. Info macam ini lah yang diperlukan oleh SID SID baru, kerana kadangkala kita tak begitu memahami selok belok produk dan kegunaannya. Di sini boleh "accelerate" the process. Yang paling best adalah run through bab sistem tubuh dan common diseases. Bab ni kalau tak tahu memang susah nak sharing gempak- gempak. Seronok wey belajar..sebab apa?..trainer adalah certified trainers for product consulting. Lagi satu paling best adalah perkongsian testimoni peribadi contohnya masalah cyst fibroid yang berjaya diselesaikan dengan pengambilan produk Shaklee. InshaAllah April nanti saya akan berkongsi tentang bagaimana saya mengawal eczema dan asthma melalui pengambilan produk Shaklee.
ni baru warm up. next SBS saya beraksi k :)

Sesi petang pula lebih kepada setting minda pasal bisnes selain sedikit tentang tawaran Shaklee (6 sumber tunai). Yang paling menarik adalah konsep 6 tabung untuk pengurusan kewangan. Yang saya pelajari adalah 6 tabung ni boleh digunakan untuk melihat kedudukan kewangan kita. Kalau tabung keperluan misalnya lebih dari 55%, maksudnya samada kita perlu berjimat, dan potong certain perbelanjaan , atau MAKE MORE MONEY! Pengurusan wang begini adalah rahsia orang berjaya + hati tenang. Saya sendiri sedang berusaha ke arah 55% tabung keperluan. Kerana saya perlukan tabung pendidikan, tabung MAIN, tabung LTSS lebih lagi. Nak tahu lebih lanjut, saya pernah blog tentangnya di sini!!

Start Bright Series akan dijalankan setiap bulan, jadi eloklah kalau anda yang masih berkira kira nak buat bisnes Shaklee tapi tiada sokongan, daftar sahaja hari ini, dan dapat akses eksklusif ke trainings kami.

Aishah  | 0122727995 | aishah.amin@gmail.com

Sunday, March 08, 2015

malam isnin yang semakin bahagia

setahun lebih dulu. waktu ni..

rasa penat sangat..
sebab baju kerja sendiri dan suami belum gosok
baju anak belum sorting
susu EBM tak cukup.
alamatnya malam karang tak tidur mengepam
teringat, besok ada meeting jam 9 pagi
benda yang nak dilaporkan tu tak berapa siap lagi
pastu terpikir boleh ke sampai ofis untuk meeting jam 9
jammed pagi isnin memang haru
pukul berapa nak bangun?
hadoi pinggan tak basuh lagi
baju yg basuh tadi belum sidai..
ohya, baby pula demam
nak ke nurseri terima kalau dah demam
meeting penting ni tak boleh ambil cuti
cuti pun bukannya ada dah
anak masuk hospital seminggu haritu dah habis cuti
penatttt....

Sekarang ni
Saya cuma perlu siapkan satu entri blog sebelum tidur yang indah
besok pagi saya cuma perlu siapkan barang anak dan suami
siapkan breakfast mereka
dan hantar mereka di muka pintu
lepas tu boleh start sponging baby yang demam
sambil layan order dan bisnes group di telefon bimbit
rasa bahan untuk nasi tomato cukup ni
apa yang tak siap malam ni sentiasa boleh dibawa ke pagi esok
sebab saya bangkit jam 5-pagi
untuk bersama-Nya
kemudian hadap bisnes sikit sebelum anak pula bangun

Akhir bulan, income tak sama macam bulan lepas
ikutlah berapa banyak kami fokus
yang penting tak pernah sama macam gaji bekerja

ALHAMDULILLAH :)
Join kami dalam #projek2ribu

Friday, February 27, 2015

Peluang Bisnes Shaklee di Indonesia

Hai Assalamualaikum,

Saya baru pulang dari Jakarta, bersama keluarga. Memang setiap Tahun Baru Cina kami akan merancang percutian memandangkan suami saya diberi cuti selama seminggu. Jadi perancangan nya dah berbulan bulan.

Mula mula kami merancang mahu ke Bandung atau Jogjakarta. Saya tak berapa berminat dengan Bandung kerana pada saya itu kota membeli belah. Saya lebih suka nature, dan budaya jadi lebih teringin mahu ke Jogjakarta. Sebenarnya Bandung juga ada banyak pilihan yang saya suka cuma nya "pressure" untuk bershopping ada di sana kan..hehe..

Anywayssss.. saya dah terlalu sering ke Jakarta sejak 2 ke 7 tahun lepas, jadi bercuti ke bandar besar bukanlah perkara yang saya impikan. Eh banyak songeh kan? Betul lah pergi ke Jakarta umpama pergi ke KL saja. Bandar besar..metropolis, nothing more. Tetapi selepas mempertimbangkan beberapa perkara, kami mengambil keputusan untuk ke Jakarta.

Beberapa sebab:

1. Ada beberapa teman di Jakarta yang berminat dengan bisnes Shaklee, tetapi..
2. Saya tak berapa yakin nak menerangkan soal marketing plan Indonesia walaupun dah beberapa kali menghadiri taklimat mengenai di KL

2 sebab ini, membawa kami ke Jakarta sepanjang Chinese New Year.
Dengan Pak Peter, Sales Director Shaklee Jakarta

Saya membuat temujanji dengan Sales Director Shaklee Indonesia, Pak Peter dan mendalami selok belok marketing plan bisnes di Indonesia. Selain itu saya juga bertanyakan potensi pemasaran, target market, potensi pengembangan dan apa yang Shaklee boleh support di sana. Dan saya yakin, bisnes ini akan meletup seakan di Malaysia tak lama sahaja lagi. You just need to be there!
Shaklee ada di Menara Citicon, Jl. Slipi

Oh ya, marketing plan Malaysia dan Indonesia sudah diselaraskan supaya SID di Malaysia boleh menaja SID di Indonesia. SID Malaysia tidak boleh berjual beli produk, cuma menaja (maksudnya macam membuka branch). Dengan menaja, kita boleh membantu mereka mengembangkan bisnes mereka. Penaja boleh menikmati Generation bonus (seperti leadership bonus) dari organisasi tajaan di Indonesia. Oleh kerana potensi bisnes internet di sana 100 kali ganda besar dari Malaysia, saya tahu, bisnes Shaklee amat appealing kepada orang orang muda yang sebahagian besarnya pengguna internet.
Cik Kak ni pun belajar kira bonus -_-

Maybe was I meant to be there, kerana respon dari teman teman yang saya dah kenal lama memang positif. Dari segi produk, Shaklee menawarkan apa yang mereka sangat perlukan (memenuhi keperluan keseimbangan nutrisi, produk alami/semulajadi). Dari segi bisnes, juga menawarkan insentif yang bagus lebih lebih lagi keadaan Jakarta yang sentiasa traffic jammed/macet, perjalanan pulang pergi ke pejabat yang lama dan sesak, mempunyai bisnes yang mudah dijalankan online memang dambaan semua orang.
Aceh gang re-united in Jakarta. Welcome all of you..really nice to meet you

Peluang di Indonesia memang peluang pendapatan pasif. Marketnya masih tidak terusik. Cuma perlukan ketekunan dan kesabaran. Beratus juta orang di Jakarta yang well connected dengan internet bersedia untuk dibantu.....I am strategizing nowwww..

NEXT : Percutian kami yang dijangka boring bertukar menjadi FUN!

Sunday, February 15, 2015

10 months old cutie pie




HAPPY  10 MONTHS OLD ME CUTIE PIE NADHRAH IMAAN. MAK & ABAH LOVE YOU SO MUCH!




 












Saturday, February 14, 2015

Pengalaman Rotavirus di DEMC Shah Alam

Bulan Februari dimulakan dengan hebat. Sehinggalah izzah muntah pada malam 9 Februari. Kemudian dia mula diserang cirit birit yang kronik. Kesian tengok dia berlari2 anak setiap 10 minit. Sampailah kami masukkan dia ke DEMC hospital pada hari Sabtu kerana dah mula dehydration. Lembik sangat anakku itu.

So hospital ambil darah dan stool sample untuk diuji. Hasilnya adalah ROTAVIRUS.

Wallahualam mana dia dapat virus ni, sebab kawan kawan di sekolah takde pula yang kena. Memang agak extreme diarhea nya lepas tu budak2 baya Izzah ni nak suruh minum Performance Drink  pun tarik-tarik rambut dah mak. Nak kasi ubat pun masuk ikut mulut memang hadoyai....

air ni show je, minum sikit2 aje. mata dah mula sunken tanda dehidrasi
btw, ini terbaik untuk cirit birit uols, tak perlu lah 100plus yg bergula tu

So serah diri lah cucuk dan drip masuk air. Alhamdulillah. walaupun masih ke toilet, tapi kami tahu dia dalam jagaan yang baik.

Ia tidak terhenti di situ rupanya. Hari kedua di hospital baru kami disahkan Izzah dijangkiti Rotavirus. Dan ia sangat HIGHLY INFECTIOUS. Anak anak kecil dinasihatkan tidak melawat Izzah, termasuklah adiknya Imaan..sobs..

Jadi arrangementnya suamiku menjaga Izzah, dan saya menjaga Imaan pada waktu malam. Simple kan.

Sampailah suami saya mula cirit birit dan demam juga. Ohoii..

Maka bermula lah episod episod mencabar, bila Imaan terpaksa ditinggal dengan Atok Wannya, sebab suamiku harus berehat setelah dijangkiti. Baru saya sedar tinggi sungguh kadar jangkitan Rota ni bukan main2. Saya pula terkena tempiasan jangkitan ini juga selepas Izzah dibenarkan keluar dari hospital. Sekarang ni saya masih layan kembung kembung perut haish..

rotavirus, DEMC
PAF kids, masa ni belum confirm rota hehe

Kami memang tak ambil vaksin Rotavirus ni untuk Imaan dan Izzah kerana menganggap ianya hanya untuk anak anak di nursery yang sangat terdedah kepada jangkitan seperti ini.

Saya kumpulkan pengalaman kami dengan Rotavirus untuk pedoman ibu bapa lain.

tanda - tanda jangkitan:
- Muntah
- Cirit birit
- Demam
- kembung perut

Rotavirus sangat bahaya kerana dehidrasi boleh terjadi dalam masa yang singkat.

Ia berasal dari jangkitan dari najis - masuk secara oral dalam tubuh anak- anak. Selalunya kerana tidak mencuci tangan dengan bersih selepas membasuh najis, kemudian menyentuh makanan. (Itu sebabnya ia selalu terjadi kepada anak anak di nurseri).
rotavirus, demc
dekat pintu bilik kami ada warning ini

Ia tersangatlah mudah berjangkit kepada kanak kanak lain dan juga orang dewasa (especially caregivers). Jadi setiap kali menguruskan pesakit di toilet, haruslah cuci tangan dengan bersih plus antiseptik. Even stain di tombol pintu boleh menjangkit jika dalam tempoh 24jam.
Virus Rota boleh diinkubasi selama 48jam, jadi mungkin harini anda terdedah tapi tak akan jatuh sakit hingga 2 hari lagi.
comel sangat bila teacher dengan classmate izzah melawat
walau anak anda sudah tervaksin, kemungkinan untuk dijangkiti masih tinggi, tetapi simptom mungkin tak seberat dan sepanjang pesakit yang tidak tervaksin.

Rawatan pantas
- menambah kadar elektrolit dalam tubuh, untuk replace air yang hilang akibat cirit birit.
- rawat kembung
- rawat demam
- antibiotik

Jadi kami ingat Izzah punya masalah makan ubat akan hilang selepas dipasang drip sebab semua ubat boleh masuk ikut jarum..hoyeahhh..rupanya tidak ya. Masalah Rotavirus ni berada di perut maka kebanyakan ubat harus diambil secara oral. Tetap kena telan ubat ya ibu2. 2-3 jenis pula tu..

Semoga kami cepat sembuh..aminn
Harapnya virus- virus ini akan cepat berlalu dari sistem kami, dan Imaan tetap terpelihara dari virus ini.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...