Friday, February 27, 2015

Peluang Bisnes Shaklee di Indonesia

Hai Assalamualaikum,

Saya baru pulang dari Jakarta, bersama keluarga. Memang setiap Tahun Baru Cina kami akan merancang percutian memandangkan suami saya diberi cuti selama seminggu. Jadi perancangan nya dah berbulan bulan.

Mula mula kami merancang mahu ke Bandung atau Jogjakarta. Saya tak berapa berminat dengan Bandung kerana pada saya itu kota membeli belah. Saya lebih suka nature, dan budaya jadi lebih teringin mahu ke Jogjakarta. Sebenarnya Bandung juga ada banyak pilihan yang saya suka cuma nya "pressure" untuk bershopping ada di sana kan..hehe..

Anywayssss.. saya dah terlalu sering ke Jakarta sejak 2 ke 7 tahun lepas, jadi bercuti ke bandar besar bukanlah perkara yang saya impikan. Eh banyak songeh kan? Betul lah pergi ke Jakarta umpama pergi ke KL saja. Bandar besar..metropolis, nothing more. Tetapi selepas mempertimbangkan beberapa perkara, kami mengambil keputusan untuk ke Jakarta.

Beberapa sebab:

1. Ada beberapa teman di Jakarta yang berminat dengan bisnes Shaklee, tetapi..
2. Saya tak berapa yakin nak menerangkan soal marketing plan Indonesia walaupun dah beberapa kali menghadiri taklimat mengenai di KL

2 sebab ini, membawa kami ke Jakarta sepanjang Chinese New Year.
Dengan Pak Peter, Sales Director Shaklee Jakarta

Saya membuat temujanji dengan Sales Director Shaklee Indonesia, Pak Peter dan mendalami selok belok marketing plan bisnes di Indonesia. Selain itu saya juga bertanyakan potensi pemasaran, target market, potensi pengembangan dan apa yang Shaklee boleh support di sana. Dan saya yakin, bisnes ini akan meletup seakan di Malaysia tak lama sahaja lagi. You just need to be there!
Shaklee ada di Menara Citicon, Jl. Slipi

Oh ya, marketing plan Malaysia dan Indonesia sudah diselaraskan supaya SID di Malaysia boleh menaja SID di Indonesia. SID Malaysia tidak boleh berjual beli produk, cuma menaja (maksudnya macam membuka branch). Dengan menaja, kita boleh membantu mereka mengembangkan bisnes mereka. Penaja boleh menikmati Generation bonus (seperti leadership bonus) dari organisasi tajaan di Indonesia. Oleh kerana potensi bisnes internet di sana 100 kali ganda besar dari Malaysia, saya tahu, bisnes Shaklee amat appealing kepada orang orang muda yang sebahagian besarnya pengguna internet.
Cik Kak ni pun belajar kira bonus -_-

Maybe was I meant to be there, kerana respon dari teman teman yang saya dah kenal lama memang positif. Dari segi produk, Shaklee menawarkan apa yang mereka sangat perlukan (memenuhi keperluan keseimbangan nutrisi, produk alami/semulajadi). Dari segi bisnes, juga menawarkan insentif yang bagus lebih lebih lagi keadaan Jakarta yang sentiasa traffic jammed/macet, perjalanan pulang pergi ke pejabat yang lama dan sesak, mempunyai bisnes yang mudah dijalankan online memang dambaan semua orang.
Aceh gang re-united in Jakarta. Welcome all of you..really nice to meet you

Peluang di Indonesia memang peluang pendapatan pasif. Marketnya masih tidak terusik. Cuma perlukan ketekunan dan kesabaran. Beratus juta orang di Jakarta yang well connected dengan internet bersedia untuk dibantu.....I am strategizing nowwww..

NEXT : Percutian kami yang dijangka boring bertukar menjadi FUN!

Sunday, February 15, 2015

10 months old cutie pie




HAPPY  10 MONTHS OLD ME CUTIE PIE NADHRAH IMAAN. MAK & ABAH LOVE YOU SO MUCH!




 












Saturday, February 14, 2015

Pengalaman Rotavirus di DEMC Shah Alam

Bulan Februari dimulakan dengan hebat. Sehinggalah izzah muntah pada malam 9 Februari. Kemudian dia mula diserang cirit birit yang kronik. Kesian tengok dia berlari2 anak setiap 10 minit. Sampailah kami masukkan dia ke DEMC hospital pada hari Sabtu kerana dah mula dehydration. Lembik sangat anakku itu.

So hospital ambil darah dan stool sample untuk diuji. Hasilnya adalah ROTAVIRUS.

Wallahualam mana dia dapat virus ni, sebab kawan kawan di sekolah takde pula yang kena. Memang agak extreme diarhea nya lepas tu budak2 baya Izzah ni nak suruh minum Performance Drink  pun tarik-tarik rambut dah mak. Nak kasi ubat pun masuk ikut mulut memang hadoyai....

air ni show je, minum sikit2 aje. mata dah mula sunken tanda dehidrasi
btw, ini terbaik untuk cirit birit uols, tak perlu lah 100plus yg bergula tu

So serah diri lah cucuk dan drip masuk air. Alhamdulillah. walaupun masih ke toilet, tapi kami tahu dia dalam jagaan yang baik.

Ia tidak terhenti di situ rupanya. Hari kedua di hospital baru kami disahkan Izzah dijangkiti Rotavirus. Dan ia sangat HIGHLY INFECTIOUS. Anak anak kecil dinasihatkan tidak melawat Izzah, termasuklah adiknya Imaan..sobs..

Jadi arrangementnya suamiku menjaga Izzah, dan saya menjaga Imaan pada waktu malam. Simple kan.

Sampailah suami saya mula cirit birit dan demam juga. Ohoii..

Maka bermula lah episod episod mencabar, bila Imaan terpaksa ditinggal dengan Atok Wannya, sebab suamiku harus berehat setelah dijangkiti. Baru saya sedar tinggi sungguh kadar jangkitan Rota ni bukan main2. Saya pula terkena tempiasan jangkitan ini juga selepas Izzah dibenarkan keluar dari hospital. Sekarang ni saya masih layan kembung kembung perut haish..

rotavirus, DEMC
PAF kids, masa ni belum confirm rota hehe

Kami memang tak ambil vaksin Rotavirus ni untuk Imaan dan Izzah kerana menganggap ianya hanya untuk anak anak di nursery yang sangat terdedah kepada jangkitan seperti ini.

Saya kumpulkan pengalaman kami dengan Rotavirus untuk pedoman ibu bapa lain.

tanda - tanda jangkitan:
- Muntah
- Cirit birit
- Demam
- kembung perut

Rotavirus sangat bahaya kerana dehidrasi boleh terjadi dalam masa yang singkat.

Ia berasal dari jangkitan dari najis - masuk secara oral dalam tubuh anak- anak. Selalunya kerana tidak mencuci tangan dengan bersih selepas membasuh najis, kemudian menyentuh makanan. (Itu sebabnya ia selalu terjadi kepada anak anak di nurseri).
rotavirus, demc
dekat pintu bilik kami ada warning ini

Ia tersangatlah mudah berjangkit kepada kanak kanak lain dan juga orang dewasa (especially caregivers). Jadi setiap kali menguruskan pesakit di toilet, haruslah cuci tangan dengan bersih plus antiseptik. Even stain di tombol pintu boleh menjangkit jika dalam tempoh 24jam.
Virus Rota boleh diinkubasi selama 48jam, jadi mungkin harini anda terdedah tapi tak akan jatuh sakit hingga 2 hari lagi.
comel sangat bila teacher dengan classmate izzah melawat
walau anak anda sudah tervaksin, kemungkinan untuk dijangkiti masih tinggi, tetapi simptom mungkin tak seberat dan sepanjang pesakit yang tidak tervaksin.

Rawatan pantas
- menambah kadar elektrolit dalam tubuh, untuk replace air yang hilang akibat cirit birit.
- rawat kembung
- rawat demam
- antibiotik

Jadi kami ingat Izzah punya masalah makan ubat akan hilang selepas dipasang drip sebab semua ubat boleh masuk ikut jarum..hoyeahhh..rupanya tidak ya. Masalah Rotavirus ni berada di perut maka kebanyakan ubat harus diambil secara oral. Tetap kena telan ubat ya ibu2. 2-3 jenis pula tu..

Semoga kami cepat sembuh..aminn
Harapnya virus- virus ini akan cepat berlalu dari sistem kami, dan Imaan tetap terpelihara dari virus ini.

Wednesday, February 11, 2015

Shaklee Menang Anugerah Brand Laureate Malaysia

Semalam Shaklee memenangi Anugerah Brand Laureate Malaysia untuk kategori MLM nutrition. Jika anda masih mencari- cari produk yang world class atau bisnes yang rendah modal tetapi tinggi prestij, dan tiada keraguan dari segi jenama - pastinya pilih lah Shaklee.

Jika anda seorang yang sentiasa mencari bisnes yang sesuai, dan anda jenis yang mementingkan kualiti, prestij dan jenama, pilih sahaja Shaklee...

SENANG KAN?



Mesej dari President Shaklee Malaysia, Mr. Victor Lim

Brand Laureate Award
-----------------------------

I'm proud to announce that Shaklee has been awarded the Brand Laureate Awards 2014-2015 for Corporate Branding - MLM. Shaklee is the only MLM company received this award. 

The winners of The BrandLaureate Awards are selected based on a 300-point selection criteria consisting of brand strategy, brand culture, integrated brand communications, brand equity and brand performance. Shaklee is the winner.

I would like to take this opportunity to congratulate all the Shaklee families as this is our achievement and this award is belonged to everyone in Shaklee families. I'm very proud to be part of this big family. Nothing better than winning an award to kick start the year of 2015.

As the winner of the Brand Laureate Award, we have the responsibility to help and support more Malaysians to stay in the healthier lives and live in the better lives. Let us continue to work hand in hand to bring Shaklee to the next level and continue to be the best MLM brand in Malaysia.

"I wanted a company that would improve the lives of everyone it touched.” - quoted by Dr. Shaklee

Thursday, February 05, 2015

8 tips WAHM dengan baby kecil - Boleh ke bekerja sebenarnya?

yer..this is what happens on daily basis

Saya pun tak tahu. Saya sentiasa mencari cara untuk menjadi produktif sebagai seorang ibu. Memang tabik dengan skil ibu ibu yang duduk di rumah. Masa saya bekerja dulu, saya tak perlu pun bersungguh nak jadi produktif macam ni. Sebab memang lumrah nya ibu bekerja ni wajib dapatkan bantuan. Ya lah dari nursery, saudara mara. Sebagai ibu bekerja dulu, I can always get away with my "working status". Bila dah jadi WAHM -  ia serupa macam semua kena buat sendiri. Termasuk jana income. Sebab berhenti kerja pun bukan nak "relax relax". Discovered, Stay at Home Mothers lagi busy dari ibu bekerja sebenarnya. Dulu dekat ofis la boleh relax..kalau anak tak tidur malam, dekat opis boleh urut2 sikit tengkuk, sebab anak dkt day care kan..huhuuuuu..sorry i have been in both situations. no judgement whatsoever, and no complaints. Only based on my own experience.

So sejak setahun menjadi Working at Home Mother (WAHM), saya dah mencuba berbagai cara. Masa awal awal dulu saya cuma ada Izzah, Imaan belum lahir, jadi adjustment berbeza, sekarang ada baby pula. Dah lain ceritanya...Kerana saya ada dua anak yang masih kecil, belum bersekolah. Seorang tu bayi. Macamana saya bekerja ya? Anak ni setiap 2-3 jam akan menyusu badan, mereka nak makan, mereka masih perlu diawasi, kencing, berak, mandi. Tu belum campur bila tak sihat.

I must say, I have been dissappointed. Tips tips bekerja dari rumah untuk orang lain memang tak jalan untuk keadaan saya. Tips macam - pastikan rumah bersih tanpa sepah, tutup pintu supaya tiada gangguan, tetapkan masa bekerja dari jam 8 pagi sampai 12 tengahari sahaja. IT DOESNT WORK FOR ME. Even saya bangun jam 5 pagi, baby Imaan akan merengek jam 5.30, 6.30 dan 7.00 nak susu. huuuuu..

Ya keluarga paling utama untuk saya sekarang sebelum apa jua pun. Tapi katalah saya ni seorang ibu tunggal yang tidak mahu meninggalkan anak tetapi TERPAKSA mencari income. Adakah bekerja dari rumah itu mustahil? Pasti saya mahu berjaya mencari jawapan dalam hal ini, supaya dapat berkongsi dengan orang lain kerana bisnes Shaklee sangat sesuai untuk ibu ibu yang memilih untuk bersama anak dalam pada masa yang sama menjana income juga.

Jadi berikut adalah apa yang WORKS FOR ME. Ibu ibu lain boleh la ambil dan cuba, it might work for me and it might not work for other moms tau.

1. Bekerja masa anak tidur siang
Yang ini kena paham rutin anak dan cuba ganggu waktu tidur dia. Pastikan environment tidur baik supaya dia dapat tidur lebih lama. Imaan jenis light sleeper waktu siang, jadi apa juga benda bising boleh ganggu tidurnya. Tips yang saya guna untuk kasi dia tidur lebih puas sebab dia senang terjaga adalah, susukan dia setiap kali dia terjaga. Jangan biar dia terjaga lama, dan kemungkinan besar dia takkan tidur balik ...nasib lahhhh..Kalau ada ramai anak kecil, mungkin strategi ini tidak sesuai kerana masa tidur tak serupa. Kena lah cari yang sesuai.

2. Kerja masa anak anak tidur MALAM!
Yes, ini juga dilema saya. I always find myself happily ALONE only after 1030pm, bila anak anak dah settle lena. Dan saya pun mula bekerja tanpa henti , dan susah mahu berhenti bila lewat, seperti jam 12 tengah malam. Bila mana saya seharusnya off segala GADGET 2 jam sebelum tidur untuk tidur yang sihat. Tetapi temptation untuk bekerja secara fokus amat tinggi antara 10 30 malam dan 12 tengah malam. Dan ada masanya bila tak patuh jadual tidur, saya terpaksa melupakan Kelab 5-Pagi saya..Dan bila saya bangun 5 Pagi, selepas tahajud selalunya Imaan akan bangun feeding 2-3 kali, dan selalu membuatkan saya tertidur semula. Jadi dilema dilema...But I love working before Subuh,  the freshest brain and feeling ever.

3. Kerja yang mobile buat dalam kereta!
Ini best sekali dan paling tenang kalau saya angkut Imaan waktu napping dia masuk kereta. Bawak round2 sampai dia tidur, dan berhenti kat mana2 yang selesa dan bekerja. Sangat tenang, dan lama. Sebab Imaan boleh tidur berjam2 dalam kereta yang selesa. Tapi kena make sure saya dah makan..haha..kalau tidak lapar tu boleh mengganggu konsentrasi.

4. Cuba kawal gangguan, Dan terima nya
Yup, bila ada baby, mereka akan cuma down time, paling lama setengah jam. Lepas tu dia akan lapar, dia akan berak, nak tukar pampers. Anak yang di sekolah terpaksa difetch pada waktu tertentu. Dan of course keperluan peribadi seperti mandi, makan, solat dsbnya. pastinya kerja yang perlukan fokus bakal terganggu. Caranya adalah expect gangguan ini dan belajar kendalikan diri sendiri disekeliling gangguan itu. Be happy dan accepting. Jangan stress. Lama lama ia akan jadi rutin. Kalau kata tiba2 ada idea yang best, tapi tiba2 anak nangis.. saya akan tulis laju2 atas buku nota. So bila saya kembali bekerja kejap lagi, ia bantu my trains of thoughts.

5. Berpakaian macam bekerja
Ya, memang paling selesa sekali pakai Kaftan lah, Tshirt busuk bila di rumah LOL. Tetapi ini semua bakal mempengaruhi kualiti kerja yang dihasilkan. Saya tidak lah berpakaian macam eksekutif dengan heels dan power suit bagai haha, tetapi saya pakai jubah yg nice, dan baju yang nice untuk terus keluar rumah. Saya pakai lipstik dan kengkadang eyeliner sekali tau...rule of thumb: Jadi la cantik sikit kekalau ada orang datang rumah tiba2..Percaya atau tidak, cara pakaian walau nampak remeh tapi amat mempengaruhi produktiviti seseorang.

6. Kasi anak cukup makan dan cukup tidur
Anak especially baby akan cranky sangat kalau dua ni tak cukup. Jadi sebelum mula bekerja dengan mereka bermain di sekeliling, pastikan mereka dah makan yang heavy, dan malam tadi tidur puas, dan napping selama yang mereka suka.

7. Outsource mana yang potensi menstresskan hidup
Contoh, ada orang rasa nak menyediakan makanan atau MEMASAK adalah sesuatu yg sangat mem beri tekanan. Carilah orang yang boleh deliver makanan ke rumah. Saya mengaku kepada suami saya beberapa bulan pertama saya menjadi WAHM dulu, saya tak sanggup nak memasak hari- hari. Memasak tu best tapi nak mengemas tu memang erhhhh..Jadi saya kata apa kata saya pesan je lauk dari luar?..Sekarang saya dah makin pandai urus masa, dan sekarang rata2 saya masak sendiri. Begitu juga dengan mencuci rumah, lipat baju, basuh baju. Kalau mampu hantar dobi hantar je lah..for peace of mind!

8. Expectation yang Realistik
Akhir sekali, Gangguan pasti ada. Masa banyak tu aje. Kita akan penat. Orang berjaya rest cukup, tidur cukup. Jadi dalam task harian pastikan anda set priority apa yang perlu diselesaikan dulu. Kadang2 memang tak banyak benda pun siap. Disebabkan banyak tanggungjawab keluarga. Dont be too hard on yourself. Kalau bisnes, make sure aktiviti yang menjana income didahulukan. Jadi to-do list sangat berguna.Fokus kepada 3 tugasan paling penting hari itu. Kalau dapat selesaikan ..tentu boleh tidur nyenyak. Sambung lagi besok.

Kesimpulannya, nak bekerja, nak jadi mak yang perfect, nak jadi kaya, nak jadi orang berjaya, semua dia nak..jadi kena lah banyak belajar dan banyak improve. Ini sikit saja perkongsian saya, mungkin boleh diambil oleh ibu ibu bekerja di rumah dengan baby kecil, dan macamana pula cara adjust anda?

Monday, January 26, 2015

Baru 37 Tahun Dah Obese, Sakit Darah Tinggi dan Diabetes????


“ TAKKAN BARU 37 TAHUN DAH SAKIT DARAH TINGGI, OBESITI DAN DIABETES? "

Sepanjang 2012, hampir setiap bulan saya terpaksa mengambil cuti sakit. Bacaan tekanan darah setiap kali diserang sakit kepala lebih kurang 135/90. Doktor saya nasihatkan saya mengawal pemakanan dan mula bersenam kalau tak mahu bergantung kepada ubat darah tinggi sampai mati!

Bacaan kadar gula dalam darah pula memang tinggi, selalunya lebih dari 10 mmol/L. Itu pun lepas saya kurangkan pengambilan nasi dan buang semua gula dalam minuman. 

Saya diperkenalkan kepada Vivix Shaklee pada awal 2013 dan saya cuma ambil sesudu sehari. Sejak itu tiada lagi cuti sakit sehingga kini, ALHAMDULILLAH. Bacaan tekanan darah selalunya cantik dan normal 120/80. 

Walau bacaan gula masih belum seperti orang normal tetapi saya tidak perlu “berpuasa gula secara ekstrim” untuk bacaan gula yang memuaskan.

Yang lebih memeranjatkan ialah berat badan saya. Dulunya 80KG sekarang cuma 71KG. Saya cuma kawal sedikit pemakanan dan amalkan Vivix setiap hari. Untuk bersenam masih belum ada masa kerana tuntutan kerjaya dan keluarga yang agak tinggi. 

Terima kasih Vivix, semua orang menegur keadaan tubuh saya yang lebih kurus dan nampak lebih sihat. Tidak lagi gelebeh dan nampak sakit sebelum mengenali Vivix.

Fazali, suami ku

UNTUK PERTANYAAN & TEMPAHAN
whatsapp/SMS : 0122727995 / 0193951471
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sepanjang Januari,  Shaklee menawarkan pembelian 

6 BOTOL
  •  PERCUMA SATU BOTOL 
  •  REBATE Sebanyak RM241 bila mendaftar menjadi ahli
  • Keahlian ( percuma) bernilai RM65



2 BOTOL 
  • DISKAUN 5%
  • REBATE sebanyak RM37 bila mendaftar menjadi ahli
  • Keahlian Shaklee percuma bernilai RM65


HARGA VIVIX = RM475 SEBOTOL (RUNCIT)
Tetapi…pembelian lebih dari sebotol layak keahlian percuma yang kemudian melayakkan anda membeli pada harga ahli.

UNTUK PERTANYAAN & TEMPAHAN
whatsapp/SMS : 0122727995 / 0193951471

CEPAT SEBELUM PROMOSI BERAKHIR 31 JANUARI 2015!!

ENTRI LAIN MENGENAI VIVIX
------------------------------------------------------------------------------------------------------

SEDIKIT MENGENAI VIVIX


 Vivix™ adalah minuman campuran botani merupakan revolusi terbaru di dalam pemakanan polifenol. Ia disahkan HALAL.

Ianya mengandungi campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol menjadikan Vivix begitu unik. Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi.

Vivix bertindak dalam 4 cara:

1. Mempertahankan sel (cell defense)
2. Memberi tenaga kepada sel (cell energy)
3. Memperbaiki sel (cell repair)
4. Meningkatkan prestasi sel (cell performance)

 Anda perlu memilih Vivix kerana manfaatnya :

• Membantu meningkatkan tenaga dan mengurangkan keletihan;
• Membantu peningkatan metabolisme;
• Membantu mengekalkan kesihatan sistem kardiovaskular;
• Membantu mengurangkan risiko pembekuan darah;
• Boleh membantu mencegah masalah jantung dan strok;
• Membantu badan mengekalkan sistem imun yang sihat;
• Satu antioksidan yang kuat yang membantu melawan radikal bebas berbahaya;
• Membantu mengurangkan keradangan;
• Membantu mengekalkan tahap kolesterol yang sihat dan
• Membantu menggalakkan paras gula darah yang sihat.

UNTUK PERTANYAAN & TEMPAHAN

whatsapp/SMS : 0122727995 / 0193951471

Friday, January 23, 2015

4 kesalahan bila pakai eyeliner

rahsia saya nak nampak berseri
tanpa mekap selain kulit bersih adalah EYELINER! Tak ada lipstick pun tak apa

favorite ku yg ini. tapi in brown
Bagi saya, mata adalah antara bahagian yang paling penting ketika mengenakan solekan. Sebab apa? Ini kerana berdasarkan ada pepatah yang mengatakan mata itu adalah ibarat jendela personaliti seseorang. Daripada renungan mata adakalanya kita boleh tahu apakah sifat keperibadian seseorang. Malah pandangan mata juga mampu menjawab segala persoalan yang tidak mampu untuk dijawab dengan kata- kata.

Memakai eyeliner adalah antara cara yang paling mudah untuk membuatkan mata saya kelihatan lebih menyerlah. Bila kesuntukan masa, saya lebih rela mengenakan eyeliner berbanding meletak bedak asas, gincu dan sebagainya. Ia juga mampu menyempurnakan keseluruhan solekan wajah saya hanya dengan menumpukan solekan pada bahagian mata, dan akhirnya ianya lebih menonjol dan menarik. Namun begitu dalam mengenakan eyeliner ada beberapa tips memakai eyeliner wanita yang harus korang ikuti dan juga kesalahan yang harus dielakkan.

Antara kesalahan dan tips eyeliner paling asas :

1. Jangan berlebih- lebih dalam menggaris eyeliner pada bahagian bawah mata. Membuat lining yang terlalu ‘berat’ pada bahagian itu dengan warna yang gelap boleh membuatkan mata anda kelihatan lebih kecil. Sebaliknya, gunakan light pencil ataupun warna seperti coklat.

2. Kenakan eyeliner dengan kadar yang sama. Mengenakan eyeliner dengan cara yang tidak sekata akan memberikan hasil yang pasti anda mahu elakkan dan terpaksa dibersihkan serta dilakukan sekali lagi, ataupun lebih! Dulu ini adalah bahagian yang paling saya lemah. Sekarang ni dah jadi kepakaran, dan saya pakai eyeliner liquid ok, bukan pensil!! :)
Ni saya punya tapi nak cuci kena pakai baby oil


3. Gunakan eyeliner dengan warna hitam ataupun coklat. Dua warna ini adalah antara yang paling sesuai. My favorite adalah COKLAT.

4. Jika anda tidak biasa mengenakan solekan, anda harus tahu  apakah perbezaan antara pencil, gel dan juga eyeliner jenis liquid. Buat research anda sendiri dan lakukan eksperimen agar anda dapat lihat perbezaannya sendiri. My FAVORITE adalah liquid eyeliner dan gel eyeliner. Lebih glam dan menonjol. Kalau nak over sikit, beli liquid glitter eyeliner.


vida sangat..eh diva sangatttttt

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...