Tuesday, May 26, 2015

7 cara untuk kuasai persaingan MLM secara ONLINE

DISCLAIMER: Post ini hanyalah untuk mereka yang membina empayar bisnes MLM yang sah (tanpa headhunting, lebih 10 tahun "hidup", bukan skim piramid atau skim cepat kaya)


Dalam persaingan bisnes MLM secara online, apa yang menentukan anda di hadapan bukan lah apa yang anda tahu dan siapa yang anda kenal..akan tetapi SIAPA YANG KENAL ANDA. Ini dipanggil FOLLOWERS. Ingat, people never join the business, people join you!

Objektif game bisnes ini adalah membangunkan LIST/DATABASE, so NUMBERS MATTER. Lebih besar list terbina, lebih bermakna kehadiran anda dalam persaingan bisnes. BISNES anda tiada NILAI tanpa adanya database (quote: Sifu Eiman)....

"MLM IS A NUMBERS GAME"

Untuk mendapatkan NOMBOR itu, ia harus disertai kerja keras. "Rome tidak dibina dalam masa sehari uols". Even MLMer yang dah bergelar jutawan pun masih mempunyai list atau senarai prospek, mereka tidak pernah berhenti membina.

Bagaimana nak jadi seperti mereka? Tetapi dalam persaingan online?

1. Mudahkan  pengunjung blog anda untuk "subscribe"
Borang yang mudah diisi. period. tak perlu dapatkan apa apa selain nama dan alamat email. Cuba fikir, mereka sign up kerana mereka mahu. Kalau minta macam macam anda akan membuatkan mereka melarikan diri sahaja.

2. Mudahkan subscribers untuk "unsubscribe"
Satu hari, followers anda mungkin dah bosan dan nak move on. Kalau anda asyik hubungi mereka, anda akan menjadi seorang spammer berjaya. So, dalam setiap mesej yang dihantar kepada mereka, letakkan footnote :macamana nak unsubscribe.

3. Offer "Rasuah Beretika" - Informasi yang Berharga sebagai "bayaran" kepada contact/information mereka.
Laporan PERCUMA, Ebook PERCUMA, Training separa, Webinars, Audio Series, Newsletter harian/mingguan adalah antara cara yang paling bagus untuk ini. Pastikan anda berikan sesuatu yang unik, berharga dan dihasilkan dengan baik.

4. Selesaikan Masalah Pengunjung Blog/FanPage
Jika blog anda adalah public, pastikan ia memberi solusi yang dicari cari, dan akhirnya pengunjung akan mengulang kunjungan untuk dapatkan lebih banyak informasi. Pastikan mereka boleh subscribe kepada RSS Feed dari blog anda.

5. Libatkan diri dalam forum dan perbincangan dalam group group yang relevan kepada NICHE anda
Contohnya: anda ingin menjual set Pre Natal, libatkan diri dalam group ibu ibu hamil, dan aktifkan diri anda dalam perbincangan (BUKAN MENJUAL). Jangan lupa sertakan link kepada blog anda di akhir setiap mesej (sebagai footer). Jangan spamming, tagging dan menjual. BIG NO!

6. Jangan dedahkan semua informasi, sikit sikit saja tak apa
Anda boleh usik usik mereka dengan headline yang mengujakan tapi misteri seperti " Rahsia Pinggang Ramping Terbongkar..ketahui bagaimana xxx mengurangkan xxkg dalam masa xx bulan" untuk mereka sertai list anda secara pantas.

7. Sense of urgency
Guna tarikh tamat, deadlines untuk memotivasikan pengunjung terus menyertai list anda. Tak payah nak complicated sangat, cuma nyatakan offer Ebook percuma ini akan berakhir pada sekian sekian tarikh. Secara psikologinya, prospek anda akan terpaksa join list anda secepat mungkin.

Mudah tak??

xoxo
Aishah Amin
The CEO Momma

Friday, May 08, 2015

Master Celebration di Putrajaya Marriot

Alhamdulillah berakhir sudah Master Celebration kami pada 25 April lepas. Majlis yang sangat gilang gemilang yang dianjurkan oleh Shaklee khusus untuk kami berdua. Masih terasa kemanisannya...teringat ingat!


Sebenarnya sesiapa sahaja yang mencecah rank Master Coordinator akan dihadiahkan satu acara khusus untuk mereka daripada pihak Shaklee. Event tu biasanya akan diadakan di mana mana hotel pilihan kami (5-bintang), dan berapa juga jemputan kami, akan dilayan oleh Shaklee. Di majlis tersebut, kami akan dianugerahkan pin, sijil dan penghargaan sebagai Master Coordinator.

Sebelum ni saya menghadiri beberapa Mascel. Tak sangka pula akhirnya kami pula yang mengambil tempat sebagai Master.

Hotel pilihan kami merupakan Mariott Putrajaya. I looooovveee its ambience, and the surroundings. and its BREAKFAST.

Stage yang penuh dgn gambar kami huhu

BFF aka upline Master Puteri

dengan rakan rakan Master

Dengan rerakan Master

Suamiku terrorrrr

Dengan keluarga




Antara kenangan yang manis:

Team ku LiSA berpakat dengan pihak Shaklee untuk membuat kejutan yang memang tak dijangka. Berderai air mata wanita besi ini tauuuuu..Mereka tayang video ini:

Lepas tu ramai ramai mereka naik pentas dan beri bunga ros kepada saya. Awww rasa disayangi gitu. Thank you darlingssss..make sure korg pun akan di "Mascel" kan tak lama lagi.

Keluarga, mak abah, mak mertua adik adik yang datang. Juga atok ku yang dah 88 tahun, atok sedara semua datang. Sangat terharu.

UUcapan motivasi saya bertema COURAGE,


dan juga video ini, hasil garapan hebat Master Aznin


Presiden Shaklee Malaysia, Mr. Victor Lim pun ada berkongsi mengenai kisah saya, ini yang dia share.


Master celebration for Master Aishah & Master Fazali

Today is another big day for Shaklee Malaysia. We have 2 Master celebrations today. We kicked start the first celebration in the morning. 

I would like to take this opportunity to congratulate the achievement of Master Aishah & Master Fazali. Thanks for you and your organization contribution towards the success of Shaklee in Malaysia.

Special thanks to Master Putri for her inspiring and motivating sharing this morning. Both Master Putri and Master Aishah are best friend for 10 years and they will be perfect business partners for many years to come.

As per Master Aishah's sharing, her push factor is her family. She wish to spend more time with her family rather than caught in the traffic jam everyday. She doesn't want to trade her time for little income but to fully utilize her time to help more people to stay healthy and succeed in their lives. With this great mission in her, she's now the Master Coordinator in Shaklee Malaysia and a step closer to financial and time freedom.

The definition of COURAGE is having fear but do it anyway. Should we see problem is a problem, it will stay as a problem forever. Should we view problem as an opportunity and we face it although we have fear in us or we are not ready for it, we will receive positive energy and ways to overcome the challenges. This's why successful people always have courage to attempt new things and be the leader all the time.

The journey of change doesn't begin when you intend but when you move. Action is the key word. You might have a big plan but nothing will happen without proper action. Successful people make their dream come true, not wait for their dream to come true.

Once again, congratulation to Master Aishah and Master Fazali. Be a master producer to produce many more masters in Shaklee. Have a great success in Shaklee.

See you at the top

Monday, May 04, 2015

Makanan yang memecut kuasa otak!



Sangat penting tau pemakanan seharian kepada kesihatan fizikal dan juga kesihatan mental. Kalau "sampah" yang masuk "sampah" juga la yang keluar. Jadi otak seseorang tu cara dia berfungsi, berfikir..tergantung kepada apa yang kita makan. adoi seram tak???..Otak kita ni perlukan makanan sihat macam juga otot otot, paru paru, jantung kita perlukan. Anda tahu tak makanan macamana yang dapat memecut kuasa OTAK? supaya tak lah lembab dan blur sangat??

BIJIRIN PENUH - otak kita kalau nak fokus dan kosentrasi, perlukan tenaga. Tenaga ni biasanya datang dari glukosa dan gula dari dalam darah. Karbohidrat adalah sumber terpenting gula, manakala bijirin penuh ni melepaskan glukos secara perlahan ke dalam darah, maka tenaga kekal lama. Anda akan dapati anda bertenaga sepanjang hari kalau nak banding makan makanan manis, yang beri tenaga pada waktu sebentar sahaja.

IKAN - Badan kita takkan dapat menghasilkan sendiri Asid Lemak Penting Omega-3 makan ia wajib diambil dari makanan. Ini adalah sumber pecutan otak paling POWER. Kerana sumber DHA dan EPA yang tinggi.  Paling penting pastikan Omega-3 juga tinggi bukan hanya minyak ikan ya. Antara ikan yang sangat tinggi Omega-3 ialah Salmon, Sardin, Pilchard, Kippers. Omega Guard dari Shaklee ada hampir 1g Omega-3 dalam setiap kapsul, dari minyak ikan Salmon yang disuling 3-kali ya. Senang kan,, ngap saja..(PSSSSTTT..Bulan ni Omega Guard promosi uolsss)



TELUR DAN HATI LEMBU - Sumber  Lecithin yang dapat menghasilkan Acetylcholine, penting untuk meningkatkan memori dan fokus. Ia adalah neurotransmitter terbesar dalam sistem otak. Pakar menyarankan ambil 425mg untuk wanita manakala 550mg sehari untuk lelaki. Maknanya kena la makan sepinggan hati lembu setiap hari atau telur kuning yang banyak tiap hari. SOY LECITHIN Shaklee beri sumber Lecithin dari soya

BROKOLI - Sayur ini adalah sumber Vitamin K membantu keupayaan kognitif. Selain itu Zinc juga dapat menambah upaya kognitif tau. Supplemen Zinc Complex Shaklee cuma RM33 sahaja!

VITAMIN E - Untuk mengelakkan nyanyuk yg pantas, makanan dengan sumber Vitamin E sangat berupaya membantu. Kekacang, asparagus, buah zaitun, semua ada Vitamin E.


Friday, April 10, 2015

Kenali Bisnes MLM Anda

Saya tahu ramai yang berminat untuk berbisnes MLM. Kerana modalnya sangat rendah, sistem dah siap tersedia. Hanya bersedia untuk REDAH.

Bisnes ini konsepnya pemasaran berangkai ( Network Marketing).

Kenali bisnes MLM yang anda ingin sertai. Syarat sebuah pelan MLM asli:

1. Ada terlibat menjual produk. Dan produk adalah dari kualiti yang setara harga pasaran.

2. Tiada imbuhan dari penajaan atau recruitment semata-mata

3. Pelannya harus membenarkan downlines memintas upline bilamana downline lebih maju dan berkembang

Selamat mencuba :)

Thursday, April 02, 2015

Koleksi Tudung Online Terkini Sugarscarf

Antara butik online hijab kegemaran saya, dan antara yang pertama muncul adalah Sugarscarf. Masa zaman bekerja pejabat dulu selalu kongsi deal beli 3 RM100 dengan rakan sepejabat. Antara sebab kami suka sangat dengan Sugarscarf adalah kerana ia menghasilkan hijab hijab yang bermacam corak, warna, dan hasil tangan yang halus dan teliti.

shawl favorite saya dari Sugarscarf

Bagi peminat Sugarscarf online, ini merupakan berita baik dan yang paling ditunggu-tunggu bersempena dengan keluaran koleksi tudung online terkini daripada Sugarscarf! Bagi anda yang tidak membuat pembelian tudung daripada Sugarscarf, atau mungkin baru pertama kali mendengar jenama tudung ini, ini adalah peluang anda untuk merasai sendiri pengalaman memakai tudung keluaran Sugarscarf yang amat berkualiti.
Juliet Madison



Juliette Madison
Koleksi tudung Sugarscarf yang paling latest adalah…. Juliette Madison! Juliette Madison yang boleh didapati dalam pelbagai pilihan corak.

Madison Classic- All time Favorite!!


Saya pun ada satu lahh..hehe

Madison Classic
Selain itu, temui juga koleksi Madison Classic yang terdapat dalam pelbagai pilihan warna menarik.
Jane

Jane
Jika anda merupakan seorang penggemar shawl, Sugarscarf membawakan anda koleksi tudung Jane yang begitu eksklusif dan selesa dipakai.
Juliette

Juliette Instant Shawl

Bagi anda yang menggemari rekaan tudung instant shawl, Juliette Instant Shawl yang boleh didapati dalam pelbagai pilihan corak ini juga turut boleh dipakai tanpa memerlukan sebarang penguin brooch dan pin.
Juliette Lycra 2.0


Juliette Lycra 2.0
Begitu juga dengan Juliette Lycra 2.0 yang merupakan jenis instant shawl tetapi diperbuat daripada fabrik jenis lycra.
Tunggu apa lagi? Jom serbu Butik Sugarscarf untuk koleksi tudung Sugarscarf online hari ini juga dan miliki mana-mana tudung kegemaran anda selagi stok masih anda. Selamat membeli-belah!

Wednesday, April 01, 2015

Unfollow me on FACEBOOK (cos I'm on Blog)

You have to be cute cute to promote your business on your personal FB and avoid being un-friended or unfollowed (like what I started 2 years ago). Worked so hard to be cute enough not to annoy you guys.

thanks friends for finding it cute and joined me(some unfollowed me and didnt noticed what happen to me.. In fact, when one day we met they asked.. Oh my u have two kids already? And we are actually 'friends' on FB.. Isn't that awkward???? LOL)

It's okay its only on FAcebook. Real Friendship is what matters.

#noheartfeeling
#nexttimewemeetiamthemillionaire

Friday, March 27, 2015

Photoshoot

Family portrait
Haii..tiba-tiba kami locked date untuk buat photoshoot sekeluarga. Sebenarnya ia adalah benda yg dok ditangguh tangguh sejak lama dah. So dah ada weekend yg free sikit kami pun book studio, photographer dan makeup artist.

Saya di makeup kan oleh seorang MUA yang comel bernama Shae Taib. Sebenarnya saya dok follow insta kawan dia Ati Harun. So saya minta Ati mekap kan. Last minute Ati accident, kesian betul. So dia cepat2 panggil Shae untuk replace dia..Shae memang hebat la ..40 minit mekap, 10 minit styling tudung.. Sesiapa berminat boleh lah contact Shae sendiri, follow dia dkt insta @shae_taib.

Studio pulak kami booking di Serindit Photo, Ken Rimba (insta: @serinditphoto). Yang photographer tu nama Khairol, memang laju buat kerja, pandai juga direct.. Kami buat Corporate Photoshoot, lepas tu ada couple photoshoot romantic sket, pastu photoshoot dengan anak anak.....banyak posing juga kami dapat dalam sejam booking tu..worth the money!

Kami pulak terkocoh kocoh la nak siapkan anak lagi nak styling diorg lagi..nak kasi makan, taknak kasi meragam all..memang bikin panas aje kan..

Hasilnya superb weh.. layan je la keping kepingan foto yang diambil sendiri. Hasil studio eksklusif lorrrr..

OK kan? bukan selalu nak fefeeling retis hijabi haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...