Monday, September 08, 2014

8 cara mengawal rambut keguguran selepas bersalin/pantang

Yaaa..saya sedang mengalami masalah ini. Telogen effluvium -- ni nama saintifik fenomena ini. Dan sekarang bilik air dah blok dengan rambut, lantai ku yang berkilat dicemari rambut..nak sikat rambut juga trauma. Ini memang biasa lah untuk ibu yang baru selesai 2-3 bulan berpantang. Hampir 50% ibu ibu mengalami masalah ini. Kerana hormon mengandung dah hampir tiada. Hormon masa mengandung tu lah yang keep your hairs together. Sampai rambut sangat lebat dan berkilau bak Supermodel. Haih..harung je lah..husband tanya.." katil penuh rambut, taknak buat apa2 ke?"..opkosss saya buat something..bersabarlah sayang huhuhuhu

OK steps ini saya jumpa dalam WIKIHOW..tapi saya terjemah untuk korang:

1. ELAKKAN DARI GAYA RAMBUT YANG MENARIK ATAU MENEGANGKAN RAMBUT
ikat satu, tocang, sanggul - semuanya memberi trauma kepada rambut. Rambut yang biasa ditarik memang senang terputus dan gugur. Kalau tambah isu Telogen effluvium ..lagi lahhhh terukk kan?

Ikat rambut elok2
2. KEKALKAN DIET SIHAT DENGAN TAMBAHAN BUAH DAN SAYURAN
Sayur dan buah bukan saja semulajadi baik untuk kesihatan, tetapi mereka mengandungi flavinoids dan antioksidan untuk melindungi folikel rambut. Ia juga menggalakkan rambut baru untuk tumbuh. Kalau malas ambil sayuran dan buahan (raw), boleh amalkan CAROTOMAX yang kaya flavinoids, karotenoid dan tinggi antioksida. Sustained release Vitamin C juga punya khasiat berterusan.

3. TAMBAHKAN VITAMIN DAN NUTRIEN KE DALAM DIET
Paling baik adalah teruskan vitamin sewaktu mengandung. Khusus untuk kesihatan rambut, pastikan anda tak skip, Vitamin B Complex, Vitamin E Complex, Zinc Complex. GLA Complex baik untuk penetapan hormon selepas bersalin. Collagen dan ESP juga mempromosi rambut yang sihat.

4. PILIH SHAMPOO DENGAN KANDUNGAN BERKUALITI
CAri shampoo yang mengandungi BIOTIN dan SILICA. Alternatif dari bahan semulajadi pula ada dalam PROSANTE NOURISHING SCALP TREATMENT.
Tengoklah apa yang menarik:



5.SIKAT RAMBUT DENGAN SIKAT YANG JARANG GIGINYA
Good idea.. brush rambut saya sekarang sangat la ganas dan ia menyebabkan banyak rambut tertanggal. sedihnyaa

6. KURANGKAN PENGGUNAAN PENGERING
Ya saya tau ramai kawan- kawan yang suka guna pengering. Saya memang tak pakai. Pengering ni beri udara panas yang melemahkan folikel rambut. Pada waktu rambut gugur, biarkan rambut kering secara natural, atau letakkan pada suhu paling sejuk yaa.. (whats the point haha)
hair dryer

7. POTONG RAMBUT!
 Ha ini memang pesan mak saya. Rambut yang panjang lebih berat dari rambut yg pendek. Maka ia lebih senang gugur. So ..husband ku silalah potong rambut iniii..maka dapat kurangkan kemungkinan stail rambut seperti yang disebut di no.1
kasi cantasss


8. ELAKKAN STRESS

Ada baby baru memang agak men stresskan. Cuba relaks dan bersantai dan elakkan terlalu stress supaya dapat kekalkan hormon yang mengekalkan rambut anda di atas kepala.

Ada pertanyaan sila hubungi Aishah : aishah.amin@gmail.com : 0122727995

Tuesday, September 02, 2014

Macamana nak tinggalkan baby BF selama 10 hari tanpa putuskan susu? (PART 2)

Episod 1 di sini :
-----

Maka bermulalah episod mengepam susu dan BUANG. I mean memang tiada jalan untuk saya simpan dan bawa bersama susu perahan dan bawa pulang. Saya pam susu setiap 3 jam dan buang. Semasa di dalam flight 16jam Taipei ke LA, saya dapat seat Window. Elok pula passenger hujung di aisle seat tu kuat tidur. Terpaksa ku intercom stewardess setiap kali mengepam untuk ambil botol susu, tolong buang dan basuh huhuuu..

Sesampai di LA, please imagine..i smell like errmm a dairy factory hahaha
Malam pertama kena tinggal..Alhamdulillah
Mak kata Imaan otomatik menyusu botol like a PRO, ALHAMDULILLAH. First headache hilang. Tommee Tippee..now I will reccommend you to alll my friends..love!

Oh then sepanjang Shaklee Live, ku mengepam di dalam toilet. Dan you know what, proses itu membuka ruang untuk networking. Network like a pro with a breastpump at work!

"Oh my my -- you sure have lots going there" *malu i*
"This is #shakleeEffect if you know what i mean"
"Oh I don't know Shaklee products can produce a lot of breast milk"
" yes of course..you see bla bla bla BF set blabla bla natural vitamins"
"oh tell me more about the Breastfeeding set..would love to know more"
"add me on Facebook, Instagram, Twitter, everything ya"

Easy.Peasy.Breezy

Ahah..lagi satu, I brought my Medela FS together with a manual Avent pump (which is borrowed from Kaklang). And guess which one is more effective? yes the manual one definitely. and less hassle lah takyah nak charge battery bagai. 15mins settle pam 9 oz ok..pantas dan tuntas. OK jadi Avent Manual je wey takyah susah susah nak pasang Medela FS bagai... I have definitely converted. TQ kaklang.

Ini lahh yang best..preferred over Medela FS (for me)

So lepas kami sampai di San Francisco, saya mula terfikir, it would be nice to be able to bring back some EBM home kan?..So yang ni tak banyak planning sangat. I imagine if I am still a working mummy I would be calculative and would like to bring home every drop. Memikirkan nak balik ke ofis dan stok habis. Tapi sebab dah WAHM, takde fikir banyak sangat..So Hotel Marriot where we stayed in SFO ada mini bar yang mcm complicated sikit..sebab tak boleh usik apa2 kt dalam tu or else we will be charged. So we requested a fridge to be sent to our room just to store EBMs. So dapatlah dalam 25 oz. which I plan to bring home.
Hari nak ke Shaklee HQ, kena check out soo..
Dah pernah ada experience bawak balik EBM masa zaman menyusu Izzah dulu, so rasa pro la hoh. Pernah pun bawak susu dalam flight tak rosak pun tanpa ais. huhu..Kata rakan bf di USA, kena masuk dlm luggage sebab kan rule liquid tu tak boleh bawa naik atas air craft. But I decided otherwise -- bawa naik atas kapal. Best experience.

I explained to them these are breastmilk and I would like to carry with me on the aircraft. They brought the EBM packs aside and ran a funny test (paranoiaaa juga amareka ni kan). The officers ask me to open the packs..I said "oh no sir, these are sterile, you will contaminate it if I open". Dan dia ckp " No i just need the VAPOR" ..whatt

OK, so I buka sikit dan dia letak satu kertas mcm konon2 amik "vapor" susu tu..kemudian dia letak dalam satu mesin besar..dan keluar lampu HIJAU.."OK you are good to go"

huhu cool, OK.

Unfortunately, susu nampak turned bad while we were in Taipei.. sedih..

Tak apa lah..for some time we dont need EBM at home, sebab mak akan kembali menjadi WAHM. hehe

Anyways..so dekat SFO airport while we were boarding for Taipei..Mak ku sent an SOS message - which I have been calculating for a few days..  Susu Imaan tinggal 4 paket (dalam 16 oz untuk dia bertahan selama 24 jam -- Mak terpaksa SOS, sebab saya akan off selama sekurang kurangnya 15jam atas flight. Mak tanya kalau tak cukup nak start formula tak??..I was like hmmmm oh no.. this is not going to happen!
Ya Allah cepatkanlah kepulangan ibu bapaku..

Saya terus SMS dua orang ini - Jamie dan Najwa - rakan2 BF & mengepam tegar. Ohya dua2 kata anak mereka dah lebih 2 tahun ..ye lah..tapi Najwa ada biras yang memang ada stok banyaak.dan bersedia nak hantar bila bila masa. Dalam masa saya atas flight tu Najwa hantar 3 pek EBM yg gemok gemokk..TQ Najwa..huhu appreciate sangat..

Dalam hati saya, EBM saya tu cukup2 sampai saya di KL nanti InshaAllah..kalau perlu guna stok pemberian Najwa pun mungkin tak perlu banyak..doa sungguh sungguh..

Sesampai di KLIA, Mak beritahu Imaan dah di pek terakhir susu ku..Haih tak tahu nak cakap leganya macamana... Syukur Allah cukupkan susuku untuk Imaan.

And now the final straw -- kembali direct feeding. Mahukah dia? Selepas 11hari 10malam tak bf dengan mak. Alhamdulillah..ku sua aje dia terima tanpa ragu2...Memang Allah permudahkan semuanya.

Jadi tiga sahaja kunci di sini:

  1. Faith &Doa - percaya Allah cukupkan dan permudahkan rezeki anak kita, selepas kita berusaha sedaya upaya.
  2. Plan &Execute - Kena la ber planning nak tinggalkan anak dan terus menyusu betul tak? dan sungguh2 kumpul stok
  3. Document your experience for future and others to learn from - which exactly what I am doing nowww..

OK tu je kesah pemutusan dan penyambungan kembali penyusuan dengan baby 4 bulan. Kalau nak tanya lebih lanjut silalah aishah.amin@gmail.com :)


Saturday, August 30, 2014

Macamana nak tinggalkan baby BF selama 10 hari tanpa putuskan susu? (PART 1)

My 4-month sweetheart
Salam,

Saya nak dokumentasi kisah kesinambungan penyusuan anak saya Nadhrah Imaan, 4 bulan. Sebagai WAHM yang nak menjaga anak sendiri pastinya nak berikan beliau khasiat susu ibu selama 2 tahun. Kalau tak what's the point, baby?Ya lah selain banyak lagi sebab2 lain. Sedangkan Izzah pun saya tamatkan penyusuan itu walaupun saya berkerjaya dan sering terbang ke sana sini. Imaan apatah lagi.

Saya layak tiket ke USA sewaktu saya baru sahaja mengandungkan Imaan. Dan saya sudah menjangka saya memang akan terpaksa tinggalkan dia di Malaysia. Walau polisi Shaklee memang tak benarkan anak di bawah 4 tahun menyertai Convention antarabangsa (walau dibayar sendiri), saya juga bersetuju bahawa, aktiviti kami sepanjang berada di USA sangat padat, dan tidak mesra baby. Jadi mereka lebih baik ditinggalkan. Option untuk saya tidak sertai juga ada, cuma inilah peluang saya untuk mewakili team LiSA yang berkembang pesat di samping memberi inspirasi kepada mereka untuk melayakkan diri mereka menyertai trip 6 bintang tajaan Shaklee ini. 10 hari bukan tempoh yang sekejap untuk meninggalkan baby sekecil Imaan. Luluh hatiku....

Anyway, saya tekadkan pemergian saya ke USA, dan apabila saya layak tiket kedua, suami juga layak turut serta. Apabila sudah bertekad, maka harus ada action plannya. Di dalam rules penyusuan susu ibu, anak sepatutnya tidak diberikan apa- apa selain susu ibu sehingga mereka berusia 6 bulan, hatta air masak sekali pun. Jadi, 100% makanan Imaan harus saya tinggalkan untuk bekalan 10 hari. Kerja keras harus bermula seawal kelahiran Imaan.
ikut mak pergi kerja huhu

Sejak tamat pantang, saya mula mengumpul stok. Memang ibu yang DF (direct feeding) perlu lebih masa dan disiplin untuk mengepam lebih dari biasa. Saya berazam untuk mengumpul 400 oz EBM (Expressed Breast Milk) untuk ditinggalkan. Itu pada perkiraan saya lebih dari cukup. Untuk lebihan susu, pastinya saya perlukan tubuh yang sihat dan cergas. Maka pengambilan ESP, Bcomplex, Vitalea, Ostematrix, Vitamin C, merupakan regimen biasa saya dalam tempoh itu. Saya tak mengambil alfalfa kerana bagi saya ESP has done wonders. Tu tak masuk saya mula berVivix. Amboi, meriah OK. Proses mengumpul stok berlarutan dalam bulan Ramadhan. Memang tugasan saya lepas sahur tak putus- putus termasuk mengepam susu. Selalunya saya kumpul 3- 6 oz sehari. Walau begitu ada masanya saya tak dapat mengepam (ada juga time malas, hadeh)
nampak macam cukup, tapi sebenarnya hmmmmm

Akhirnya saya cuma dapat mengumpul dalam 200oz. EBM. Jumlah itu agak menakutkan, kerana kalau dibahagi sepuluh hari, hmmm macam tak berapa cukup. Tapi Imaan jenis yang tidur sepanjang malam, dan tak minum terlalu banyak. Jadi saya panjatkan doa tak putus- putus supaya dicukupkan rezekinya. Mak saya yang menjaganya pula memang positif, jadi saya tak risau tak tentu pasal. Mak cakap, cukup punya tuu..Kami memang tak bincang langsung pasal "Kalau tak cukup macamana,," atau "susu Formula apa nak pakai?"

Latihan minum susu dalam botol juga harus dibuat sebelum tarikh travel. Saya terpengaruh dengan marketing particular la dengan botol susu yang mimic breast, so nanti Imaan tak confuse nipple. Jadi saya beli Medela Calma ni. yang katanya anak akan perlu suck macam yang sama, so nanti bila balik takde la masalah nak continue direct feeding. Gila complicated puting ni. Mahal OK RM80 haha..
Medela calma yang weird looking

Imaan reject. waaaa
NUK pulak - weird juga teats dia

Kemudian saya cuba NUK yang juga digembar gembur.  Juga kena reject oleh princess.

Dah lah nak latih bottle feeding perlukan support dari extended family. Kerana Imaan tak mahu saya kasi botol kat dia. Jadi setakat 6-7 kali sahaja bottle feeding training saya boleh jalankan sebelum berlepas. kesemuanya GAGAL! Ohmy..

Beberapa hari sebelum bertolak, saya nekad untuk membeli botol lain. Suami saya kata..udah udah la tuuu..Saya cakap, biar saya decide yang ni. I WILL DECIDE.

Saya buat sedikit pembacaan -- dan saya beli ini.
Holy Grail..haha


Dan tawakkal - tak sempat nak training beb.

Dan kami pun berlepas ke USA, dengan hati bercampur baur -- sedih ..tak sabar...sayu, excited. Haih..ibu ibu memang akan macamni la kannnn. Sepanjang perjalanan saya berdoa dan RCA, susu saya cukup, Imaan pandaii menyusu terus ..kurangkan masalah kepada Mak, Abah dan adik2 yang sudi menjaganya sepanjang kami di USA.

To BE CONTINUED ..in PART 2
How it all ended :)

Tuesday, August 26, 2014

US Trip - Shaklee LIVE! (PART ONE)

di Long Beach Arena, Los Angeles


Yes, saya baru sahaja pulang dari trip konvensyen Shaklee di USA. Cycle lepas saya berupaya mengumpul 2 keping tiket untuk trip ini. Alhamdulillah. Maka saya dan suami layak menyertai rombongan 300 leaders Shaklee ke Long Beach dan San Francisco California.

Bagus juga layan jet lag. Boleh tulis blog kan?

Long Beach sangat cerah, terik tapi tak sepanas Malaysia. Kami semua ditempatkan di Hilton dan sebahagiannya di Hyatt Long Beach. Sarapan kami di cater khas (Halal) setiap hari. Sebanyak 7 buah coach yang ferry kami ke sana sini. Tumpuan kami di Long Beach adalah Shaklee Live selain beberapa trip yang fun ke Disneyland, Hollywood Boulevard, Beverly Hills dan Universal Studio. Yang ni saya akan blog lain. Harini saya nk blog pasal SHAKLEE LIVE.
with Master Puteri dan CTZ

3 hari pertama kami di Long Beach, Los Angeles dipenuhi dengan aktiviti sekitar Shaklee Live Global Conference 2014. Selain 300 orang delegasi Malaysia, terdapat lebih 4,000 orang lagi yang hadir di Long Beach Arena. Saya baru tahu Global Convention ini diadakan 2 tahun sekali, dan kali ini delegasi dari Malaysia memang ramai, terserlah dengan peningkatan 300% sales dalam setahun.

Hadir di Shaklee Live membuka mata saya kepada banyak perkara. Memang objektif saya mahu buka skop minda saya di sana, di samping berkenalan dengan leaders lain dari negara sendiri dan negara lain.
love this #ShakleeEffect . It create conversations. unlimited.

- Ramai leaders dari USA Canada yang telah menjalani kehidupan lebih sihat bersama Shaklee selama berpuluh tahun dan beberapa generasi. Mereka bukan sahaja lebih sihat tetapi sudah bebas dari kerja 9-6 selama 3-4 generasi.

- Tidak seperti kami yang rata- ratanya Master Coordinators, mereka tidak tidaklah menekankan ranking tetapi mendalamkan pengetahuan dan meluaskan perkongsian mereka mengenai kebaikan produk Shaklee. Rank datang dengan sendirinya apabila mereka berkongsi dengan lebih ramai orang dan membantu orang lain.

- Sejak 10 tahun lalu, Shaklee melabur berbilion bilion USD untuk penyelidikan. Tumpuan utama adalah untuk menyesuaikan gaya hidup moden dengan produk mereka di samping memperkukuh aspek semulajadi dan kadar penyerapan (bioavailabiliti) tubuh badan terhadap produk. Ia natural, dan dipermudahkan khusus untuk tubuh. Tiga produk baru diperkenalkan - Mind Works (untuk minda yang tajam -- teringin yang INI), Blood Pressure (untuk hmm obviously) dan Vitalizing Protein (all in!!).

- Konsep USE, SHARE and BUILD -- untuk semua leaders terapkan kepada organisasi masing- masing. Kerana inilah asas bisnes kami. guna, kongsi dan BINA.

- Tiada langsung penekanan untuk menjadi kaya atau billionaire di sana tetapi apa yang dipertekan sepanjang 3 hari adalah penemuan baru saintifik Shaklee, penekanan konsep USE SHARE and BUILD, Social Media impact, dan penghargaan kepada business Achievers seluruh dunia.

- Mereka yang hadir sangat santai. Crowd yang tidak intimidating langsung e.g berbaju dress ketat, mekap tebal etc. Mereka semua normal hahahaha. Kami yang dari Malaysia ni pun bebas berjubah berbaju kurung dan sebagainya. Sangat rileks. Tiada feel bisnes atau pun hmmmmm MLM... 

- kesemua kami US qualifiers dapat naik pentas sekurang kurangnya dua kali. Merasa naik stage di Arena Long Beach!! Feeling Grammy Awards. "From Malaysiaaaaa" (yg ni US qualifiers je paham)

awards yang dimenangi :)

kena sebut nama lepas amik award tajaan Tiffany & Co.

Ada beberapa sesi khas yang membincangkan topik topik menarik seperti Maria Shriver (bekas First Lady California) mengenai Architect of Change, Hear Say Social Media bersama Dan Rajzack.

Dan tentunya diakhiri dengan persembahan dari penyanyi kegemaran makcik, JEWEL. Tak menyangka dapat tengok Jewel nyanyi live OK.
"In the end, only kindness matters"

Ni nota tambahan pemerhatian saya yang dikongsi di Facebook:

Satu perkara yang saya perhatikan semasa Shaklee Live tempohari adalah keghairahan mereka menunjuk nunjuk. Mengenai bagaimana Shaklee telah merubah kesihatan dan gaya hidup mereka.

Saya tengok juga kot mereka nak tunjuk Porsche atau Ferrari baru, mansion di Beverly Hills, tapi tak ada. (U know kot ada tipikal things yang pasti akan buat saya ca alip but hehehe).

Yang ada cuma keghairahan berkongsi. Berkongsi bagaimana Shaklee telah membantu mereka menjalani kehidupan yang lebih sihat dan bagaimana Shaklee telah membantu mereka mendapat kebebasan (masa, kewangan dll) melalui kaedah berkongsi.

Tak ada satu perkataan pun sebut "this is our Shaklee multimillionaire".. Atau sebut mengenai kita kena buat sales sales salesss supaya kita kaya. Jauh sekali.

Yang saya ketemu adalah atok2 nenek2 yang dah 40 tahun berkongsi mengenai Shaklee. Dan ramai Wanita yang ketemu kebebasan dan menjadi "stay at home mother".

Tasha Starr - Canadian Master Coordinator yang sangat inspirational

Dan mereka semua bukan Master Coordinator. Mereka mungkin mendapat kebebasan melalui USD5K sebulan sebagai Coordinator tetapi kerana keghairahan mereka berkongsi, mereka telah earn USD5K itu setiap bulan selama 10tahun.

Makes me realise, anda tak perlu jadi jutawan pun. Anda cuma perlu sihat, ada cukup dr segi kewangan dan gembira dengan apa anda lakukan. That'S #ShakleeEffect !


Aishah | 0122727995 | aishah.amin@gmail.com

Wednesday, August 06, 2014

Kisah Bisnes Shaklee vs. Israel

Sejak awal Julai, kita menyaksikan Gaza dibedil dan dirobek setiap hari oleh kekejaman Israel. Saya sendiri antara salah seorang yang sangat tersentap dan bersedihh dan terluka di atas perlakuan binatang Israel terhadap saudara- saudara di Palestin. Malam- malam Ramadhan lalu dilalui dengan hati yang berat dan terluka. Genocide kali ini dipaparkan di laman media sosial, dan segala informasi dan visual- visual di hujung jari. Antara yang jelas juga adalah sekutu Israel yang sangat jelas menyatakan sokongan dan bantuan kewangan kepada misi melenyapkan Palestine dari muka bumi ini, Amerika Syarikat.

Shaklee adalah syarikat yang berpangkalan di Amerika Syarikat. Dan sejak pelancaran boikot barangan Israel, juga syarikat Amerika yang menyalurkan bantuan kepada Israel -- bisnes kami mendapat tempiasan yang berat. Paling mudah adalah mensinonim kan syarikat US dengan Israel, di atas polisi kerajaan US terhadap Israel. Untuk yang tidak mengkaji dan mendptkan sumber sahih, memang mudah membuat konklusi yang Shaklee menyumbang kepada Israel, hanya kerana ia adalah produk US.

Sebagai seorang yang menentang keganasan Israel, sudah pastinya kami pun berada dalam situasi "panas punggung" apabila kecoh berlegar sebuah website yang menyatakan mereka adalah dari Shaklee dan menyalurkan dana kepada Israel - Keneseth Israel.  Dah tu dia memang gunakan logo Shaklee yang rasmi bukan logo Independent Distributor. Yang sudah lama menanti saat ini juga mula berkempen untuk memboikot Shaklee. Pastilah, bila lagi masanya kan? Yang pasti pihak itu adalah badan kebajikan yang berdaftar sebagai Shaklee Independent Distributor seperti saya tetapi di USA, dan mendapat bonus bisnes setiap bulan lalu disalurkan kepada Israel. Itu haknya yang Shaklee tak boleh halang seperti mana Shaklee tiada hak untuk menghalang jika saya ingin menyumbang kepada Palestin. Tetapi situasi Keneseth Israel itu memang buat saya panas..kerana banyak penjelasan yang harus dilakukan..kepada bisnes partners dan pelanggan pelanggan. Saya memang tak boleh nak debat lebih lagi kalau mereka pilih untuk tidak membeli barangan USA, kerana ia memang dari USA :)


Dan sebagai seorang pemimpin bisnes, adalah menjadi kewajipan untuk saya mendapatkan kebenaran khusus untuk meleraikan keraguan di minda anak buah yang baru bertapak, juga pelanggan setia tersayang. Ini juga untuk saya sendiri, sebagai leader yang mempunyai empayar bisnes yang makin besar. Saya tak mahu terlibat dalam bisnes yang ada hubung kait dengan syarikat yang menyokong dan membiayai keganasan dan pembunuhan. Jika betul Shaklee membantu keganasan, saya bersedia untuk berhenti berbisnes, kerana bisnes Shaklee telah banyak mendidik saya, rezeki Allah ada di mana- mana :) Saya tak kisah bermula semula.

Tetapi selama saya mengenali falsafah syarikat Shaklee, saya sangat yakin dalam hati yang mereka tidak akan sesekali membenarkan dana mereka tersalur dalam membiayai Israel. Tapi apa pun we have to find out!

Maka kami menggunakan saluran kumpulan Jutawan (yang memegang 70% dari keseluruhan sales Shaklee Malaysia) untuk berhubung sendiri dengan Shaklee di Malaysia, dan menulis direct kepada CEO Shaklee, Roger Barnett di USA. Hasil persoalan (dan mungkin tekanan) -- Shaklee Malaysia mengeluarkan kenyataan syarikat tentang pendirian berhubung isu Israel,


kemudian Shaklee Malaysia menghubungi sendiri Keneseth Israel supaya membuang logo Shaklee yang disalahguna di dalam web page mereka. Dan Roger Barnett juga President of Shaklee International (Bradford) sendiri menjawab persoalan yang diajukan kepada mereka. Segala jawapan beliau amatlah positif dan kami yakin kami tidak menyumbang kepada mana- mana keganasan dan pembunuhan.


Moral of the story:

  1. Shaklee Malaysia yang sudah mengalami peningkatan jualan sebanyak 800% sejak 5 tahun lepas, merupakan salah satu negara dengan pencapaian jualan yang hebat, maka Shaklee HQ tidak boleh mengabaikan persoalan atau tekanan dari sini.
  2. Kumpulan Jutawan yang rata- ratanya terdiri dari muslim pula menyumbang 70% dari hasil jualan Shaklee Malaysia, dan diiktiraf oleh CEO Shaklee sendiri sebagai one of the best growth for Shaklee ever seen before. 
  3. Kerana kekuatan ini sahaja, tekanan dan persoalan peringkat tertinggi boleh disampaikan dengan mantap. Bayangkan kumpulan Jutawan cuma 10% dari semua ini. Suara kami mungkin tenggelam dan kami tidak dapat hasil dan jawapan sepertimana yang kami perolehi hari ini.
  4. Di sini nampak jelas betapa pentingnya orang Islam menjadi lebih kuat secara berkumpulan dan lebih kuat secara kewangan. Ini baru dalam bisnes Shaklee yang kecil, bagaimana pula kalau Muslim menjadi lebih kuat dalam segala segi? Boikot satu hal, menjadi kuat secara kewangan juga satu aspek yang maha penting kan?

Akhirnya, walaupun setiap individu masih ada pilihan untuk memboikot terus produk USA, kami akan terus mebantu lebih ramai orang untuk sihat bersama Shaklee, dan juga membantu lebih ramai menjana pendapatan tambahan.

Bila ada jawapan, keyakinan itu pasti bertambah!

Aishah |   0122727995 |  aishah.amin@gmail.com

Saturday, August 02, 2014

10 tips untuk blog yang menjana pendapatan

Wah tips eksklusif ini saya selalunya ajar semasa kelas "Blogging for Millionaires" tetapi hari ini saya ingin berkongsi sedikit tips yang anda mungkin perlu tahu untuk berjaya, dan menjana pendapatan hebat melalui bisnes Shaklee. Ini cuma 10% sahaja yang didedahkan. Selebihnya kenalah sertai kami berbisnes dan datang ke kelas BFM hohhh..

Tips DON'T

1. Copy Paste
Ahah, you heard me. Sebagai distributor baru saya selalu gunakan encik Google untuk mencari info- info produk, testimoni pengguna dan sebagainya. Jika saya google dalam Bahasa Melayu, saya akan temui banyak blog dengan artikel yang SERUPA! serupa tu maksudnya setiap perkataan, hinggalah salah eja punnn sama..ohoi.. terus hilang keyakinan saya dengan blog- blog ini. Kesiannya blog yang asal menulis tu lah, kerana di copy bulat- bulat entri mereka. Jadi ini adalah NO NO pertama ya. Takde siapa pun yang terpikat dengan mereka yang plagiat karya orang lain, samada pelanggan mahupun rakan bisnes.

2. Serabut dan "Bunyi- bunyian"
Keep it Simple and Sweet ya. Janganlah ujikaji font berbagai bentuk di blog anda. Paling saya suka adalah background putih, dan tulisan hitam basic. Pastikan layout juga tampil kemas samada pada penglihatan di PC mahupun di mobile gajet. Dan lagi satu saya pohon hentikan meletak "streaming audio/music" di page anda. Kantoi tau kalau surf di pejabat, langsung org close window. Kan dah rugiiiii!..haha

3. Blog 100% Shaklee
Yes you heard me again. Bosan OK kalau jumpa blog yang cerita isi kandungan B Complex, list kepentingan Alfalfa dan penyakit yang disembuhkan oleh Vivix. Saya akan terus tutup blog tu, sebab nya BOSAN. Yes, kongsikan semua info tersebut dengan gaya anda sendiri. Dan anda ada hobi lain selain Shaklee semestinya kan? Bina karakter di dalam blog anda, ceritalah pasal hobi travelling anda, kucing anda mati ke, sebab do you know, ramai orang sukaaaa surf blog yang berceloteh ni. Sebab ramai yang ada spare time nak blogwalk. Saya tau sebab saya dulu suka follow banyak blogger tegar, sbb mereka rajin update, jadi kehidupan mereka juga sebahagian dr kehidupan saya. haha..btw ya..jadikan diri anda worth following through the blog. Of course kongsikan lah apa bisnes Shaklee dah beri anda (bukan setakat duit). tapi kepuasan, pembinaan diri dan lain- lain.

4. Syok sendiri
Buat blog untuk bisnes ni macam bina kedai di sebuah pulau. Kalau post entry tiap hari pun tapi takde siapa tahu pasal blog anda memang tak laku la barang- barang dalam kedai tu. Marketing is verrrryyy important. How? Yang ni saya ajar dalam kelas BFM. Tak boleh cerita sinii :)

5. Misleading title
Saya selalu nampak post mengenai "SHAKLEE TAK SESUAI UNTUK ANDA" atau "SHAKLEE BERACUN" atau "SHAKLEE SOKONG ISRAEL" oleh SID sendiri semata- mata nak tarik lebih trafik ke blog mereka. Saya tak kisah kalau sesiapa nak buat tapi bagi saya saya takkan tarik pelawat yang saya mahu ke blog saya dengan cara ini. Mungkin fokus saya akan lari untuk melayan soalan- soalan yang datang di blog. Tapi terpulanglah kalau anda suka buat, tapi bagi saya saya suka pelawat yang genuine mahu mengetahui lebih lanjut mengenai produk Shaklee dan bisnesnya :)

tips DO

1. Tahu objektif berblog
Anda mahu mendapat customer, atau business partners? atau kedua- duanya? Semua ini akan menjurus kepada tindakan anda selanjutnya..

2. Post setiap hari
Inilah yang follower suka. Ramai orang suka follow blogger yang sangat komited dalam menulis sesuatu di blognya.  Tak kisahlah jika ia mengenai Shaklee atau lain lain. Anda boleh menulis tentang isu semasa, kehidupan anda secara umum, kisah bisnes Shaklee anda, dan produk sharing.. yang penting sentiasa mengimarahkan blog anda

3. Call to Action
Dah penat- penat menulis, tapi takde link dan contact details untuk orang hubungi. Ha ini sangat penting tau dalam membina blog yang akan memulangkan hasil yang lumayan. Letakkan semua possible contact - email, no telefon, FB page. Ramai pelanggan saya suka berhubungan dengan saya melalui email, kerana ia lebih formal untuk tujuan pasaran "pelanggan sejuk" / cold customers. Ini saya akan ajar juga di BFM :)

4. Letakkan gambar gambar
Ini sangat mengujakan enjin carian seperti Google. Ada caranya untuk mengeksploitasi Google untuk pick up imej dari blog anda. Ini pun saya cover dalam kelas. Tetapi ya..kadang2 tak perlu tulisan pun orang suka je surf tengok gambar. Tu yang blogger sukaa sangat entri Wordless Wednesday. Tak perlu kata apa- apa. Gambar je cukup. senang kerja kann hehe

5. Bersabar
Blogging tidak akan mendatangkan hasil sepantas ruangan FB. Ia mungkin makan berbulan terutama  jika blog anda belum ada lebih dari 30 entri. Tetapi, potensi nya 1000 kali ganda lebih besar berbanding FB yang terhad kepada rakan- rakan anda sahaja. Bayangkan jika anda menulis dalam BM ada 30juta rakyat Malaysia yang berpotensi menjadi pelanggan atau rakan bisnes anda jika anda bijak leverage blog anda untuk tujuan bisnes.

10 tips ini paling penting untuk anda ambil nota ketika mendirikan blog anda sendiri untuk bisnes anda. Tak kisah lah anda berbisnes Shaklee atau tidak.

Bagi saya pula, blog ini telah membantu saya menjana pendapatan 5-angka yang stabil setiap bulan. Saya cuma perlu tau trik, tips dan cara untuk mengeksploitasi enjin carian supaya mudah dijumpai oleh orang ramai.

Jika anda berminat mengetahui lebih lanjut, anda boleh sertai bisnes saya di bawah empayar LiSA.

Hubungi saya AISHAH | Tel : 012-2727995 | email: aishah.amin@gmail.com

Friday, July 18, 2014

SET SAHUR
ORDER DI SINI


Kanser dan Vivix

kanser dan vivix
bimbang kanser

Kawan kepada rakan sepejabat meninggal malam semalam. Agak mengejut kerana baru 3 bulan disahkan ada sel kanser pada paru2..dikesan pada stage 2 dan baru memulai rawatan. Last words " dont worry i am a fighter"..


Sel kanser dijumpai secara tak sengaja semasa membuat complete medical check up.

Kita semua ada sel kanser kan. Cuma tak tahu adakah dia akan aktif atau tidak.

Mak saya pernah cakap, 'mak kalau boleh taknak tau lah kalau mak ada penyakit kronik, boleh tak ambil supplemen pencegahan sahaja. Moga2 dia mati sendiri kalau ada..nauzubillah'

Untuk yang berpotensi mendapat kanser, (merokok, genetik etc) dan berfikiran sperti mak saya tu boleh lah mula mengambil VIVIX dari sekarang.

Saya dengar cerita kawan td pun jadi seram..sebab cancer is indeed a silent killer.

P/s: nak simpan stok vivix promo utk pantang dan sambung sampai bila2..salah satu ikhtiar untuk tua tanpa penyakit inshaallah. Selain bersenam sbb dah WAILM uhuk uhuk

Anda boleh terus membeli Vivix
ORDER DI SINI!

Atau hubungi saya untuk keterangan lanjut: Aishah email : aishah.amin@gmail.com 0122727995