Wednesday, October 15, 2014

Izzah turns 4 and Imaan 6-month

My first-born princess is now four years old. Time flies so fast when we have so much fun. Izzah is now a sweet little girl, (that throws her occassional tantrums). She reads Iqra', she loves paintings, colorings, she loves My Little Pony, and she now knows how to write her own name. She loves being with cousins and friends. when I ask her ambitions to become a so&so (doctor or architect etc.) when she grows up, she just got annoyed because all she ever wanted is to become "a kakak". OK! May you be a wonderful pleasant solehah woman, that benefit others as well as your family and society. Love you to the moon and back..


Izzah


Imaan
While my cheeky second born, just turn 6-month yesterday. She is a very happy baby. The fact that mak is always with her, she smiles so easily and brightly. And she has one captivating smile and eyes. We did our exclusive breastfeeding feat, and now let's finish this 2 years journey together. Imaan just had her milestone, she now considers "twinkle twinkle Little Star" song as hers, and will open and close her hands when we sing the song to her. Love you with all my heart, may you grow up healthily and happily darling.

Thursday, October 09, 2014

10 bulan sebagai WAHM Shaklee

Oktober ni genap lah 10 bulan saya menjalani corat coret kehidupan seorang ibu bekerja dari rumah. Mesti korang tanya best tak? MESTILAH BEST!!!..Hari paling best adalah hari Isnin kerana saya dapat pilih apa saya nak buat, nak lunch date dengan BFF kah, nak duk sorang2 kat rumah kah, nak jenguk pos ofis kah..semua saya yang tentukan. Weekend macam juga time kerja dulu lah..cuma banyak perkara yang tak perlu tunggu weekend baru nak buat mcm sesi coaching, poslaju. Hari biasa..yang penting setiap hari saya mesti dah ada di rumah sebelum pukul 4.30 petang..kasi laluan untuk mereka yang terpaksa menempuh trafik jem pula.

APA YANG BEST JADI WAHM?

- Saya plan income saya sendiri dan tentukan berapa orang yg saya perlu bantu. Jadi busy ke tak busy saya adalah bergantung kepada plan saya sendiri lah

- Pergi mall kosooongg..tak pernah rasa mall itu ana yg punya

- Grocery shopping, banking semua buat weekdays - tak payah sesak2 weekend

- Saya masih bekerja jadi saya minimalkan keperluan membuat kerja rumah. Dan saya juga ada bayi kecil yang perlukan perhatian. Walaupun begitu, rumah masih perlu bersih dan kemas, makanan masih perlu dimasak. Jadi saya pilih untuk jadi selektif -- saya takde maid jd saya ambil weekly cleaner dan tempah homecooked lauk. Peace of Mind!

- Minyak kereta diisi dua minggu sekali. Sebab hantar dan ambik anak. Kalau keluar pun short distance saja!!

- Kalau nak makan di luar, saya pilih waktu brunch dan waktu hi tea. Sebab masa ni restoran kosong tiada orang pejabat. Waktu mereka makan, kita kasi laluan ler..diorg ada sejam je kan...

- Nak tingkatkan saving, saya turunkan overhead cost - buat meeting di rumah (kalau rumah kemas), dan meeting di pool side rumah (bila rumah mcm tongkang karam).

- takde pening psl report ada deadline..saya cuma ada deadline closing..daily blog blogwalking, fb post, tu aje

- Anak sentiasa teman ku bekerja. Saya dah makin adjust bawa Imaan ke mana2. Kalau boleh tak nak susahkan mak adik2 jaga. Biar lah Imaan ada kenangan mak bawa kerja semasa fasa kerja keras ni. Adik2 imaan nanti masa tu Mak dah financial freedom InshaAllah..mak bawak pergi trip saja hehe..

- Berat menurun keranaaa..setiap kali Imaan tidur saya akan bergegas membuat kerja rumah sehingga mencetus degupan jantung yg tinggi dan berpeluh2..sampai dia menangis saya akan berlari2 mengambilnya..dan ke mana2 pun saya bawa extra weight iaitu dia...makan pun main cicah2 aje.. supplement mmg ambik la..ibu2 perlu bertenaga perkasaaaa...

YANG TAK BEST WAHM

- Rumah kemas ke tak kemas ke still kena kerja.
- kadang2 rasa macam SAHM bila tak sempat nak kerja
- Bukannya dapat relax pun
- rasa lagi busy dr kerja 9-5, not a complaint cos its busy happy


Sunday, September 28, 2014

Shaklee Collagen Powder : Testimoni selepas satu kotak

 Hari pertama saya berkolagen saya ada rakam video, saya tunjuk saya ambil secara raw. Tu dia


Tapi sampai sekarang kumasih anje anje - campur SunQuick atau Ribena. Walau sudah graduate sekotak. Hasilnya?

collagen testimoni

Wajahku sudah tidak perlu pelembap. Oh kulitku ini sangat kekeringan lebih lebih lagi selepas mandi. Tapi sekarang kalau tak sapu pelembap pun makin OK. Kalau nak keluar cukuplah oles Lip Ice dan sedikit gincu nipis, I am good to go. Untuk kotak kedua saya sedang perhatikan pori2 penuh whitehead di hidung dan lutut saya yang berkeriut keriut. Akan kulaporkan hasilnya.

shaklee collagen
campur Jus Oren katanya

Korang:
Satu kotak Shaklee Collagen Powder ada 15 sachet. Anda ambil sehari se sachet. Di dalamnya ada :

1. 4000mg proprieteri kolagen sisik ikan merah
molekulnya seringan 1000 dalton untuk penyerapan unggul. Ikan merah dari laut paling dalam bebas dari pencemaran. Marine collagen adalah antara sumber kolagen terhebat

2. Biji benih Camellia Japonica
Tumbuhan ini biasa ditanam di Jepun. Shaklee Collagen memang diproses di sana. Ia sangat terkenal dan terbukti dapat mengurangkan kedutan di kulit di samping menambah produksi collagen dan mendorong penghasilan asid hyaluronic. Asid Hyaluronic ni selalunya berada di antara ruangan di anatar kulit, sendi yang menakung lembapan. Ia beri kesan lembapan, kegebuan dan ketegangan kepada kulit, manakala beri efek lubrikasi dan "shock absorber" kepada sendi tulang dan mata.

3. Ekstrak Pfaffia atau kadangkala mereka panggil SUMA atau Brazilian Ginseng
Saya quote sesuatu yg saya jumpai  di internet pasal pfaffia:
Ia digunakan sebagai "adaptogen" untuk membantu tubuh adaptasi dengan stress dengan cara memperbaiki sistem imun. Pfaffia juga secara tradisi digunakan untuk merawat kanser, tumor, diabetes dan memulihkan prestasi seks lelaki. Ia juga sebagai tonik yang memulihkan fungsi tubuh dan dianggap aphrodisiac untuk menambah nafsu seksual. OPSSS

uhuk uhuk

4. Ekstrak kekerang
More collagen from kekerang

5. Lactobasillus Acidophilus
Bakteria baik atau Probiotik yang membersihkan usus.  Usus akan lebih mudah menyerap kolagen yang sudah sedia halus dan ringan, maka lebih pantas lah kesan kolagen terhadap tubuh dan kulit.

6. Vitamin C
Vitamin yang sangat penting dalam menghasilkan kolagen juga, ada di dalam ramuan Shaklee Collagen Powder

7. Vitamin B
Sangat baik untuk pertumbuhan kulit, kuku dan rambut. Juga untuk membantu memori yang baik, mengurangkan PMS, dan membantu otak yang cerdas macam orang muda.

So tinggal 4 hari je nak dapatkan Shaklee Collagen Promosi untuk September. Sila PANTAS!

Hubungi Aishah | aishah.amin@gmail.com | 0122727995

Wednesday, September 24, 2014

6 perkara PALING BEST tentang Convention Trip Shaklee - USA

Alhamdulillah saya dah pun layak satu tiket percuma ke Italy 2015, dan sekarang ke arah tiket kedua. Tapi saya nak kongsikan rumusan perjalanan kami ke LA dan San Fran Ogos lepas. Saya kalau boleh nak tulis in parts, tapi lagi best kalau ringkaskan kepada point penting sajalah kan?

1. Layanan VIP
Sebelum bertolak kami semua dapat luggage yang cantik sorang satu..Brand American Tourister tu. Pastu..kitorang sampai2 di Long Beach LA, dalam busuk2 tu disambut dengan kalungan bunga oleh presiden Shaklee Malaysia, Victor Lim, diorg kasi towel basah sejuk dan segelas welcome drink. best best. Pastu makanan kitorg sepanjang perjalanan memang Halal food. Kalau tak sediakan makanan pun mereka hantar kami ke restoran halal. Pastu kan kadang- kadang balik dapat surprise atas katil..dekat LA dpt beg Shaklee, dkt San Francisco dpt cable car chocolates..haih...best betul. Balik2 je touch down kat KLIA dapat SMS welcome home dari Shaklee..rasa special tu.
balik balik dkt bilik, dpt surprise mcm ni la!


Teringat pula masa kitorg naik flight domestic LA- San Francisco, tour guide tu cakap, "Oh we have to split Shaklee people in 3 groups. Anything happens Shaklee will collapse if all important Shaklee leaders in one plane." OK bab important tu terharu tapi yg lain tu seram pulak

2. Penginapan Eksklusif
Di LA kami menginap di Hilton Long Beach, manakala di San Francisco pula dekat Marriott. Jarang kot dapat duduk hotel- hotel begini, sebab selama ni saya travel ekonomi saja. NGO staff katakan. Untuk Presidential Masters mereka dapat travel Business Class dan menginap di Presidential Suite di Hotel Hyatt. Wah up sikit. Mudah mudahan satu hari nanti saya dpt jejak award Presidential Master tu..Aminnn.. Yang ni punn dah best dah, Alhamdulillah.
Ni Marriott San Francisco. Sangat lah selesa ayoh

dapat la


3. Tempat tempat wajib singgah
Dekat LA, kami berpeluang melawat Hollywood Boulevard, Disneyland, Universal Studio, dan Beverly Hills & Rodeo Drive.
Hollywood Walk of Fame

Kira memang mcm khatam la LA. Takyah datang dah ..hehe..Izzah nanti kita pergi Disneyland Hong Kong dan Universal Studio Singapore je lah..Mula2 taknak layan la Disneyland and USH ni. Tapi bila dah masuk berdua dengan husband, jadi ketagih nak naik rides. Sebab nanti dengan Izzah & Imaan sure kami kena layan rides kanak kanak, so ni je time nak layan ride dewasa. Bila lagi kan? jadi kanak kanak semula
Izzah suspect sangat tengok castle ni..dia kata ni gambar..OK lah

Best OK Universal Studio..selama ni org sibuk nak pergi USS tu saya tak layan pun haha
Dekat San Francisco - pastilah kami ke Golden Gate Bridge yang famous itu. Dan makan ketam Dungenese dekat Fishermans Wharf, Twin Peaks, dan dapat masuk City Hall secara exclusive.

My husband gelakkan sebab saya nk ambil gambar dengan "Union Jack" bimbo moment. BTW ni City Hall San Francisco
4. Makan
OK walaupun sepatutnya susah nak cari makan la tempat gini, kitorang disuap makanan makanan yg sedap sepanjang perjalanan. Balik memang GEMOK. Sarapan kami di cater khusus oleh hotel dan halal, so senang sangat. Lunch and dinner yg best mcm dekat LA kami pergi Belacan Grill - ada org penang punya restoran. Dekat San Francisco ada Yemeni restoran yg sedap sungguh..rasanya lamb maqlouba terbaik saya pernah makan. Dan ultimate adalah Crab dekat San Francisco, complete dengan starter, clam chowder yg sedap sangat, dessert, New York Cheesecake yg umphhh. complete dengan coffee..nangis OK!

Helloo..I will make your tudung senget benget while u eat me T_T


5. Shopping! (yang ni je pakai duit sendiri uols)
Dekat San Francisco kami berpeluang spend sehari dekat Gilroy Factory Outlet. Saya dah suruh suami saya study plan dan plan our day. Hari tu kami split sebab suami nak pergi Fossil la Levis la, Saya lak nak cari Kate Spade, Coach, Bareminerals, Michael Kors..lepas separuh hari kami team up balik untuk serang Carters, OshKosh untuk anak anak. Memang best lah..tak penat langsung bershopping. makan pun tak berapa nak ingat. hehe..Ohya Skechers pun saya rembat satu dekat LA, sebab kaki saya melecet pakai Crocs yg beli dekat Malaysia..murah sgt Skechers ku yg comfy tu USD50 sajorkk.. hadoi. Balik ke Marriott kami sambung shopping dekat ROSS, Target, which banyak betul baju budak murah2, dan handbag mcm Nine West, CK berlambak bergantung macam dekat pasar malam..huuuu

No need CAPTION!
6. Shaklee HQ Plaseanton

Yang ini memang legend. Saya macam angau sikit. Sebab apa, saya dapat menjejakkan kaki di HQ Shaklee. Dekat sana kami dilayan special macam VIP denga karpet merah dan tepukan gemuruh masa kami melangkah masuk. Kami juga dibawa tour ke seluruh bangunan Shaklee HQ yang sangat Green tau. Energy saving, recycling semua. Dapat tengok ofis Roger Barnett yang diletak nama Spencer BArnett (anak dia). Pejabat Dr Forrest C Shaklee yang sangat legendary. Yang paling best adalah bertemu dengan team saintis yang sangat dedikasi dalam memenuhi standard, kualiti dan filosofi produk Shaklee yang " Always Safe, Always Work, Always Green"..Sangat memberi inspirasi.. Saya balik Malaysia dengan faith yang lebih dalam kepada produk dan bisnes yang saya ceburi ini.
Meja Dr Shaklee

Team Saintis Shaklee
Bila ingat balik, memang Convention Trip Shaklee memerlukan tenaga luar biasa sebab ia sangat padat. Memang tiap kali balik hotel kami pengsan je kepenatan. Tapi seronok la kan. Kalau sendiri pergi memang la berjimat cermat gitu hahaha..Supplements memang wajib kitorg ambil macam Ostematrix, Vitalea, B Complex, supaya sentiasa on top of our GAME.

Tahun ni Shaklee tawarkan reward Italy pada 2015 untuk top qualifiers. Alhamdulillah saya sedang dalam perjalanan untuk layak tiket kedua pula. Saya dah pun mula kumpul duit shopping dari sekarang, hehe al maklum Italy kannnn..Shopaholic sahaja yang memahami..ahem..

Join us, for 5-star trip opportunity TODAY
Aishah | 0122727995 | aishah.amin@gmail.com

Monday, September 08, 2014

8 cara mengawal rambut keguguran selepas bersalin/pantang

Yaaa..saya sedang mengalami masalah ini. Telogen effluvium -- ni nama saintifik fenomena ini. Dan sekarang bilik air dah blok dengan rambut, lantai ku yang berkilat dicemari rambut..nak sikat rambut juga trauma. Ini memang biasa lah untuk ibu yang baru selesai 2-3 bulan berpantang. Hampir 50% ibu ibu mengalami masalah ini. Kerana hormon mengandung dah hampir tiada. Hormon masa mengandung tu lah yang keep your hairs together. Sampai rambut sangat lebat dan berkilau bak Supermodel. Haih..harung je lah..husband tanya.." katil penuh rambut, taknak buat apa2 ke?"..opkosss saya buat something..bersabarlah sayang huhuhuhu

OK steps ini saya jumpa dalam WIKIHOW..tapi saya terjemah untuk korang:

1. ELAKKAN DARI GAYA RAMBUT YANG MENARIK ATAU MENEGANGKAN RAMBUT
ikat satu, tocang, sanggul - semuanya memberi trauma kepada rambut. Rambut yang biasa ditarik memang senang terputus dan gugur. Kalau tambah isu Telogen effluvium ..lagi lahhhh terukk kan?

Ikat rambut elok2
2. KEKALKAN DIET SIHAT DENGAN TAMBAHAN BUAH DAN SAYURAN
Sayur dan buah bukan saja semulajadi baik untuk kesihatan, tetapi mereka mengandungi flavinoids dan antioksidan untuk melindungi folikel rambut. Ia juga menggalakkan rambut baru untuk tumbuh. Kalau malas ambil sayuran dan buahan (raw), boleh amalkan CAROTOMAX yang kaya flavinoids, karotenoid dan tinggi antioksida. Sustained release Vitamin C juga punya khasiat berterusan.

3. TAMBAHKAN VITAMIN DAN NUTRIEN KE DALAM DIET
Paling baik adalah teruskan vitamin sewaktu mengandung. Khusus untuk kesihatan rambut, pastikan anda tak skip, Vitamin B Complex, Vitamin E Complex, Zinc Complex. GLA Complex baik untuk penetapan hormon selepas bersalin. Collagen dan ESP juga mempromosi rambut yang sihat.

4. PILIH SHAMPOO DENGAN KANDUNGAN BERKUALITI
CAri shampoo yang mengandungi BIOTIN dan SILICA. Alternatif dari bahan semulajadi pula ada dalam PROSANTE NOURISHING SCALP TREATMENT.
Tengoklah apa yang menarik:



5.SIKAT RAMBUT DENGAN SIKAT YANG JARANG GIGINYA
Good idea.. brush rambut saya sekarang sangat la ganas dan ia menyebabkan banyak rambut tertanggal. sedihnyaa

6. KURANGKAN PENGGUNAAN PENGERING
Ya saya tau ramai kawan- kawan yang suka guna pengering. Saya memang tak pakai. Pengering ni beri udara panas yang melemahkan folikel rambut. Pada waktu rambut gugur, biarkan rambut kering secara natural, atau letakkan pada suhu paling sejuk yaa.. (whats the point haha)
hair dryer

7. POTONG RAMBUT!
 Ha ini memang pesan mak saya. Rambut yang panjang lebih berat dari rambut yg pendek. Maka ia lebih senang gugur. So ..husband ku silalah potong rambut iniii..maka dapat kurangkan kemungkinan stail rambut seperti yang disebut di no.1
kasi cantasss


8. ELAKKAN STRESS

Ada baby baru memang agak men stresskan. Cuba relaks dan bersantai dan elakkan terlalu stress supaya dapat kekalkan hormon yang mengekalkan rambut anda di atas kepala.

Ada pertanyaan sila hubungi Aishah : aishah.amin@gmail.com : 0122727995

Tuesday, September 02, 2014

Macamana nak tinggalkan baby BF selama 10 hari tanpa putuskan susu? (PART 2)

Episod 1 di sini :
-----

Maka bermulalah episod mengepam susu dan BUANG. I mean memang tiada jalan untuk saya simpan dan bawa bersama susu perahan dan bawa pulang. Saya pam susu setiap 3 jam dan buang. Semasa di dalam flight 16jam Taipei ke LA, saya dapat seat Window. Elok pula passenger hujung di aisle seat tu kuat tidur. Terpaksa ku intercom stewardess setiap kali mengepam untuk ambil botol susu, tolong buang dan basuh huhuuu..

Sesampai di LA, please imagine..i smell like errmm a dairy factory hahaha
Malam pertama kena tinggal..Alhamdulillah
Mak kata Imaan otomatik menyusu botol like a PRO, ALHAMDULILLAH. First headache hilang. Tommee Tippee..now I will reccommend you to alll my friends..love!

Oh then sepanjang Shaklee Live, ku mengepam di dalam toilet. Dan you know what, proses itu membuka ruang untuk networking. Network like a pro with a breastpump at work!

"Oh my my -- you sure have lots going there" *malu i*
"This is #shakleeEffect if you know what i mean"
"Oh I don't know Shaklee products can produce a lot of breast milk"
" yes of course..you see bla bla bla BF set blabla bla natural vitamins"
"oh tell me more about the Breastfeeding set..would love to know more"
"add me on Facebook, Instagram, Twitter, everything ya"

Easy.Peasy.Breezy

Ahah..lagi satu, I brought my Medela FS together with a manual Avent pump (which is borrowed from Kaklang). And guess which one is more effective? yes the manual one definitely. and less hassle lah takyah nak charge battery bagai. 15mins settle pam 9 oz ok..pantas dan tuntas. OK jadi Avent Manual je wey takyah susah susah nak pasang Medela FS bagai... I have definitely converted. TQ kaklang.

Ini lahh yang best..preferred over Medela FS (for me)

So lepas kami sampai di San Francisco, saya mula terfikir, it would be nice to be able to bring back some EBM home kan?..So yang ni tak banyak planning sangat. I imagine if I am still a working mummy I would be calculative and would like to bring home every drop. Memikirkan nak balik ke ofis dan stok habis. Tapi sebab dah WAHM, takde fikir banyak sangat..So Hotel Marriot where we stayed in SFO ada mini bar yang mcm complicated sikit..sebab tak boleh usik apa2 kt dalam tu or else we will be charged. So we requested a fridge to be sent to our room just to store EBMs. So dapatlah dalam 25 oz. which I plan to bring home.
Hari nak ke Shaklee HQ, kena check out soo..
Dah pernah ada experience bawak balik EBM masa zaman menyusu Izzah dulu, so rasa pro la hoh. Pernah pun bawak susu dalam flight tak rosak pun tanpa ais. huhu..Kata rakan bf di USA, kena masuk dlm luggage sebab kan rule liquid tu tak boleh bawa naik atas air craft. But I decided otherwise -- bawa naik atas kapal. Best experience.

I explained to them these are breastmilk and I would like to carry with me on the aircraft. They brought the EBM packs aside and ran a funny test (paranoiaaa juga amareka ni kan). The officers ask me to open the packs..I said "oh no sir, these are sterile, you will contaminate it if I open". Dan dia ckp " No i just need the VAPOR" ..whatt

OK, so I buka sikit dan dia letak satu kertas mcm konon2 amik "vapor" susu tu..kemudian dia letak dalam satu mesin besar..dan keluar lampu HIJAU.."OK you are good to go"

huhu cool, OK.

Unfortunately, susu nampak turned bad while we were in Taipei.. sedih..

Tak apa lah..for some time we dont need EBM at home, sebab mak akan kembali menjadi WAHM. hehe

Anyways..so dekat SFO airport while we were boarding for Taipei..Mak ku sent an SOS message - which I have been calculating for a few days..  Susu Imaan tinggal 4 paket (dalam 16 oz untuk dia bertahan selama 24 jam -- Mak terpaksa SOS, sebab saya akan off selama sekurang kurangnya 15jam atas flight. Mak tanya kalau tak cukup nak start formula tak??..I was like hmmmm oh no.. this is not going to happen!
Ya Allah cepatkanlah kepulangan ibu bapaku..

Saya terus SMS dua orang ini - Jamie dan Najwa - rakan2 BF & mengepam tegar. Ohya dua2 kata anak mereka dah lebih 2 tahun ..ye lah..tapi Najwa ada biras yang memang ada stok banyaak.dan bersedia nak hantar bila bila masa. Dalam masa saya atas flight tu Najwa hantar 3 pek EBM yg gemok gemokk..TQ Najwa..huhu appreciate sangat..

Dalam hati saya, EBM saya tu cukup2 sampai saya di KL nanti InshaAllah..kalau perlu guna stok pemberian Najwa pun mungkin tak perlu banyak..doa sungguh sungguh..

Sesampai di KLIA, Mak beritahu Imaan dah di pek terakhir susu ku..Haih tak tahu nak cakap leganya macamana... Syukur Allah cukupkan susuku untuk Imaan.

And now the final straw -- kembali direct feeding. Mahukah dia? Selepas 11hari 10malam tak bf dengan mak. Alhamdulillah..ku sua aje dia terima tanpa ragu2...Memang Allah permudahkan semuanya.

Jadi tiga sahaja kunci di sini:

  1. Faith &Doa - percaya Allah cukupkan dan permudahkan rezeki anak kita, selepas kita berusaha sedaya upaya.
  2. Plan &Execute - Kena la ber planning nak tinggalkan anak dan terus menyusu betul tak? dan sungguh2 kumpul stok
  3. Document your experience for future and others to learn from - which exactly what I am doing nowww..

OK tu je kesah pemutusan dan penyambungan kembali penyusuan dengan baby 4 bulan. Kalau nak tanya lebih lanjut silalah aishah.amin@gmail.com :)


Saturday, August 30, 2014

Macamana nak tinggalkan baby BF selama 10 hari tanpa putuskan susu? (PART 1)

My 4-month sweetheart
Salam,

Saya nak dokumentasi kisah kesinambungan penyusuan anak saya Nadhrah Imaan, 4 bulan. Sebagai WAHM yang nak menjaga anak sendiri pastinya nak berikan beliau khasiat susu ibu selama 2 tahun. Kalau tak what's the point, baby?Ya lah selain banyak lagi sebab2 lain. Sedangkan Izzah pun saya tamatkan penyusuan itu walaupun saya berkerjaya dan sering terbang ke sana sini. Imaan apatah lagi.

Saya layak tiket ke USA sewaktu saya baru sahaja mengandungkan Imaan. Dan saya sudah menjangka saya memang akan terpaksa tinggalkan dia di Malaysia. Walau polisi Shaklee memang tak benarkan anak di bawah 4 tahun menyertai Convention antarabangsa (walau dibayar sendiri), saya juga bersetuju bahawa, aktiviti kami sepanjang berada di USA sangat padat, dan tidak mesra baby. Jadi mereka lebih baik ditinggalkan. Option untuk saya tidak sertai juga ada, cuma inilah peluang saya untuk mewakili team LiSA yang berkembang pesat di samping memberi inspirasi kepada mereka untuk melayakkan diri mereka menyertai trip 6 bintang tajaan Shaklee ini. 10 hari bukan tempoh yang sekejap untuk meninggalkan baby sekecil Imaan. Luluh hatiku....

Anyway, saya tekadkan pemergian saya ke USA, dan apabila saya layak tiket kedua, suami juga layak turut serta. Apabila sudah bertekad, maka harus ada action plannya. Di dalam rules penyusuan susu ibu, anak sepatutnya tidak diberikan apa- apa selain susu ibu sehingga mereka berusia 6 bulan, hatta air masak sekali pun. Jadi, 100% makanan Imaan harus saya tinggalkan untuk bekalan 10 hari. Kerja keras harus bermula seawal kelahiran Imaan.
ikut mak pergi kerja huhu

Sejak tamat pantang, saya mula mengumpul stok. Memang ibu yang DF (direct feeding) perlu lebih masa dan disiplin untuk mengepam lebih dari biasa. Saya berazam untuk mengumpul 400 oz EBM (Expressed Breast Milk) untuk ditinggalkan. Itu pada perkiraan saya lebih dari cukup. Untuk lebihan susu, pastinya saya perlukan tubuh yang sihat dan cergas. Maka pengambilan ESP, Bcomplex, Vitalea, Ostematrix, Vitamin C, merupakan regimen biasa saya dalam tempoh itu. Saya tak mengambil alfalfa kerana bagi saya ESP has done wonders. Tu tak masuk saya mula berVivix. Amboi, meriah OK. Proses mengumpul stok berlarutan dalam bulan Ramadhan. Memang tugasan saya lepas sahur tak putus- putus termasuk mengepam susu. Selalunya saya kumpul 3- 6 oz sehari. Walau begitu ada masanya saya tak dapat mengepam (ada juga time malas, hadeh)
nampak macam cukup, tapi sebenarnya hmmmmm

Akhirnya saya cuma dapat mengumpul dalam 200oz. EBM. Jumlah itu agak menakutkan, kerana kalau dibahagi sepuluh hari, hmmm macam tak berapa cukup. Tapi Imaan jenis yang tidur sepanjang malam, dan tak minum terlalu banyak. Jadi saya panjatkan doa tak putus- putus supaya dicukupkan rezekinya. Mak saya yang menjaganya pula memang positif, jadi saya tak risau tak tentu pasal. Mak cakap, cukup punya tuu..Kami memang tak bincang langsung pasal "Kalau tak cukup macamana,," atau "susu Formula apa nak pakai?"

Latihan minum susu dalam botol juga harus dibuat sebelum tarikh travel. Saya terpengaruh dengan marketing particular la dengan botol susu yang mimic breast, so nanti Imaan tak confuse nipple. Jadi saya beli Medela Calma ni. yang katanya anak akan perlu suck macam yang sama, so nanti bila balik takde la masalah nak continue direct feeding. Gila complicated puting ni. Mahal OK RM80 haha..
Medela calma yang weird looking

Imaan reject. waaaa
NUK pulak - weird juga teats dia

Kemudian saya cuba NUK yang juga digembar gembur.  Juga kena reject oleh princess.

Dah lah nak latih bottle feeding perlukan support dari extended family. Kerana Imaan tak mahu saya kasi botol kat dia. Jadi setakat 6-7 kali sahaja bottle feeding training saya boleh jalankan sebelum berlepas. kesemuanya GAGAL! Ohmy..

Beberapa hari sebelum bertolak, saya nekad untuk membeli botol lain. Suami saya kata..udah udah la tuuu..Saya cakap, biar saya decide yang ni. I WILL DECIDE.

Saya buat sedikit pembacaan -- dan saya beli ini.
Holy Grail..haha


Dan tawakkal - tak sempat nak training beb.

Dan kami pun berlepas ke USA, dengan hati bercampur baur -- sedih ..tak sabar...sayu, excited. Haih..ibu ibu memang akan macamni la kannnn. Sepanjang perjalanan saya berdoa dan RCA, susu saya cukup, Imaan pandaii menyusu terus ..kurangkan masalah kepada Mak, Abah dan adik2 yang sudi menjaganya sepanjang kami di USA.

To BE CONTINUED ..in PART 2
How it all ended :)