Friday, March 21, 2014

my WAHM adjustments #Part 2

come on its Friday!..sekarang dah tak berapa amik pot hari apa

Aha tak disangka dah 2 bulan saya bekerja dari rumah. Memang seronok la, seperti yang pernah dikata tidak lah 100% perfect, tapi lebih seronok dari bekerja dengan orang. Ikuti Part 1 perjalanan saya sebagai WAHM.

Bulan ni saya agak sibuk, mental dan fizikal kerana bulan saya fight untuk rank tertinggi Shaklee, Master Coordinator. Dalam usaha itu saya harus membantu ramai anak- anak buah saya untuk mencapai target mereka juga. Bukan target saya je sebenarnya. Tapi dalam usaha nak capai target sendiri tu saya tak boleh lari dari membantu orang lain. Hebatkan bisnes style Shaklee ni?

Jadi sejak duduk di rumah ni, pagi- pagi saya harus hantar Izzah ke sekolah sebelum jam 8. Selalunya tu haruslah bangun sebelum Subuh. Paling best bangun sekitar jam 5 pagi. Ohoi..masa bekerja tak lalu nak bangun pukul 5. Setiap kali terbuka biji mata ni rasa macam,,"adoiii malas nya nak pergi ofissss..WHY I HAVE TO WORK TODAYYY??"

Tapi sejak sendiri punya pejabat ni..bangun pagi dah macam spring. Bangun!! karang kerja tak siap, sebab anak lambat pergi sekolah etc etc. Best kan?? Lagi- lagi dalam bisnes yang dibuat secara berstruktur dan berkumpulan dan BERTARGET, haruslah berduyun- duyun tugasan dalam checklist, yang harus dibuat.

So resolusi saya untuk berdisiplin :

1. Bangun lebih awal dari Subuh, tahajjud, tilawah dan kejutkan minda untuk terus berfikir. Kadangkala saya akan kejutkan kumpulan- kumpulan whatsapp anak buah dengan motivasi dan tips. Supaya mereka pun bermula hebat.

2. Siap- siap mandi, dan dress up seawal pagi. (siap bedak lipstick bagai), supaya feelingnya hebat. Walaupun berseorang bekerja di rumah, boleh juga pakai baju tidur, tapi minda saya tidak boleh bekerja dalam keadaaan kusut, busuk dan buruk. Bila saya berpakaian dan ketrampilan hebat, minda saya akan bekerja lebih hebat.

3. Mula bekerja di depan komputer atau smartphone, hanya selepas settle my morning rituals - Dhuha prayers, quran, RCA (yg ni rahsia), perfume, baju bergosok yang kemas dan senyummmm. (Oh I just rewarded myself with a MacBook Air yang sangat sleeeeeekk dan ringan -- selepas terima cash reward efektif Senior Key Coordinator yang bernilai RM3300 bulan lepas)

kadang tu syok tidur kan gini?? ahaks
4. Sambung tidur pada jam 1. Envy me yet??..minda dah penat bekerja, sementara tunggu waktu Zohor kita enjoy tidur atas sofa yang empuk. Bangun jam 1.45 dan solat Zuhur.

5. Ambil Izzah dalam 3 petang, dan spend the rest of petang dengan melayan dia. Nak pergi playground ke, nak jalan- jalan ke.. sampai jam 6.

6. Pulang dan masak sebelum suami pulang.

7. Malam jam 10pm- 11pm selalunya saya jadualkan coaching untuk anak buah. Ni mereka selalunya booking saya seawal seminggu. Jadi kalau dah settle jam 9 mlm tu saya study la serba sedikit.

brunch with Mas and Aida, 2 of my LiSA leaders
siap pergi menuntut dengan pengasas Jutawan Shaklee : my super mentor Cery Mamafaiz nak serap aura (presidential) Master haha
Macam tu la disiplin saya. Ada harinya tu saya tak ikut la jadual ni kerana saya akan berada di merata tempat bertemu ahli kumpulan atau mentor saya. Weekends memang macam biasa busynya. Tapi saya rasa saya dapat balik kehidupan saya 9-5 saya walaupun saya harus juga berjadual dan berutin. Out of my comfort zone, working in the office, and break my own habits to better ones.

OK dah pukul 1, my sleep routine haha
daaaaaaa...

HUBUNGI SAYA | AISHAH | 0122727995 | aishah.amin@gmail.com


Thursday, March 13, 2014

Energizing Soy Protein, ESP - Supplement WAJIB untuk sihat, bertenaga, cantik, subur, banyak susu, dan kurus

Assalamualaikum!

Bulan Mac adalah bulan bertuah, untuk saya anda dan semua. Sebab dah laaaamaaaa saya menantikan promosi ini. Beli 6 botol ESP percuma sebotol UNTUK AHLI SAHAJA. So nak enjoy harga promosi marilah menjadi ahli Shaklee di bawah saya. Oh keahlian pula percuma bila anda bermula dengan 6 atau 7 botol ESP. Mudah sangat untuk ESP lovers. 7 botol tu takde hal nak SOLD OUT!!

Antara falsafah produk Shaklee - ALWAYS SAFE

Itu sebab wajib protin soya nya (ESP) dihasilkan secara non-GMO.
90% produk protin soya di pasaran sekarang ini datang dari GMO - Genetically Modified Organism (kacang soyanya diubahsuai secara genetik). GMO soy beans ini lah yang sering dibahaskan dikaitkan dengan ketidaksuburan, alergi, kerosakan buah pinggang walaupun mungkin masih tiada bukti kukuh..tapi Shaklee mengambil jalan susah untuk memastikan ia SELAMAT dikonsumsi orang ramai. Jadi, biji- biji soya ESP ini asli dan dijaga dan dikawal rapi dari saat benihnya disemai, dipetik, sehinggalah saat pemprosesan.

Tu sebab kalau korang cuba try test minum ESP, dia rasa tulen dan syahdu saja. seiring perubahan pada kesihatan yang bakal korg alami..cewahhhh..

Dan sejak dua tahun lebih berSHAKLEE, saya dah mengalami banyak perubahan positif hasil dari penggunaan ESP secara berterusan dan atas dos yang ditentukan (jangan overdose ya). Saya bermula dengan perjalanan menyusukan Izzah, meh follow cerita saya dan kemudian ramai teman, lama dan baru yang dah mendapat manfaat yg besar hasil dari penggunaan ESP berterusan.

SIHAT dan SUBUR
Liza (bukan nama sebenar) saya kenali dari seorang teman yang juga pengguna ESP. Beliau dalam usaha untuk mendapatkan zuriat. Beliuau consume ESP sejak dari Oktober tahun lepas bersama GLA complex. Beliau menjadi ahli 2 bulan lalu apabila ramai ahli keluarga beliau menegur bagaimana beliau kelihatan sangat sihat dan kulit bertambah cantik. Minggu lepas saya mendapat perkhabaran yang beliau sekarang mengandung 6 minggu :)..ESP mungkin membantu usaha dan ikhtiar beliau!

WHITEHEAD, PARUT JERAWAT
Fina dan Izza adalah dua gadis berusia 20-an yang saya kenali kerana membeli ESP dari saya. Wajah mereka memang cantik tetapi dihiasi dengan masalah pori2 tersumbat, jerawat dan parut2. Mereka mengamalkan ESP secara konsisten dengan panduan pemakanan yang betul dan sekarang wajah  semakin ceria dan clear. clean and clear!!.. mereka memang tidak akan beralih kepada produk lain melainkan ESP sahaja...

KURANG SUN BURNT
Saya adalah seorang yang sering keluar negara menjalankan misi-misi antarabangsa dahulunya. Setiap kali pulang ke tanahair, saya akan meneliti wajah yang gelap dibakar mentari. Sedih je..sejak mengamalkan ESP secara berterusan, saya menyedari walau saya pergi bercuti di pulau, wajah saya tidak sun burnt dengan senang seperti sebelumnya. Malah kekal cerah dan bersih.

ESP ini kalau dicouplekan dengan set kesihatan yang lain, dapat membantu penyerapan lebih efektif dan pantas. Tu sebab anda akan dapat lihat ESP dalam banyak set- set optimum lain, kerana ia bertindak sebagai facilitator kalau bukan accelerator. 

Tempah ESP anda hari ini!

Hubungi Saya
Aishah | 0122727995 | aishah.amin@gmail.com


Saturday, March 08, 2014

Hari Wanita Sedunia - Kukuhkan Keperluan Ekonomi & Sosial Keluarga dengan Shaklee

Salam Hari Wanita Sedunia!!


Saya masih ingat semasa saya bekerja dengan UN Women, 8 Mac 2007,  hari ini adalah hari yang stresssss kerana harus rancang perarakan, release kan media statement dan sebagainya. Tetapi essence nya adalah memperingati hari wanita yang sangat istimewa.

8 Mac, 7 tahun berikutnya -- saya menaip di blog sambil tersenyum.

Saya berkenalan dengan Shaklee, sebuah bisnes yang berjaya membantu ramai wanita di Malaysia untuk bebas membuat keputusan dari segi finansial, kerjaya dan keluarga. Masalah di Malaysia sangat berkait- kait, dari masalah kepemimpinan wanita di tempat kerja yang masih belum mencapai 30% kuota, kepada masalah sara hidup makin tinggi, kepada masalah sosial anak2 akibat ibu bapa keluar bekerja waktu yg panjang, masalah deraan pengasuh, masalah substandard di pusat2 jagaan kanak- kanak, masalah hutang dengan along, dan macam- macam lagi.

Saya tidak berkata bisnes Shaklee penyelesaian segala galanya kerana banyak polisi negara masih belum menyokong penyelesaian permasalahan ini. Tetapi pemerhatian saya, Shaklee dapat mengembalikan banyak kelegaan kepada wanita dan keluarga mereka dalam semua aspek di atas. Suami pun kalau mulanya mahu menghalang, mereka akan bertukar kepada penyokong utama bisnes kerana bisnes ini bukan sahaja menguntungkan tetapi juga selamat, dan menjimatkan masa untuk isteri- isteri mereka (kaedah online yg mesra safety).

Kenapa saya menggalakkan bisnes ini dijalankan oleh ibu- ibu yang untuk waktu fleksibel, seiring dengan peningkatan kendiri sebagai pemimpin, dan kukuh dari segi kewangan?

1. Kaedah Online
Shaklee menyokong ini dengan sebuah sistem online yang pantas dan penghantaran yang cekap dan murah. Tak perlu membeli stok yang beribu2 dan membawa pulang kemudian repack untuk dihantar kepada pelanggan. Klik2 pelanggan mendapat produk tempahan mereka. Pelanggan pula dapat disentuh tidak kira batas geografi, kerana kami menggunakan medium Facebook, Blog dan sebagainya.

Tidak perlu keluar waktu malam untuk belajar berbisnes kerana kumpulan menyediakan sokongan coaching di waktu paling selesa bersama anak- anak. Ramai surirumah yang saya kenal sudah menjana 5-6 angka di rumah tanpa perlu keluar dari rumah. Ini sangat membantu aspek keselamatan, sosial dan fleksibeliti.

2. Pelan Pemasaran yang kukuh
Oleh kerana Shaklee merupakan syarikat antarabangsa berusia lebih 50 tahun, kelebihannya adalah pelan pemasaran yang sudah diiktiraf dan hebat. Pelannya menuntut pengedar bekerja keras untuk mendapat hasil yang meningkat sedikit demi sedikit. "bekerja keras" secara fizikal mungkin tidak perlu kerana sokongan internet yang sangat hebat mutakhir ini. Tetapi pengedar bekerja keras secara mental untuk mempertingkatkan diri dari segi ilmu, disiplin, jualan dan kepimpinan. Oleh kerana ibu2 kurang menghabiskan masa secara fizikal, mereka yang berupaya bersaing secara mental akan berjaya. Kebanyakan wanita mempunyai keupayaan mental yang sangat hebat. Kalau tidak masakan team LiSA sudah melahirkan 24 pemimpin wanita yang berkaliber, dan akan melahirkan lebih ramai lagi dalam bulan- bulan yang akan datang.

3. Bebas membuat keputusan
Apabila Shaklee memberi pendapatan yang 2 hingga 3 kali lebih dari gaji semasa, ibu- ibu mempunyai pilihan untuk a. bekerja waktu fleksibel (saya ditawarkan ini, tapi saya menolak) b. Berhenti kerja sepenuhnya. Untuk wanita- wanita yang masih mencintai bidang kerjaya mereka seperti saya, kebebasan memilih juga bermakna anda bebas mengambil projek2 kecil secara freelance, untuk terus berbakti kepada industri kesayangan anda. Yang pasti anda cuma buat apa yang anda suka, dengan orang yang anda suka, dalam waktu yang anda suka. Jika ada perkara lebih penting yang datang.. seperti bersalin, atau menyusu bayi.. anda bebas menolak projek- projek lain dan tidak terjejas dari segi kewangan.

4. Peningkatan Kendiri
Di shaklee, kami belajar bahawa tanpa peningkatan kendiri seperti pengurusan masa yang efisien, keyakinan kepada Allah, diri sendiri, kami tidak akan boleh maju selangkah demi selangkah. Tiada jalan lain boleh dilakukan selain dari keluar dari zon yang anda telah selesa dan berubah. Perubahan peribadi dan kendiri ini bukan sahaja memperbaiki hubungan anda dengan Allah,orang lain dan juga bisnes, tetapi juga dalam semua aspek kehidupan seperti mendisiplinkan anak sebagai ibu bapa, membuat keputusan, lebih rajin dan bersemangat waja.

Akhir sekali, saya ucapkan SELAMAT HARI WANITA SEDUNIA untuk anda semua. Semoga keputusan yang kita buat dirahmati Allah!

P/S : JANGAN LUPA-- Promosi ESP beli enam dengan keahlian percuma (bersama ESP percuma) terhad kepada 20 pelanggan pertama. Hubungi saya sebelum bulan Mac berakhir.

Hubungi Saya : AISHAH | 0122727995 | aishah.amin@gmail.com

Thursday, February 27, 2014

WAHM is not SAHM -- my adjustments (PART 1)

Yup, kalau diberi peluang untuk berilek-rilek, saya masih belum senang duduk rasanya. Saya masih mau bekerja cuma saya mahu masa fleksibel sesuai dengan status saya sebagai ibu dan isteri. Saya pun rasa kebolehan, bakat, kepakaran saya masih meant for great things --OMG angkat bakul.

Jadi nak kata oh saya nak berhenti kerja untuk bersama- sama anak lebih di rumah tu memang ya. Kalau dahulu saya cuma bersama Izzah dari jam 8 malam ke 7pagi, sekarang ini masanya dah extra! 3 petang ke 8 pagi. Banyakk beza woo..cuma masih belum 100% ..tak perlu pun 100% kerana masa selebihnya saya fokus untuk memaksimakan masa saya untuk mengembangkan bisnes. DARI RUMAH.

Fokus saya berikutnya adalah melahirkan lebih ramai Leaders dalam LiSA, dan mencapai rank Master Coordinator (rank paling tinggi dalam bisnes Shaklee). Oh ya Januari lepas saya berjaya naik lagi ke rank Senior Key Coordinator, Alhamdulillah!..So doa saya supaya rank Master ni dapat saya capai sebelum bersalin ..fuh agak mendebarkan ya..saya memang visualise hari2 -- dan juga tanggungjawab yang datang bersamanya adalah melahirkan lebih ramai Master- master berkaliber -- ramai dah calonnya ni.

tampal target dekat fridge -- hari2 tengok sinun
So minggu- minggu pertama saya di rumah agak kelam kabut. Kerana rumah saya ni basically terabai selama setahun berbisnes Shaklee secara separuh masa. Bayangkan setiap hari pulang ke rumah (dari rumah mak jam 9.30-10mlm) mandi manda ala kadar, solat --terus bermula sesi coaching online selama sejam. (setiap hari )..jam 11pm saya dah tak mampu nak buka mata. Jam 6 pagi hari bermula kembali, untuk bekerja. Hari minggu memang selalunya lebih penuh dengan aktiviti yang tak dpt dibuat hari biasa -- laundry, kemas ala kadar, training offline, shopping, kenduri, visit in-laws. Memang setahun yang sangat sibuk. Kadang tu tak sempat bernapas.

But it was worth it (and was exciting too). Sebab saya berjaya release off my duty at work for a better, flexible time at home only a year after that.

Tu sebab untuk anak buah yang masih struggle, saya selalu pesan, it is okay kalau susah2 sekarang. Kasi susah kaw kaw punya untuk kesenangan akan datang. tak rugi langsung

So anyways, Izzah masuk sekolah baru, 4 years old. Sekolah dari jam 8 hingga 12 tengahari. Lepas jam 12, memang saya akan full attention to her sampai malam. Saya cuba begini selama 2 minggu dan saya rasa saya cuma terkejar2 tanpa apa2 hasil. lebih banyak sebenarnya yg berhasil semasa saya berShaklee part time. So saya decide, saya adalah ibu yang masih bekerja walaupun bukan dari pejabat sebenar, dan masih perlukan fokus masa. Selepas seminggu pulang dari Krabi (oh saya masih hutang satu lg cerita Krabi--nanntikan ya), saya berbincang dengan pihak Tadika untuk memanjangkan tempoh stay Izzah lagi 3 jam, supaya saya dapat settlekan apa yg perlu --kerja, masak, laundry. Jadi mulai minggu itu saya ambil Izzah jam 3 petang. Lepas jam 3 petang kami ambil masa untuk bersiar2, mother-daughter fun bonding, sampai la ayahnya pulang. ahaks..bahagia ok.
Izzah boleh la pergi pool on weekdays sekarang, Alhamdulillah
Oh lagi satu part bekerja dari rumah adalahh -- bakul baju yg belum terlipat ada di depan mata, mop penyapu semua adalah gangguan mental untuk bekerja. Saya decide, why I work so hard for the money, if its not for my peacefulness eh. Sedangkan pejabat ada cleaner untuk ketenangan pekerja (wahh justifikasi nampak)..so saya gajikan lah dua bibik untuk mengemas habuk, sapu mop apa yg patut.seminggu sekali. (saya tak mahu live- in maid. FOR NOW)..ahh tenang OK.

So ini baru 1st part adjustment -- kerana ketenangan daripada dua penyelesaian itu mengembalikan saya serba sedikit kepada ZON SELESA. Kata pakar -- untuk berjaya, harus keluar dari Zon Selesa. Tiada kemanisan tanpa kepahitan dan pengorbanan. Saya masih belum mencapai rank Master Coordinator, maka keselesaan adalah BAHAYA!

Nantikan Part 2 -- adjustment saya untuk memburu gelaran tertinggi Bisnes Shaklee -- MASTER COORDINATOR.

Oh masih belum terlewat untuk menyertai LiSA dalam Cycle Shaklee terbaru --
yeah! on MY OWN TERMS baby

Hubungi Saya AISHAH | 0122727995 | aishah.amin@gmail.com



Thursday, February 20, 2014

Vitalea yang multitasking [ PROMO FEBRUARI NAK HABIS DAH!!]

Dear Vitalea,

Ku mengenalimu semenjak ku tercari- cari milk booster pada tahun 2011. Saya beli set Shaklee breastfeeding set dari momma Alin dan mula mengambilnya bersama- sama dengan ESP, B Complex, Vitamin C sebelum susu mula keluar kembali ..tidak lah terus banyak dan magik. Saya paham saya harus berusaha dengan berdoa, berselawat, rajin mengepam, berfikiran positif, barulah susu keluar lagi.

Vitalea, dikaulah pelengkap kecacatan dietku selama ini, yang menyebabkan kulitku kurang bermaya, tenaga ku cepat kehabisan dan diriku cepat GEMOK. Ya saya percaya tubuh saya ni lembik dan sluggish kerana kekurangan nutrisi penting dalam diet. Manakan tidak dietku semuanya dari restoran, kalau dimasak pun semua yang ala kadar, goreng2 dan asal kenyang. Vitalea, kaulah sumber nutrisiku.

Orang kata tabletmu besar sekali..makan dua biji sehari. Kesian kepada kidney. Oh bagiku tidak, kau adalah antara multivtitamin paling cepat terlarut. Paling pantas -- 2jam sudah berupaya diserap badan. Aku tak percaya sehingga aku sendiri bikin ujikaji.

Bagiku untuk sesiapa yang tidak pernah memulakan bersupplement, boleh lah bermula dengan Vitalea. Siapa ya yang perlukan Vitalea, Multivitamin dan Multimineral ini?
  • Wanita yang sedang mencuba untuk hamil
  • Sesiapa yang berminat untuk menambah kualiti kesihatan dan tenaga jangka masa panjang
  • Sesiapa yang diet hariannya tidak optimal
  • Mereka yang prihatin untuk menambah fungsi immune tubuh
  • Mereka yang hidup dalam keadaan stress
  • Mereka yang sering jatuh sakit
  • Mereka yang lebih banyak merasa penat dan kurang bermaya dari segar bertenaga
Bulan ini dapatkan sebotol percuma dengan pembelian 6 botol Vitalea, atau dapatkan harga pek berkembar Vitalea eksklusif dariku yang bakal bertahan sejauh 8bulan pada harga RM12x sahaja.

SEBELUM BERAKHIR FEBRUARI!!

Aishah | aishah.amin@gmail.com | 0122727995

Tuesday, February 18, 2014

Bisnes SHAKLEE yang lambat dan susah (tapi kaya kalau MAHU)



Salam!

Harini saya nak cerita pasal kenapa saya seronok berbisnes Shaklee. sebab ia SUSAH. Saya percaya bahawa, tiada benda best yang kita dapat di dunia, diperolehi dengan cara mudah. Masa mula2 join saya takde tanya pulak, bisnes ni kena jual barang tak? sebab hello? bisnes mesti la kena menjual barang. Soalan2 tadi tu memang biasa saya terima sepanjang saya berbisnes Shaklee. Mungkin kerana orang kita dah biasa dengan skim pantas dan cepat kaya atau trik MLM cepat naik yang cuma perlu headhunting atau 'cari orang'

di LiSA, walaupun kami berbisnes Shaklee atau network marketing atau nama seramnya, MLM, kami mementingkan peningkatan keperibadian, setting objektif, goals sebelum terjun ke arena 'penjualan'. Kami tidak suka melihat bisnes ini sebagai sekadar 'jual- jual barang' sahaja. Tetapi lebih dari itu. peningkatan ilmu, kepercayaan, ketrampilan, keusahawanan, kepemimpinan, supaya aspek 'berjual- jualan' ini didefinasikan lebih luas dari sekadar permintaan, supply dan keuntungan. Kata Jim Rohn "The million dollar is not the prize of success, the prize is the person you become"..

Pertama sekali bakal ahli saya harus paham, yang apa jua bisnes atau untuk mempelopori keusahawanan, tak boleh berfikir untuk cepat kaya sahaja. Pengorbanan merupakan salah satu aspek penting, dan kekuatan karakter. Kekuatan karakter ini dibina bukan sehari dua, mereka yang diduga berulang-ulang kali tetapi tidak mengalah dan kemudian memilih untuk fight, dan terus bangkit dan mara ke depan. Itu kekuatan karakter. Jika anda punya ini..ANDA ADALAH CALON UNTUK KAYA.

Kekuatan karakter juga bukan diperolehi dari sekolah atau Universiti. Anda akan terkejut, best student, eksekutif berpangkat tinggi pun struggle nak menjadi usahawan dengan kekuatan karakter, tetapi surirumah berkelulusan SPM yang menjaga anak nya di rumah lebih mempunyai ciri2 ini, kenapa? kerana ia dibina melalui pengalaman hidup, bukan sijil dan pengiktirafan di institusi2.

Kekuatan ahli2 saya yang berjaya juga terletak kepada HATI. bagaimana dia lebih merendah diri tapi berkeyakinan, ikhlas tetapi kuat, mengalah tetapi tidak beralah. Jika anda ada ciri2 "HELP OTHERS" anda merupakan juga calon terbaik leaders LiSA yang berjaya.

Haritu ada follow Webinar ni by Eric Worre, network marketing pro.  Basically mcmana nak bawa team sampai kepada goal di akhir tahun.

Tanda2 org yg berjaya dalam network marketing adalah dia achieve goal dia contohnya dia nak 7-angka dan ia sentiasa meningkat. Bukan dpt sekali lepas tu flop- "feast and total famine"

Interestingly, ramai org yang buat network marketing atau MLM di negara kita untuk achieve sekali goal besar nya lepas tu cari lobang lain utk bisnes.

Dan kalau goal kita adalah untuk jadi kaya, mungkin kita akan jadi kaya sekejap.. Tapi kalau kita help others, lebih banyak lg kita akan dapat dalam jangka masa yang panjang.

Lepas ber webinar ni saya yakin team LiSA berada di lane yg betul cuma mungkin harus perkukuh bbrp game plan dan instill falsafah kumpulan untuk habits yang positif. Long way to go!
 
p/s : update Januari 2014 - 22 leaders telah selamat ditabalkan dalam team LiSA, 2 orang daripadanya dah berjaya cecah 5-angka income setiap bulan (stabil kenaikan), dan yang lain 4-angka yang meningkat. Saya sendiri dengan rasminya adalah Senior Key Coordinator - another step to the highest rank in Shaklee- Master Coordinator.

2014 adalah tahun saya untuk anda semua, cita2 saya untuk berkerjaya dari rumah atas kehendak dan terma saya dah pun tercapai. Sekarang masa untuk membantu orang lain, InshaAllah.

Hubungi Saya AISHAH | 0122727995 | aishah.amin@gmail.com

Monday, February 17, 2014

traffic jam!!!


No joke. Minggu lepas mentor saya bertanya apa sebenarnya yang push me forward dlm nak mencapai impian saya bekerja dari rumah. Saya jawab " mula2 saya benci trafik jam dan commuting. Bagi saya membuang masa dan menambah stress. Tapi kalau destinasi / pekerjaan tu is worth the mental stress saya bersedia la hadap."

I mean hampir 4jam sehari di jalanraya is not funny.
Lepas tu saya jumpa cara untuk mengisi masa trafik jam tu (nasib baik bukan saya yg drive) iaitu mengepam susu, membaca dan "berbisnes shaklee! Kadang2 saya set time coaching waktu trafik jam kasi manfaatkan la masa itu.

Tapi nasib baik saya suka dgn bidang kerja saya. Kira jammed pun saya sanggup. Tapi kalau pejabat pun melemaskan, traffic jam pun melemaskan, kita pulang dengan stress.. Esok sambung lagi dan lagi. Saya pikir Bila nak habis ek .. Mungkin pencen nanti habis la.. Dalam emm 25 tahun lagi?


SAMPAI BILA?? (by Puteri Yusof -- http://puteriandrichfriends.blogspot.com )

Teringat perkongsian Master Farihah ketika majlis Master Celebration hari Sabtu lepas. Setiap hari pulang dari kerja, dah pukul 8 malam, tak sempat buat apa, anak- anak dah tidur. Ulang benda yang sama setiap hari, berbulan- bulan. Sehingga satu hari, suaminya bertanya "sampai bila kita nak macam ni?"

Kalau rasa tertekan, kalau hidup masih banyak kena improve, tanya diri "sampai bila?". Bukan setakat bisnes saja, tapi semua aspek hidup, sampai bila nak di takuk lama.

Plan your solution now! Contact me if you like

Aishah | aishah.amin@gmail.com | 0122727995

Tak boleh island hopping nak buat apa? (Krabi Day 2)

Harini memang tak plan apa pun sebenarnya. Konon nak pergi check dkt tourist info tu apa aktiviti yg sesuai utk makyong ni. Kata mereka eloklah pergi emerald pool, hotsprings, elephant trekking. Tu je lah.. Mereka kata no way besar2 mcmni naik speed boat. Waaaaa sedihnya. Oklah takpe lah..

So harini jadi hari round pekan, dan jalan2 cari makan dan souvenir. Dan ,..massageee..

So kitorg ambik teksi round pekan Krabi. Kenalan dgn drebar teksi tu nama dia Lorn..dia bawak la pegi town round trip. Dia charge dlm THB 1,000 (Rm 100).. Kitorg pun jalan kaki pusing town Krabi. Basically town yg biasa2, takde special sangat. So kami jenjalan sekitar riverside tu. Penat nya sebab panas kan...dah la perut ni meragam..

Tiba dekat lorong across riverside tu ada sebaris cafe muslim. Kitorg berhenti dekat satu cafe ni sbb tgk ada hidang nasi dagang, nasi kerabu, roti canai. Izzah pun happy dpt roti canai.

Cuma satu je la krabi ni air diorg hidang manis betul...rasa mcm confirm diabetes punya kalau minum. Saya dan suami sepakat tak minta apa2 less sugar dah..sebab masih manis gila..kami mmg order no sugar ya..kalau cafe gini memang cakap melayu je, senang nak lebih kurang.

Elok keluar dr kedai makan tu jumpa satu lagi cafe yg cool nama dia cafe kita. 

Izzah lak nmpk phone booth jd jakun..makkk telefonn telefon..ohmaii, kanak2 zaman  sekarang.

Lepas tu kitorg pergi tepi sungai dan borak2 sikit dgn org2 bot tu..ada yg bagi salam etc.

Lepas tu kitorg cari market nak beli souvenir t-shirt dll..dalam panas2 tu bertahan je.

Jumpa balik Lorn dkt tpt dia drop tadi lepas tu balik...

Sebab penat kami semua beradu sampai ke petang..memang choi sgt percutian asyik tidur haha.. 

Petang tu izzah nagging nak pegi pool lepas tu masuk pool sejuk sangat dia ajak pegi beach. Mak dia tak sabar nam pergi massage dahtu ckp kat dia mak nak hantar baju basuh.

Kat krabi ni memang seswai utk mak2 yang taknak risau pasal laundry lepas pulang percutian. Bayar je laundry suruh basuh, melambak dalam RM 3-4 satu kg. So keluar la bawak baju kotor dan drop off ja dkt situ.. Nanti diorg deliver terus pegi bilik. Shiokkk..

Izzah dah selamat pegi beach dengan abah dia

Mak izzah pun buat pilihan massage parlour. Yang penting tukang massus ni muka tak scary dan emm tulen bang.. Ok jumpa kat sini.


Ha pilih pilih nak massage apa. Yang pasti kaki ini memerlukan tenderlovingcare pastu i pilih massage tmbhn iaitu neck head body shoulder. Massus tu kata nooooo noooo back no good baby insideeee.. OK tak kesah la labu.

 Nasib massus tu baik la.. Mmg syiok cuma aku rak reti nak tipping.. Sbb box tips ada pastu nk kena kasi tips tmbhn dekat dia kah?? Semua sekali massaj tu rm50.. 2 jam. Murs mursss kan..

Malam tu kitorg nak pegi satu restoran nama dia Restoran bersenang senang. Haha .. Mcm rave review dlm website la kan. Suamiku ckp ohh kena install google map ni nak cari.. Siap nampak lokasi tu dari satelite.. Ok jalan kaki je boleh ni.. Komplikated bebeno nampak nya..so cari sana sini la .. Rupanya lintas jalan je dari hotel hahahahhahahaha.. Nanges!

Mmg cool gak la restoran ni.. Dengan angin laut nya.. Simple je tp makanan sedap. Izzah habiskan nasi goreng dia.. Bolehlahhh

Yang penting dpt makan niiii.. Mengidam oi

Ingat hajat di hati nak ler makan penkek yg diperkata itu. Bebetul depan bersenang senang ni.. Acik tu punya stall penkek. Tp perut dah sendat takleh buat apa dah. Besok pulakkkk

Daaa..
Much love-- ice