Monday, January 26, 2015

Baru 37 Tahun Dah Obese, Sakit Darah Tinggi dan Diabetes????


“ TAKKAN BARU 37 TAHUN DAH SAKIT DARAH TINGGI, OBESITI DAN DIABETES? "

Sepanjang 2012, hampir setiap bulan saya terpaksa mengambil cuti sakit. Bacaan tekanan darah setiap kali diserang sakit kepala lebih kurang 135/90. Doktor saya nasihatkan saya mengawal pemakanan dan mula bersenam kalau tak mahu bergantung kepada ubat darah tinggi sampai mati!

Bacaan kadar gula dalam darah pula memang tinggi, selalunya lebih dari 10 mmol/L. Itu pun lepas saya kurangkan pengambilan nasi dan buang semua gula dalam minuman. 

Saya diperkenalkan kepada Vivix Shaklee pada awal 2013 dan saya cuma ambil sesudu sehari. Sejak itu tiada lagi cuti sakit sehingga kini, ALHAMDULILLAH. Bacaan tekanan darah selalunya cantik dan normal 120/80. 

Walau bacaan gula masih belum seperti orang normal tetapi saya tidak perlu “berpuasa gula secara ekstrim” untuk bacaan gula yang memuaskan.

Yang lebih memeranjatkan ialah berat badan saya. Dulunya 80KG sekarang cuma 71KG. Saya cuma kawal sedikit pemakanan dan amalkan Vivix setiap hari. Untuk bersenam masih belum ada masa kerana tuntutan kerjaya dan keluarga yang agak tinggi. 

Terima kasih Vivix, semua orang menegur keadaan tubuh saya yang lebih kurus dan nampak lebih sihat. Tidak lagi gelebeh dan nampak sakit sebelum mengenali Vivix.

Fazali, suami ku

UNTUK PERTANYAAN & TEMPAHAN
whatsapp/SMS : 0122727995 / 0193951471
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sepanjang Januari,  Shaklee menawarkan pembelian 

6 BOTOL
  •  PERCUMA SATU BOTOL 
  •  REBATE Sebanyak RM241 bila mendaftar menjadi ahli
  • Keahlian ( percuma) bernilai RM65



2 BOTOL 
  • DISKAUN 5%
  • REBATE sebanyak RM37 bila mendaftar menjadi ahli
  • Keahlian Shaklee percuma bernilai RM65


HARGA VIVIX = RM475 SEBOTOL (RUNCIT)
Tetapi…pembelian lebih dari sebotol layak keahlian percuma yang kemudian melayakkan anda membeli pada harga ahli.

UNTUK PERTANYAAN & TEMPAHAN
whatsapp/SMS : 0122727995 / 0193951471

CEPAT SEBELUM PROMOSI BERAKHIR 31 JANUARI 2015!!

ENTRI LAIN MENGENAI VIVIX
------------------------------------------------------------------------------------------------------

SEDIKIT MENGENAI VIVIX


 Vivix™ adalah minuman campuran botani merupakan revolusi terbaru di dalam pemakanan polifenol. Ia disahkan HALAL.

Ianya mengandungi campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol menjadikan Vivix begitu unik. Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi.

Vivix bertindak dalam 4 cara:

1. Mempertahankan sel (cell defense)
2. Memberi tenaga kepada sel (cell energy)
3. Memperbaiki sel (cell repair)
4. Meningkatkan prestasi sel (cell performance)

 Anda perlu memilih Vivix kerana manfaatnya :

• Membantu meningkatkan tenaga dan mengurangkan keletihan;
• Membantu peningkatan metabolisme;
• Membantu mengekalkan kesihatan sistem kardiovaskular;
• Membantu mengurangkan risiko pembekuan darah;
• Boleh membantu mencegah masalah jantung dan strok;
• Membantu badan mengekalkan sistem imun yang sihat;
• Satu antioksidan yang kuat yang membantu melawan radikal bebas berbahaya;
• Membantu mengurangkan keradangan;
• Membantu mengekalkan tahap kolesterol yang sihat dan
• Membantu menggalakkan paras gula darah yang sihat.

UNTUK PERTANYAAN & TEMPAHAN

whatsapp/SMS : 0122727995 / 0193951471

Friday, January 23, 2015

4 kesalahan bila pakai eyeliner

rahsia saya nak nampak berseri
tanpa mekap selain kulit bersih adalah EYELINER! Tak ada lipstick pun tak apa

favorite ku yg ini. tapi in brown
Bagi saya, mata adalah antara bahagian yang paling penting ketika mengenakan solekan. Sebab apa? Ini kerana berdasarkan ada pepatah yang mengatakan mata itu adalah ibarat jendela personaliti seseorang. Daripada renungan mata adakalanya kita boleh tahu apakah sifat keperibadian seseorang. Malah pandangan mata juga mampu menjawab segala persoalan yang tidak mampu untuk dijawab dengan kata- kata.

Memakai eyeliner adalah antara cara yang paling mudah untuk membuatkan mata saya kelihatan lebih menyerlah. Bila kesuntukan masa, saya lebih rela mengenakan eyeliner berbanding meletak bedak asas, gincu dan sebagainya. Ia juga mampu menyempurnakan keseluruhan solekan wajah saya hanya dengan menumpukan solekan pada bahagian mata, dan akhirnya ianya lebih menonjol dan menarik. Namun begitu dalam mengenakan eyeliner ada beberapa tips memakai eyeliner wanita yang harus korang ikuti dan juga kesalahan yang harus dielakkan.

Antara kesalahan dan tips eyeliner paling asas :

1. Jangan berlebih- lebih dalam menggaris eyeliner pada bahagian bawah mata. Membuat lining yang terlalu ‘berat’ pada bahagian itu dengan warna yang gelap boleh membuatkan mata anda kelihatan lebih kecil. Sebaliknya, gunakan light pencil ataupun warna seperti coklat.

2. Kenakan eyeliner dengan kadar yang sama. Mengenakan eyeliner dengan cara yang tidak sekata akan memberikan hasil yang pasti anda mahu elakkan dan terpaksa dibersihkan serta dilakukan sekali lagi, ataupun lebih! Dulu ini adalah bahagian yang paling saya lemah. Sekarang ni dah jadi kepakaran, dan saya pakai eyeliner liquid ok, bukan pensil!! :)
Ni saya punya tapi nak cuci kena pakai baby oil


3. Gunakan eyeliner dengan warna hitam ataupun coklat. Dua warna ini adalah antara yang paling sesuai. My favorite adalah COKLAT.

4. Jika anda tidak biasa mengenakan solekan, anda harus tahu  apakah perbezaan antara pencil, gel dan juga eyeliner jenis liquid. Buat research anda sendiri dan lakukan eksperimen agar anda dapat lihat perbezaannya sendiri. My FAVORITE adalah liquid eyeliner dan gel eyeliner. Lebih glam dan menonjol. Kalau nak over sikit, beli liquid glitter eyeliner.


vida sangat..eh diva sangatttttt

Wednesday, January 21, 2015

Menu paling senang dan sedap - Chicken Onion


Ni adalah lauk paling senang lah dalam dunia. Khusus untuk ibu yang masa terhad tapi nak juga masak. Nama lauk ni chicken onion.

Lauk ni nostalgia sebab mak belajar dari seorang aunty yg datang buat demo demo jual periuk masa jaman 80'an dulu. Dia demo periuk sambil masakkan untuk kami. Bijak kan?

Ha mak tak beli pun periuk dia tapi saham dia banyak sangat memasak lauk yg sedap utk kitorg. Mak pula buat resipi ni dia punya dan diajar kawan kawan yang nak resipi pantas dan mudah.com hahaa.. Sekarang diturun kepada anak dia dan anak dia pergi viral kat kawan kawan dia pulak.

Murah rezeki aunty. Mungkin dia dah jadi jutawan jual periuk sekarang!! Love her spirit ok. Jaman dulu mana ada instagram, twitter, facebook, youtube nak demo masakan. Mrasa jalan tengah panas terik dari rumah ke rumah. Gigih sangat kan? Kalau sekarang ni di dalam kedinginan air cond dibuai internet 10GB pun masih tak kaya tak tahulah (sindiri diri sendiri ni. Jangan terasa pula)

Anywayy.. Banyak borak

 Mana resipi dia ? hahaha

Here here CHICKEN ONION

3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
Seinci halia
Sesudu besar lada hitam

Semua ni ditumbuk lumat sama2

5 ketul ayam
Kicap 4 sudu besar
1 sudu besar cili giling
Sebiji bawang besar dicincang

Resipi ni sbb malas nk masak sayur

Sebatang carrot cincang tebal2
Sepohon celery cincang serong2

Campak semua sekali bahan termasuk yg ditumbuk tadi masuk dlm periuk


Lepas tu tenggek atas api perlahan

Masak le dlm 20minit. 
Rasa garam dia kalau perlu tmbh garam sikit aje..

Jadi lah lauk yg sodap. Setellllll

Wednesday, January 14, 2015

6 tabiat MENTAL orang berjaya

Apa yang saya perasan kalau nak berjaya ada dua perkara kena ubah
1. Tabiat Fizikal
2. Tabiat Mental

Kedua duanya mempunyai kepentingan yang sama. Balance. 50-50.

Sebagai mentor, sangat mudah nak beri tips no.1. contohnya ha kau buat iklan macam ni 3 kali sehari. atau kau buat entri blog sekali sehari. bangun pagi awal-awal. Korbankan hobi, waktu tidur. Tabiat fizikal senang nak ckp, sebagai leader, kita kena buat dulu orang akan ikut.Apa pun habit, kena buat secara konsisten selama 21 hari, nak jadi habit, dan 90 hari untuk menampakkan kesannya.

Tapi untuk tabiat mental, hmmmm ini yang tricky. Tak semua orang datang dengan tabiat mental yang terus hebat untuk berjaya. Nak jadikan mental habit kena selalu beri peringatan pada diri. kena selalu "psycho" minda. Lagipun minda kita ni yang selalu sabotaj diri sendiri dari mempunyai tabiat mental yang utuh lagi kukuh.

Tabiat yang list kat bawah ni saya baca dekat inc.com
Ada caranya untuk merubah tabiat mental ni, tapi yang tu saya ajar kan secara eksklusif, kerana tabiat kena dipupuk. Best bila buat bersama2 dalam group. Tu sebab LiSA sentiasa meriah dan positif kerana kami mahu memupuk tabiat yang baik bersama sama.


1. Tabiat Positif
Orang yang semulajadi positif dia akan melihat semua perkara sebagai sesuatu peluang, dan keseronokan. Diorang ada kebolehan menvisualisasi apa yang dia mahu dan seterusnya bertindak. Tetapi org negatif akan sentiasa nampak perkara perkara yang menakutkan, nampak masalah, dan akan mula keluar alasan. Diorg ni ada kebolehan juga, kebolehan untuk visualisasi semua benda gagal dan tak boleh..haha. So diorg tak bertindak dan duduk dalam ketakutan.

2. Empati
Pemikir empati ni diorg bijak memahami apa yang team members dan customers mereka perlukan. Mereka bijak menelah apa yang memotivasi mereka dan apa yg beri inspirasi kepada mereka untuk bantu mereka capai matlamat. Mereka ni semulajadinya memang leaders dan sales person.

Ha sebaliknya yang ego centric ni pula dunia mereka berpusing dalam hidupnya sahaja. Dia terperangkap dalam emosi dan fikiran mereka sahaja. Macamana nak fikir pasal orang lain? kan?

3. Objektif
Ha pemikir objektif ini adalah mereka yang kental. Mereka faham yang bisnes ini memang ada future, dan mereka kena kekal tonggang terbalik macamana pun sebab mereka percaya yang masa depan mereka ada dalam bisnes ini. Mereka percaya mereka kena lalui saat yang susah sebab inilah penentu kejayaan mereka nanti. "Saya kena stay dalam bisnes ni bila semua orang tinggalkan sebab saya bakal jadi juara."

Sebaliknya pemikir yang subjektif, dia ada masalah terikut ikut trend. Orang buat Shaklee moh buat Shaklee..pastu orang buat Larome, moh buat Larome, orang buat jeruk mangga moh buat jerukkk. So senang terkabur matanya. Kalaulah mereka tahu habit ini membuatkan mereka akan sentiasa mencari cari. selama lamanya ..Business Hunters selalunya diorang ini.

4. Kesabaran
Wah ini perkara yang saya pelajari juga, walau masih sangat lemah. Orang yang sabar dia tau bila nak push bila nak lepas. Dalam bisnes ada banyak benda mcm ni. Kita tau bila nak letak sikit pressure, dan tau bila nak let go. Mereka yang sabar percaya, orang lain ada rentak sendiri dan jadual sendiri, yang kita boleh kawal cuma kesabaran diri sendiri.

Sebaliknya yang tak sabar, dia akan penat sebab dia akan keep pushing semua orang. Sampai semua org lari. Agresif sangat sampai menakutkan orang lain, dan memenatkan diri sendiri..HAHA

5. Pemurah
Orang macam ni dia suka berkongsi dan memberi apa saja yang dia ada. Mereka faham yang lebih banyak mereka memberi, lagi banyak akan datang kembali kepada mereka. Disebabkan ini mereka menarik lebih ramai orang kepada mereka.

tetapi ada juga yang kedekut, dan takut nak beri sebab takut habis atau takut dikalahkan. Baginya kejayaan adalah mempunyai lebih harta dan lebih ilmu dan lebih segala galanya dari orang lain jadi jangan lah berkongsi.

6. Bersyukur
Orang yang bersyukur selalu refleksi apa yang dia sudah ada dalam hidup. Bagi mereka kejayaan datang dengan kerja berpasukan, dan mereka selalu tak lupa berterima kasih kepada sesiapa yang telah membantu.

Manakala orang yang tidak bersyukur akan rasa sengsara kerana walau dia ada macam2 perkara dalam dunia ni dia masih rasa tak cukup. Mereka suka tengok kehidupan orang lain dan membandingkan dengan hidup nya yang baginya menyedihkan, maka dia tidak akan bahagia selamanya sebab tidak pernah cukup. 


Cuba refleksi diri kita jika kita sudah mempunyai tabiat mental yang positif. Afterall, usia kita bukan lah lama pun nak tenggelam dalam tabiat tabiat buruk. bila lagi kan?

Monday, January 12, 2015

whats your problem? health or financials? or both?

Everything I do..I will analyse whether it is worth my time doing it or not. Because I have 24 hours a day only, I and have other priorities e.g my husband, my kids.

So a to-do list is a really essential to me now.
checklist Monday

i want to be able to be a good person a good wife and mother, but in the same time manage to bring back (hmm bring back?) some nice amount of RM, to prepare for 2015 financial challenge. People say you cant have it all, but I only want these. period.

To be able to "bring back" some money worth working for. I only need to think of how many people I would like to help this month?..simple equation huh.

There are people with problems out there. People who are aging too fast. People who have dry skin, people who are struggling with their imbalanced hormones, people who are depressed, people who are unable to solat properly as their knees hurt badly, people who thinks they are too fat..blablabla..

It all comes down to healthy nutrition. You can go to the doctor but only when it becomes too serious. Would you go to a clinic for prevention of cancer? Doctor will tell you to eat right, exercise right and be happy. and do some early checkup to LOOK for cancer cells.

So there are one type of problem

Comes another - that also can induce diseases

Financial problems. i might be new in this but i have managed to retire at 35 years old, earning something I will only get if I become a HOD at my previous workplace. which I would not want due to the office politics. So it is happy being at home and happy getting a salary of my ex boss. And InshaAllah soon my former CEO.
Who wouldnt want that kan?..

Some people say its hard, but who wouldn't want to work hard if the results is something like that. I would go ALL OUT for it...and if they have an issue with their financials, their bond with this 9-5 culture, their limited time with family, their generous time in traffic jams, their never ending debts issues....if you think its a problem, than I can help guide you in my #projek2ribu.

No it's not all about money, this business. Its a lot more about improving your mind, improving beliefs, and improving habits. I am not the most perfect person to guide because I do have a lot of weaknesses, but I learn soo much since 2 years ago that I can share with you, on how to become extraordinary to excel in this business.

Yes, I am busy teaching others how to master their products and master their online business. Just RM75 investment and you get access to this wealth of knowledge under our guidance.




JOIN #PROJEK2RIBU TODAY!
Aishah | aishah.amin@gmail.com | SID 908079 | 0122727995

Friday, January 09, 2015

Kelab 5-Pagi : Pengakuan Seorang Kaki Tidur

From Ibn Majah : “
... so he will arise feeling fresh, his soul feeling good and he will have acquired good for himself. If not, then he will arise lazy, his soul feeling unclean and will not have acquired any good.”


Saya adalah kaki tidur sebenarnya. Malu nak mengaku kerana antara hobi saya adalah tidur selepas solat Subuh. dan bangun jam 8-8.30. Sejak beberapa bulan lepas 8.30 tu kadangkala melarat ke jam 9 pagi. Huhu malu. Tapi benar. Saya seorang yang tidak boleh mengawal perasaan apabila nampak katil pada jam 4 pagi sehingga 7 pagi. Saya mesti mahu kembali ke dalam gebar dan zzzzzzzz..
macam Princess Anna ni la

Sebenarnya sejak saya WAHM awal tahun lepas, saya dah tak tidur lepas Subuh, sebab harus menghantar Izzah ke tadika. Akan tetapi, sejak Izzah bercuti, segalanya hanyut. Hanyut di dalam selimut hangat. Bila bangun pagi saya agak marah marah. Sebetulnya marah pada diri sendiri, sebab bangun lewat. Bangun2 tak tahu nak start mana. Nak sarapan ke nak mandikan anak ke nak Dhuha ke nak sapu sampah ke warghhhhh... stress dan marah. Spoilt my day. And that happens. EVERYDAY. for a month.

Saya tahu disebabkan ini juga saya dah miss banyak kali solat tahajjud yang dah saya rutinkan sejak mula berbisnes. Kalau bangun tahajjud pun ngantuk macam tak dapat apa. Saya tak tau kenapa saya dah sukar bangun pagi. Sedih jugak sebab ia memberi kesan kepada mood saya. Mood usahawan yang saya wajib sustain kalau nak jadi hebat.

Saya ke "Seminar Kuasai Potensi Diri" minggu lepas. Dan diketuk.

and women too :)
1. Kenapa anda masih belum berjaya? kerana pagi anda. Pagi yang stress akan melarat hingga ke petang. Rezeki pun malu nak datang kepada seseorang yang mempunyai pagi yang buruk. Seorang Muslim yang bersyukur adalah seorang yang menanti kedatangan waktu Subuh. Bersiap sedia untuk bertemu Allah dengan gembira. Solat sunat sebelum Subuh adalah solat yang Rasul tak pernah tinggalkan. Solat ini dapat menenangkan jiwa, dan memastikan kita cukup bersedia untuk solat Subuh. Itu belum fadhilat Solat Sunat Tahajjud (yang paling afdhal selepas solat 5 waktu).

2. Penceramah menghadiri seminar dengan 140 orang multimillionaire seluruh dunia, dan tiada seorang pun dari mereka bangun lepas jam 5 pagi. Malu tak? Non-Muslim tu semua OK..Ada yang berpendapat antara jam 5 dan 8 pagi adalah di mana tenaga dan cas positif paling tinggi. Dan tempoh itu sangat berharga.

tudia haih

Maka saya insaf. Saya telah rugi banyak sejak cuti sekolah bermula. 4 jam sehari kali 30 hari. 120 jam yang mungkin penentu kejayaan saya. HAHA.

Anywayyyyysssss...

Saya nekad, no more bangun lepas Subuh. It has to be an hour before Subuh. Dan saya sambut Subuh dengan tenang dan gembira. I will come to you Subuh! I am going to earn my precious 120 hours back...and earn more.

Saya mulakan Isnin lepas masa tulis blogpost ini ..dan yes kehidupan saya berubahhh zinnnggggg..LOL..seriously. Mungkin ia tak berubah sangat kalau saya masih pergi ke ofis menempuh trafik jem. Tapi imagine pada pukul 8 pagi saya boleh tanya anak- anak so harini nak jalan pergi mana?? kerja mak semua dah settle!..Happy kann??

Kerja yang saya kena buat setiap hari bukan setakat perkara- perkara dalam laptop, tetapi juga peningkatan kendiri dan rohani, macam zikir, solat sunat, Dhuha, Quran. Dulu ni satu haram pun tak habis, yang dalam laptop apa tah lagi kan?

So meh kasi tips ringkas la..baru 5 hari dah perasan expert HAHA:

1. Tidur sebelum jam 12 tengah malam. Kunci jam pukul 5. Niat bangun pagi
2. Hentikan tengok gadget sejam sebelum tidur. kira jam 11 dah mula layan mata kasi kurang stimulation
3. Letak alarm dekat hujung katil (bahagian kaki) Jangan sepak sudah..
4. Terus bangkit, ambik towel bukak shower
5. Ini best : tutup heater shower
6. Mandiiiiii
7. Tahajud
8. Quran
9. Solat Subuh
10. Zikir Istighfar dan Selawat - 100x
11. Blogging
12. Blogwalking
13. Anak bangun - 8am

So cool weh..

tengok checklist yang saya buat hari Isnin. Kalau bulan lepas checklist separuh pun tak habis tanda....
Excuse my french writing

So untuk meneruskan motivasi 5-pagi saya, saya rasa cam tak best la nak buat sorang- sorang. Saya nak kawan ramai2 ikut saya. Selain dari team #projek2ribu saya yang wajib ubah diri menjadi lebih baik,,,Saya suka kalau yang KAKI TIDUR macam saya ni join..Sebab we feel each other DUDE!!

Join Facebook GROUP Kelab 5-Pagi kat sini ya..[STRICTLY taknak org promo2 bisnes kat sini..nak diskusi asli dan motivasi menjadi insan luar biasa jom]

AISHAH | 0122727995 | aishah.amin@gmail.com

Thursday, January 08, 2015

7 Tips penjagaan anak anak lelah / asthma

Dua orang anak saya ni rupanya ada prone terhadap lelah/asthma. Walau doktor tidak akan menggelar mereka sebagai penghidap asthma (kerana masih kecil), tetapi kekerapan mereka mendapat serangan tu agak membimbangkan. Saya terfikir adakah kerana saya tidak mengawal habuk dengan baik di rumah? Tapi saya juga yakin yang keadaan udara berjerebu teruk merupakan penyumbang utama lelah mereka.

Saya sedari setiap kali Imaan diserang (setakat ni dah 2 kali dimasukkan ke dalam wad untuk dipantau), memang keadaannya agak serius. Izzah sejak berumur 4 tahun sudah kurang serangan, tetapi antara 2 dan 3 tahun dia sangat kerap mendapat serangan.

Jadi saya berazam untuk tidak lagi "bertemu" pakar kanak kanak mereka Doktor Koshy (DEMC Shah Alam), dan mengikut tips beliau untuk mengawal persekitaran anak anak supaya tidak mudah terkena serangan. Saya mengikut tips-tips yang diberikan oleh doktor supaya dapat mencegah asthma dari berulang. Saya juga menambah pengetahuan dan pembacaan mengenai gejala ini, supaya lebih mudah bertindak.

Saya kompilasikan untuk anda ya :)

Bagaimana asthma terjadi?
Ia terjadi apabila sistem imun anak- anak yang belum matang memberi reaksi kepada satu antigen drpd allergen. Sistem imun ini menganggap benda benda yang tak bahaya sebagai bahaya dan dia terus bertindak dengan meradangkan salur pernafasan (jadi sempit) dan mengeluarkan mukus/kahak yang menyumbat lagi salur pernafasan yang sudah sempit / bengkak. Otot- otot di sekeliling salur nafas juga jadi ketat. Ini dipanggil "bronchoconstriction".

Ini yang terjadi kepada salur nafas bila sistem imun jerit "BAHAYAAAAA"

Apa jadi kalau asthma tidak di kawal?
Asthma yang kronik kalau dibiarkan tanpa rawatan boleh menyebabkan sel sel tisu dalam paru paru rosak, dan menyebabkan anda menjadi penghidap asthma kronik selama lamanya.

Apakah tips untuk mengelak atau megawal serangan lelah pada anak anak?
1. Nutrisi semulajadi

Ada dua spot utama pengawalan apabila anak anak anda mempunyai kemungkinan untuk diserang lelah. Ini yang saya fahami lepas melihat trigger gejala mereka dan apa nutrisi yang boleh mengawal keadaan mereka. We control what is within our means. I mean kita tak boleh nak control jerebu, habuk dan sebagainya kan?
a) Sistem imun
oleh kerana sistem imun mereka yang menyebabkan serangan, tambahkan kekebalan dengan menambah baik sistem imun mereka. Anda boleh berikan 
  • Nutriferon dari Shaklee yang menggalak penghasilan interferon semulajadi tubuh dan mengurangkan simptom lelah
  • Vitamin C Chewable untuk memperbaiki tahap imun dan memerangi jangkitan
  •  Garlic Complex yang memperkuatkan sistem pertahanan tubuh terhadap alergi
b) Salur pernafasan yang bengkak dan sempit akibat reaksi alergi
  • Omega Guard dengan pati minyak ikan Omega-3 yang mengurangkan bengkak pada salur pernafasan dan membantu salur udara yang sempit kembali normal, mencairkan kahak juga 
order set lelah kanak kanak
Order Set Lelah Kanak Kanak (Perlu ada kad debit/kredit sahaja)

Tips seterusnya dikongsikan oleh Dr. Alya Hamzah, Pakar Pediatrik
credit : http://www.mmgazette.com/tips-penjagaan-kanak-kanak-yang-lelah-dr-alya-hamzah/

2. Pemantauan berterusan
Adakah anak anda sering diberikan ubat untuk melegakan batuk dan pernafasan laju, samada dalam bentuk ‘nebulizer’ atau sirap? Kemungkinan besar doktor juga telah memulakan ubat ‘pencegahan’. Adalah penting untuk diketahui bahawa kanak-kanak yang telah disahkan menghidapi asma perlu mendapat pemantauan berterusan daripada doktor. Bukan hanya dibawa berjumpa doktor apabila sedang ‘semput’. Ini kerana simptom simptom asma perlu dipantau untuk memastikan ia dikawal dengan baik dan sekiranya tidak, rawatan seterusnya dapat diberikan. Walaupun lazimnya asma dalam kanak – kanak akan semakin ‘pulih’ dengan peningkatan usia, dikhuatiri asma yang tidak dikawal dengan baik boleh menyebabkan kerosakan pada paru paru serta meningkatkan risiko untuk mendapat serangan asma yang serius. Serangan asma yang serius boleh membahayakan nyawa.

3. Penggunaan ubat yang betul dengan cara yang betul
Imaan at her 4-month. used this every 4-hours :(
 Rawatan bagi asma lazimnya terbahagi kepada ubat ‘pelega’ yang digunakan apabila perlu dan ubat ‘pencegah’ yang perlu digunakan setiap hari. Ada sesetengah kanak-kanak yang hanya memerlukan ubat ‘pelega’ tetapi ada juga yang memerlukan ubat ‘pencegah’. Ini bergantung kepada evaluasi klinikal yang dibuat oleh doktor yang merawat. Apa yang penting adalah untuk memastikan ubat diberikan seperti yang disyorkan dan juga dengan cara yang betul. Sebagai contoh, kanak – kanak berusia 8 tahun ke bawah selalunya memerlukan ‘corong’ untuk menggunakan ubat asma yang berbentuk ‘metered dose inhaler’ atau MDI bagi memastikan mereka menerima ubat secara optimum.
‘Corong’ tersebut  perlu dijaga dengan baik serta mengikut tatacara yang dinasihatkan untuk memastikan ia berfungsi dengan baik. Tanpa teknik penggunaan ubat yang betul, rawatan asma tidak akan berjaya walaupun diberikan pada kekerapan yang yang dinasihatkan. Ibu bapa juga dinasihatkan tidak memberhentikan sendiri  ubat apabila anak kelihatan ‘sihat’ sehingga dinasihatkan oleh doktor. Berbincanglah secara terbuka dengan doktor yang merawat sekiranya anda mempunyai sebarang persoalan tentang rawatan yang diberikan.

4. Penjagaan keadaan sekeliling
Sesetengah penghidap asma  sangat sensitif dengan keadaan sekeliling mereka. Antara perkara- perkara yang boleh menyebabkan serangan asma termasuk asap rokok, habuk, cat serta bulu-bulu binatang peliharaan seperti anjing, kuching dan lain lain. Mengambil langkah langkah untuk mengelakkan atau mengurangkan pendedahan mereka kepada faktor faktor tersebut adalah penting untuk mengelakkan serangan asma.

5. Meningkatkan aktiviti fizikal
Ramai di antara kita yang menyangka mereka yang menghidap asma tidak boleh aktif seperti kanak- kanak lain. Akibatnya, aktiviti fizikal anak – anak ini dihadkan seperti tidak membenarkan mereka mengikuti kelas pendidikan jasmani di sekolah. Ini adalah satu fahaman yang tidak tepat.
Objektif rawatan adalah untuk memastikan kanak kanak tersebut dapat bermain dan aktif seperti biasa. Ibu bapa digalakkan berbincang dengan doktor tentang aspek ini kerana terdapat langkah langkah yang boleh diambil untuk mengelakkan serangan asma akibat aktiviti fizikal yang berlebihan.

6. Diari Asma
Ibu bapa disyorkan menyimpan ‘diari asma’ yang digunakan untuk mencatit simptom simptom lelah seperti yang diterangkan oleh doktor yang merawat. Diari asma dapat membantu doktor menilai tahap kawalan asma setelah sesuatu pelan rawatan dimulakan. Bawalah diairi ini setiap kali temujanji  anda dengan doktor.
7. Pelan tindakan asthma  – ‘Asthma action plan ‘
Pelan tindakan ini dapat memberi panduan kepada ibu bapa menegenai apa yang perlu dilakukan sekiranya anak tidak sihat. Tujuan pelan tindakan ini adalah untuk mengelakkan kelewatan memberi rawatan apabila anak mendapat serangan asma. Ini kerana rawatan awal yang bermula sebelum anak anak sampai ke klinik atau hospital boleh menyelamatkan nyawa.

HUBUNGI AISHAH | SID : 908079 | 0122727995 | aishah.amin@gmail.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...