Thursday, November 13, 2014

Bisnes Shaklee sekadar trend?

meriah dalam group leaders saya hari ini, pasal sejak setahun lepas ialah trend bisnes Shaklee. Semua orang join bisnes Shaklee..adakah bisnes ini bermusim?

Saya mengaku menyertai bisnes ini secara tidak sengaja, dan besar kemungkinan kerana trend. Trend yang membawa ku kesini. Dan saya duplikasi apa juga yang mentor saya buat...dan zzoooooommmm ke Master Coordinator. Adakah saya hebat? mungkin ya mungkin tidak.. lepas tu baru saya mula buat pembacaan. Rupanya bisnes yang saya jalan kan ini memang ramai yang dah berjaya bergelar jutawan. Mereka bukan naik dalam masa yang singkat.. selalunya 3-5 tahun hasil bekerja setiap hari selama 2-3 jam.



Nama bisnes ini Network Marketing, atau nama glamer yang sering diprasangka "MLM". Namanya Network marketing, kenalah work, bukan netlazy marketing ye tak?.. Dalam tempoh 3-5 tahun ni, harus wajib gagal, kemudian bangun sendiri, dan jalan terus ke depan.

Dalam bisnes mcm Shaklee ni:

1. Bila masanya anda join tidak memberi apa apa maksud..tetapi apa yang you buat setiap hari. Itu yang menentukan kejayaan anda. Anda mungkin baru bermula hari ini, tetapi anda mungkin boleh memotong SID lain yang masih berlengah-lengah bermalas malasan..annnyyttime

2. You have to work your business everyday! Anda akan berjaya jika anda bercerita tentang produk dan juga peluang bisnes kepada 3 orang SETIAP HARI. Berilah masa sikit untuk mereka buat keputusan. Lepas tu tengok macamana bisnes anda berkembang. Dalam bisnes yang mempunyai kredibiliti produk mcm Shaklee dan marketing plan yang bagus macam Shaklee..ini sangat tidak mustahil.

3. Beri masa, usaha dan tenaga kepada bisnes anda selama 3 hingga 5 tahun. Sebenarnya yang berkembang dalam 3 hingga 5 tahun tu adalah potensi anda dan pengalaman anda. Lepas 5 tahun, berilah apa jua cabaran anda mesti dah pernah lalui. Hey, kerjaya korang pun 30-40 tahun nak jadi someone, dan gaji besar kan?,.ini peluang untuk padatkan kerjaya kepada 3 hingga 5 tahun sahaja, dan pendapatannya tanpa had lepas tu. cuma perlu bersabar dan usaha setiap hari, secara konsisten.

4. Kalau ada tawaran nak lompat pergi bisnes lain???..ha..selalunya bila dah mula takde semangat dalam Shaklee ni, mulalah nampak bisnes lain lagi masyukk lagi best. Sebenarnya anda ni trend follower lah. Pergi di mana rumput itu MACAM hijau. Tetapi "grass is always greener....when you water it"..sirami dia bajai dia, beri kasih sayang, belai dia..pasti bisnes Shaklee akan berkembang biak. dua benda je pun yang korang kena buat setiap hari : 1. Share tentang kebaikan produk Shaklee   2. Promosi peluang bisnes dengan Shaklee..buat iniiii sahaja sampai lebam.

5. Pilih lah bisnes Shaklee dan STAY SELAMA 5 TAHUN, berani tak?

Saya sangat berbesar hati nak mengajar anda bagaimana sebenarnya nak bermula kemudian perlahan lahan (atau laju2 pun boleh) bina empayar bisnes anda. Tapi anda harus percaya bahawa Shaklee boleh memberikan anda pendapatan yang residual..kemudian dengan ilmu yang cukup, anda boleh memperoleh pendapatan pasif..lepas 5 tahun tak perlu fikir dah soal bayar bil yang rm1k 2k ni..semua well taken care of..cuma fikir siapa anda ingin bantu sahaja dengan lebihan RM yg ada..

Saya akan bersama sama anda dalam perjalanan ini. Sebab saya pun sedang belajar. apa saya belajar saya ajar kepada anda..OK TAK? deal?

Master Coordinator Aishah Amin, hubungiku, and we talk more about it!
aishah.amin@gmail.com
0122727995

Monday, October 27, 2014

5 tanda anda sesuai untuk bisnes Shaklee (bersama SAYA)

Nak join bisnes Shaklee tapi tak tahu samada anda sesuai untuk bisnes jenis ini? Bagaimana pula upline yang anda akan pilih? serasi kah atau tidak?

Saya suka berkongsi 5 sebab anda sesuai menyertai bisnes Shaklee ini, dan mengapa dengan sebab itu anda sesuai dengan gaya saya.

1. TERUJA DENGAN ILMU PENGETAHUAN BARU
Anda jenis yang gemar membaca, dan mempraktik. Kedua2 nya harus selari, bukan salah satu ya. Saya adalah seorang yang agak akademik. Saya suka belajar dan diajar. Bagi saya, ilmu penting untuk saya sentiasa merasa seronok untuk mencuba pelbagai perkara kreatif dalam ruang lingkup bisnes saya. Bila saya mendapat tips dari mentor2 saya, saya boleh kaitkan dengan beberapa sumber pembacaan dan galian saya, maka saya akan cepat2 praktikkan apa yang dipelajari. Saya juga suka rakan bisnes yang seperti ini. Bertukar tukar bahan bacaan adalah kehidupan yang menggembirakan. kan?

2. SUKA DENGAN ORANG LAIN & KEHIDUPAN MEREKA
Its not all about ME. Bisnes network marketing seperti Shaklee adalah mengenai membantu orang lain mencapai apa yang mereka impikan. Jika anda tidak suka ber"network" dengan orang lain, agak sukar anda bertapak. Asalkan anda belajar dan merubahnya pasti anda boleh maju. Di alam maya seperti FB, suka "like" dan komen" di post orang lain dan tidak terlalu "self absorb" adalah sangat bagus. Anda amat social di laman FB, dan bukan pasal Shaklee saja. Anda meriah dengan personaliti yang disukai di laman sosial. Anda memaparkan "a better version of you" di laman sosial...Anda sangat sesuai berbisnes seperti ini.

3. TAK SUKA REALITI KEHIDUPAN ANDA SEKARANG
Anda sentiasa tak cukup duit. Anda terkongkong dengan pekerjaan yang tidak menggembirakan. Anda tak cukup masa untuk buat apa yang anda suka. Anda tak sanggup nak fikir bekerja seperti ini sehingga umur pencen 65tahun. Duit belanja selalu tak cukup. Savings lagi lah tak ada. Mahu beri yang terbaik untuk anak2 ibu bapa. Mahu lari saja dari Malaysia kerana tak tahan dengan keadaan ekonomi yang makin mencekik, tapi duit tak ada. Anda tak sempat menjaga tubuh (bersenam dsb) kerana sangat sibuk bekerja. Semakin hari tubuh terasa menua dengan pantas kerana gaya hidup 9-5 yang stress dan tak sihat. Anda tak boleh agak bila agaknya dapat menjejak kaki ke Mekah untuk Umrah/Haji..Tak boleh kisah keadaan orang lain sebab keperluan sendiri pun tak mencukupi, manakan hendak memberi. Nak mula bisnes, kerja sampai malam mana ada masa. Modal pun tak ada sebab masalah duit tadi. Hmmmmm..kalau anda ada ciri2 di atas, percayalah anda perlu berbisnes. Bukan mulakan bisnes dengan hobi anda, tetapi mulakan dengan peluang yg dah ada di depan mata. Macam saya, Shaklee bukan hobi saya, tetapi saya nampak potensi jangka panjangnya kerana semua orang perlukan supplement kesihatan yang semulajadi untuk selama lamanya. Lagi teruk rasanya anda dengan realiti hidup anda, lagi cepat roket bisnes anda launching. percayalah!

4. TIADA MODAL, TIADA MASA, TETAPI BANYAK MASA DI FB
Haaa macamana tu. Sambungan point #3. Shaklee perlukan RM65 sahaja untuk bermula tetapi SEJUTA perubahan dalam diri untuk berjaya. Modal nya adalah diri sendiri, buang alasan, buang yang negatif. Anda mungkin bekerja full-time tapi mahu sangat establish bisnes dan tak mahu lepaskan gaji bulanan sementara nak establish bisnes. Boleh dengan Shaklee. Macam yang saya buat tu..Kebetulan, Anda banyak masa pula berbual di FB, maksudnya anda boleh gantikan masa itu dengan membina empayar bisnes.Network marketing adalah mengenai perkara perkara kecil yang anda lakukan secara berterusan. seperti share satu benda menarik tentang Shaklee dan business nya setiap hari. You will be blown away with what it could give you in A YEAR.

5. BERSEDIA UNTUK PERSONAL DEVELOPMENT
Membina kendiri. Satu perkara yang blow my mind dengan bisnes ini adalah betapa bisnes ini berkadar terus dengan proses saya membina diri - minda dan spiritual. Dalam group kami, amalan sunat, ibadah tambahan selain memperbaiki yang wajib amat dititikberatkan. Memang susah bab yang ini. Saya tak nafikan. Tapi lazatnya Ya Allah. It makes me happier with what I have, and stronger with what the business put me through. Jadi ada peluang sebegini memang saya bersedia. Peluang menambahnilai amalan dan kendiri. Selain itu, saya belajar mengenai minda, persepsi, bersifat positif, gembira atas kejayaan orang lain, bangun pagi lebih awal, disiplin -- sesuatu yang saya tak amalkan atau cuba utk ubah semasa saya bekerja dengan orang lain. Anda mesti suka kalau dapat ubah sifat yg buruk kepada lebih baik, dan hasilnya adalah kebebasan memilih, kebebasan masa dan kewangan. Siapa yang tidak kan??

Ini baru 5 perkara, yang menandakan kita sesuai berkerjasama. Saya berazam hendak mencapai RM50,000 sebulan dengan stabil pada tahun hadapan, maka syarat pelan bisnes ini, saya perlu membantu mungkin 4-5 orang untuk mencapai 5 angka yang stabil dan meningkat setiap bulan. Jika anda adalah antara 4 dan 5 orang itu, dengan ciri ciri di atas, silakan hubungi saya di 0122727995 (whatsapp) atau PM di FB Aishah Amin.

Wednesday, October 15, 2014

Izzah turns 4 and Imaan 6-month

My first-born princess is now four years old. Time flies so fast when we have so much fun. Izzah is now a sweet little girl, (that throws her occassional tantrums). She reads Iqra', she loves paintings, colorings, she loves My Little Pony, and she now knows how to write her own name. She loves being with cousins and friends. when I ask her ambitions to become a so&so (doctor or architect etc.) when she grows up, she just got annoyed because all she ever wanted is to become "a kakak". OK! May you be a wonderful pleasant solehah woman, that benefit others as well as your family and society. Love you to the moon and back..


Izzah


Imaan
While my cheeky second born, just turn 6-month yesterday. She is a very happy baby. The fact that mak is always with her, she smiles so easily and brightly. And she has one captivating smile and eyes. We did our exclusive breastfeeding feat, and now let's finish this 2 years journey together. Imaan just had her milestone, she now considers "twinkle twinkle Little Star" song as hers, and will open and close her hands when we sing the song to her. Love you with all my heart, may you grow up healthily and happily darling.

Thursday, October 09, 2014

10 bulan sebagai WAHM Shaklee

Oktober ni genap lah 10 bulan saya menjalani corat coret kehidupan seorang ibu bekerja dari rumah. Mesti korang tanya best tak? MESTILAH BEST!!!..Hari paling best adalah hari Isnin kerana saya dapat pilih apa saya nak buat, nak lunch date dengan BFF kah, nak duk sorang2 kat rumah kah, nak jenguk pos ofis kah..semua saya yang tentukan. Weekend macam juga time kerja dulu lah..cuma banyak perkara yang tak perlu tunggu weekend baru nak buat mcm sesi coaching, poslaju. Hari biasa..yang penting setiap hari saya mesti dah ada di rumah sebelum pukul 4.30 petang..kasi laluan untuk mereka yang terpaksa menempuh trafik jem pula.

APA YANG BEST JADI WAHM?

- Saya plan income saya sendiri dan tentukan berapa orang yg saya perlu bantu. Jadi busy ke tak busy saya adalah bergantung kepada plan saya sendiri lah

- Pergi mall kosooongg..tak pernah rasa mall itu ana yg punya

- Grocery shopping, banking semua buat weekdays - tak payah sesak2 weekend

- Saya masih bekerja jadi saya minimalkan keperluan membuat kerja rumah. Dan saya juga ada bayi kecil yang perlukan perhatian. Walaupun begitu, rumah masih perlu bersih dan kemas, makanan masih perlu dimasak. Jadi saya pilih untuk jadi selektif -- saya takde maid jd saya ambil weekly cleaner dan tempah homecooked lauk. Peace of Mind!

- Minyak kereta diisi dua minggu sekali. Sebab hantar dan ambik anak. Kalau keluar pun short distance saja!!

- Kalau nak makan di luar, saya pilih waktu brunch dan waktu hi tea. Sebab masa ni restoran kosong tiada orang pejabat. Waktu mereka makan, kita kasi laluan ler..diorg ada sejam je kan...

- Nak tingkatkan saving, saya turunkan overhead cost - buat meeting di rumah (kalau rumah kemas), dan meeting di pool side rumah (bila rumah mcm tongkang karam).

- takde pening psl report ada deadline..saya cuma ada deadline closing..daily blog blogwalking, fb post, tu aje

- Anak sentiasa teman ku bekerja. Saya dah makin adjust bawa Imaan ke mana2. Kalau boleh tak nak susahkan mak adik2 jaga. Biar lah Imaan ada kenangan mak bawa kerja semasa fasa kerja keras ni. Adik2 imaan nanti masa tu Mak dah financial freedom InshaAllah..mak bawak pergi trip saja hehe..

- Berat menurun keranaaa..setiap kali Imaan tidur saya akan bergegas membuat kerja rumah sehingga mencetus degupan jantung yg tinggi dan berpeluh2..sampai dia menangis saya akan berlari2 mengambilnya..dan ke mana2 pun saya bawa extra weight iaitu dia...makan pun main cicah2 aje.. supplement mmg ambik la..ibu2 perlu bertenaga perkasaaaa...

YANG TAK BEST WAHM

- Rumah kemas ke tak kemas ke still kena kerja.
- kadang2 rasa macam SAHM bila tak sempat nak kerja
- Bukannya dapat relax pun
- rasa lagi busy dr kerja 9-5, not a complaint cos its busy happy


Sunday, September 28, 2014

Shaklee Collagen Powder : Testimoni selepas satu kotak

 Hari pertama saya berkolagen saya ada rakam video, saya tunjuk saya ambil secara raw. Tu dia


Tapi sampai sekarang kumasih anje anje - campur SunQuick atau Ribena. Walau sudah graduate sekotak. Hasilnya?

collagen testimoni

Wajahku sudah tidak perlu pelembap. Oh kulitku ini sangat kekeringan lebih lebih lagi selepas mandi. Tapi sekarang kalau tak sapu pelembap pun makin OK. Kalau nak keluar cukuplah oles Lip Ice dan sedikit gincu nipis, I am good to go. Untuk kotak kedua saya sedang perhatikan pori2 penuh whitehead di hidung dan lutut saya yang berkeriut keriut. Akan kulaporkan hasilnya.

shaklee collagen
campur Jus Oren katanya

Korang:
Satu kotak Shaklee Collagen Powder ada 15 sachet. Anda ambil sehari se sachet. Di dalamnya ada :

1. 4000mg proprieteri kolagen sisik ikan merah
molekulnya seringan 1000 dalton untuk penyerapan unggul. Ikan merah dari laut paling dalam bebas dari pencemaran. Marine collagen adalah antara sumber kolagen terhebat

2. Biji benih Camellia Japonica
Tumbuhan ini biasa ditanam di Jepun. Shaklee Collagen memang diproses di sana. Ia sangat terkenal dan terbukti dapat mengurangkan kedutan di kulit di samping menambah produksi collagen dan mendorong penghasilan asid hyaluronic. Asid Hyaluronic ni selalunya berada di antara ruangan di anatar kulit, sendi yang menakung lembapan. Ia beri kesan lembapan, kegebuan dan ketegangan kepada kulit, manakala beri efek lubrikasi dan "shock absorber" kepada sendi tulang dan mata.

3. Ekstrak Pfaffia atau kadangkala mereka panggil SUMA atau Brazilian Ginseng
Saya quote sesuatu yg saya jumpai  di internet pasal pfaffia:
Ia digunakan sebagai "adaptogen" untuk membantu tubuh adaptasi dengan stress dengan cara memperbaiki sistem imun. Pfaffia juga secara tradisi digunakan untuk merawat kanser, tumor, diabetes dan memulihkan prestasi seks lelaki. Ia juga sebagai tonik yang memulihkan fungsi tubuh dan dianggap aphrodisiac untuk menambah nafsu seksual. OPSSS

uhuk uhuk

4. Ekstrak kekerang
More collagen from kekerang

5. Lactobasillus Acidophilus
Bakteria baik atau Probiotik yang membersihkan usus.  Usus akan lebih mudah menyerap kolagen yang sudah sedia halus dan ringan, maka lebih pantas lah kesan kolagen terhadap tubuh dan kulit.

6. Vitamin C
Vitamin yang sangat penting dalam menghasilkan kolagen juga, ada di dalam ramuan Shaklee Collagen Powder

7. Vitamin B
Sangat baik untuk pertumbuhan kulit, kuku dan rambut. Juga untuk membantu memori yang baik, mengurangkan PMS, dan membantu otak yang cerdas macam orang muda.

So tinggal 4 hari je nak dapatkan Shaklee Collagen Promosi untuk September. Sila PANTAS!

Hubungi Aishah | aishah.amin@gmail.com | 0122727995

Wednesday, September 24, 2014

6 perkara PALING BEST tentang Convention Trip Shaklee - USA

Alhamdulillah saya dah pun layak satu tiket percuma ke Italy 2015, dan sekarang ke arah tiket kedua. Tapi saya nak kongsikan rumusan perjalanan kami ke LA dan San Fran Ogos lepas. Saya kalau boleh nak tulis in parts, tapi lagi best kalau ringkaskan kepada point penting sajalah kan?

1. Layanan VIP
Sebelum bertolak kami semua dapat luggage yang cantik sorang satu..Brand American Tourister tu. Pastu..kitorang sampai2 di Long Beach LA, dalam busuk2 tu disambut dengan kalungan bunga oleh presiden Shaklee Malaysia, Victor Lim, diorg kasi towel basah sejuk dan segelas welcome drink. best best. Pastu makanan kitorg sepanjang perjalanan memang Halal food. Kalau tak sediakan makanan pun mereka hantar kami ke restoran halal. Pastu kan kadang- kadang balik dapat surprise atas katil..dekat LA dpt beg Shaklee, dkt San Francisco dpt cable car chocolates..haih...best betul. Balik2 je touch down kat KLIA dapat SMS welcome home dari Shaklee..rasa special tu.
balik balik dkt bilik, dpt surprise mcm ni la!


Teringat pula masa kitorg naik flight domestic LA- San Francisco, tour guide tu cakap, "Oh we have to split Shaklee people in 3 groups. Anything happens Shaklee will collapse if all important Shaklee leaders in one plane." OK bab important tu terharu tapi yg lain tu seram pulak

2. Penginapan Eksklusif
Di LA kami menginap di Hilton Long Beach, manakala di San Francisco pula dekat Marriott. Jarang kot dapat duduk hotel- hotel begini, sebab selama ni saya travel ekonomi saja. NGO staff katakan. Untuk Presidential Masters mereka dapat travel Business Class dan menginap di Presidential Suite di Hotel Hyatt. Wah up sikit. Mudah mudahan satu hari nanti saya dpt jejak award Presidential Master tu..Aminnn.. Yang ni punn dah best dah, Alhamdulillah.
Ni Marriott San Francisco. Sangat lah selesa ayoh

dapat la


3. Tempat tempat wajib singgah
Dekat LA, kami berpeluang melawat Hollywood Boulevard, Disneyland, Universal Studio, dan Beverly Hills & Rodeo Drive.
Hollywood Walk of Fame

Kira memang mcm khatam la LA. Takyah datang dah ..hehe..Izzah nanti kita pergi Disneyland Hong Kong dan Universal Studio Singapore je lah..Mula2 taknak layan la Disneyland and USH ni. Tapi bila dah masuk berdua dengan husband, jadi ketagih nak naik rides. Sebab nanti dengan Izzah & Imaan sure kami kena layan rides kanak kanak, so ni je time nak layan ride dewasa. Bila lagi kan? jadi kanak kanak semula
Izzah suspect sangat tengok castle ni..dia kata ni gambar..OK lah

Best OK Universal Studio..selama ni org sibuk nak pergi USS tu saya tak layan pun haha
Dekat San Francisco - pastilah kami ke Golden Gate Bridge yang famous itu. Dan makan ketam Dungenese dekat Fishermans Wharf, Twin Peaks, dan dapat masuk City Hall secara exclusive.

My husband gelakkan sebab saya nk ambil gambar dengan "Union Jack" bimbo moment. BTW ni City Hall San Francisco
4. Makan
OK walaupun sepatutnya susah nak cari makan la tempat gini, kitorang disuap makanan makanan yg sedap sepanjang perjalanan. Balik memang GEMOK. Sarapan kami di cater khusus oleh hotel dan halal, so senang sangat. Lunch and dinner yg best mcm dekat LA kami pergi Belacan Grill - ada org penang punya restoran. Dekat San Francisco ada Yemeni restoran yg sedap sungguh..rasanya lamb maqlouba terbaik saya pernah makan. Dan ultimate adalah Crab dekat San Francisco, complete dengan starter, clam chowder yg sedap sangat, dessert, New York Cheesecake yg umphhh. complete dengan coffee..nangis OK!

Helloo..I will make your tudung senget benget while u eat me T_T


5. Shopping! (yang ni je pakai duit sendiri uols)
Dekat San Francisco kami berpeluang spend sehari dekat Gilroy Factory Outlet. Saya dah suruh suami saya study plan dan plan our day. Hari tu kami split sebab suami nak pergi Fossil la Levis la, Saya lak nak cari Kate Spade, Coach, Bareminerals, Michael Kors..lepas separuh hari kami team up balik untuk serang Carters, OshKosh untuk anak anak. Memang best lah..tak penat langsung bershopping. makan pun tak berapa nak ingat. hehe..Ohya Skechers pun saya rembat satu dekat LA, sebab kaki saya melecet pakai Crocs yg beli dekat Malaysia..murah sgt Skechers ku yg comfy tu USD50 sajorkk.. hadoi. Balik ke Marriott kami sambung shopping dekat ROSS, Target, which banyak betul baju budak murah2, dan handbag mcm Nine West, CK berlambak bergantung macam dekat pasar malam..huuuu

No need CAPTION!
6. Shaklee HQ Plaseanton

Yang ini memang legend. Saya macam angau sikit. Sebab apa, saya dapat menjejakkan kaki di HQ Shaklee. Dekat sana kami dilayan special macam VIP denga karpet merah dan tepukan gemuruh masa kami melangkah masuk. Kami juga dibawa tour ke seluruh bangunan Shaklee HQ yang sangat Green tau. Energy saving, recycling semua. Dapat tengok ofis Roger Barnett yang diletak nama Spencer BArnett (anak dia). Pejabat Dr Forrest C Shaklee yang sangat legendary. Yang paling best adalah bertemu dengan team saintis yang sangat dedikasi dalam memenuhi standard, kualiti dan filosofi produk Shaklee yang " Always Safe, Always Work, Always Green"..Sangat memberi inspirasi.. Saya balik Malaysia dengan faith yang lebih dalam kepada produk dan bisnes yang saya ceburi ini.
Meja Dr Shaklee

Team Saintis Shaklee
Bila ingat balik, memang Convention Trip Shaklee memerlukan tenaga luar biasa sebab ia sangat padat. Memang tiap kali balik hotel kami pengsan je kepenatan. Tapi seronok la kan. Kalau sendiri pergi memang la berjimat cermat gitu hahaha..Supplements memang wajib kitorg ambil macam Ostematrix, Vitalea, B Complex, supaya sentiasa on top of our GAME.

Tahun ni Shaklee tawarkan reward Italy pada 2015 untuk top qualifiers. Alhamdulillah saya sedang dalam perjalanan untuk layak tiket kedua pula. Saya dah pun mula kumpul duit shopping dari sekarang, hehe al maklum Italy kannnn..Shopaholic sahaja yang memahami..ahem..

Join us, for 5-star trip opportunity TODAY
Aishah | 0122727995 | aishah.amin@gmail.com